Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


MECLİS YENİLENMELİDİR

MECLİS YENİLENMELİDİR


Mecliste dört parti var. Birbiri ile anlaşamıyor. Demek ki meclise yeni partilerin girmesi gerekiyor. Artık meclisteki partiler birbirlerini çok iyi tanıyor. Ülke ve millet menfaati bir kenara bırakılmış. Yalnız parti menfaati düşünüldüğü bir meclis haline gelmiştir. Geçtiğimiz dönemde birbiri ile iyi anlaşan iki parti vardı. AKP ile HDP birbirileri ile gayet iyi anlaşıyorlardı. Seçimlere parti olarak girmeleri yüzünden biraz araları bozulur gibi olsa da. Yine iyi anlaşırlar. Maden muhalefet partileri AKP siz bir hükümet kuramıyorlarsa? O zaman Oslo görüşmelerini ve İmralı görüşmelerini başarı ile sürdüren. Bu görüşmelerin ürünü olan 10 maddelik bir mutabakat belgesini açıklaya biliyorlarsa? O zaman hiç düşünmesinler. AKP ile HDP koalisyonu kursunlar.

Barış sürecinin devamını iki partide istediğine göre barış sürecinde bir sorun olmayacaktır. Zaten bu iki parti barış sürecini kendi aralarında görüşüyorlar. Oslo görüşmeleri bu iki partinin temsilcileri arasında görüşülmedi mi? Öcalan ile hem iktidar hem HDP görüşmüyor mu?  HDP alacağı tavizlere karşılık. Bazı olayları görmezlikten gelecektir. Mesela 17-25 Aralık olaylarını görmezlikten gelecektir. Antidemokratik kanunlara dokunmayacaktır. Böylelikle koalisyonu devam ettirirler.  Bu aşamadan sonra AKP´ye azınlık hükümeti kurdurmamak gerekir. Bahçeli ?biz ana muhalefet olmaya hazır? diyor. Böylelikle HDP ve CHP´ye mesaj gönderiyor. Siz üçünüz koalisyonu kurun ben muhalefette kalayım. Sorumluluk almayayım demek istiyor. İstiyor da AKP ile koalisyon görüşmeleri yaptıkları da iddia ediliyor. 8 bakanlık verileceği ve hangi bakanlıkların MHP´ye verileceği dahi söyleniyor. Seçim meydanlarında vatandaşa verdikleri vaatlerin hepsini boş olduğu da böylelikle ortaya çıkmış oluyor.  Milletvekilleri yemin ederek görevlerine başladıklarına göre. Bundan sonra olaylar biraz daha netlik kazanacaktır.  Cumhurbaşkanın çok kısa zamanda AKP genel başkanını hükümeti kurmakla görevlendirecektir. Prosedür gereği olarak AKP genel başkanı muhalefet partilerle görüşüp destek isteyecektir.

Bu görüşmelerden sonra belki koalisyon yapmak için partilerle bir defa daha görüşebilir. Veya cumhurbaşkanına ?ben hükümeti kurmak için. Güvenoyu alacak çoğunluğu bulamadım. Diyerek göreve geri iade edebilir.  Ahmet Davutoğlu güvenoyu sayısını düşünmeden bakanlar kurulunu kurarsa ve meclisin onayına sunar. Güvenoyu alamadım diye görevi geri iade ederse cumhurbaşkanı yeni hükümet kurulana kadar göreve devam et der. Çünkü bakanlıklar şu an boşalmış durumdadır. Yeni vekillerde yemin ettiğine göre. Hazırladığı bakanlar kurulu göreve devam edecektir. MHP´nin nasıl hareket edeceği belirsizliğini koruyor. MHP´nin hareket tarzına göre de CHP tavrını değiştireceğe benziyor. Bu muhalefetteki üç parti vatandaşın kendilerine verdiği tarihi fırsatı değerlendiremeyeceğe benziyor. Hâlbuki bu fırsat AKP´nin yüce divana göndermediği 4 bakanın yüce divana gönderebilecek fırsatı kaçıracaklar.  Bunlar değil miydi bunun hesabını soracağız diyenler?  AKP´nin içinde olduğu bir koalisyonda bunların hesabının sorulması mümkün değildir. Koalisyon kurduğu parti ya koalisyondan çekilecek. Ya da AKP´ye destek verecek başka bir alternatif kalamayacak.  Fakat bu üç parti koalisyon kuralarsa her türlü hesabı sorma şansları var. Veya HDP ben hükümete girmeyeyim sizi dışardan destekleyeyim diyor. Yani CHP MHP ortak hükümet kursunlar ben dışardan destekleyeyim diyor. MHP AKP ile koalisyon kurduğunda 8 bakanlık alacakmış.

CHP ile koalisyon kurduklarında daha fazla bakanlığa sahip olama şansları da mevcut. Fakat burada MHP barış sürecinin dondurulmasını istiyor. İyide AKP ile koalisyon yaptıklarında. AKP barış sürecinden vazgeçecek mi? Çünkü AKP barış süreci ne olursa olsun devam edecek diyor. Al sana barış sürecinden kaçamayacağın bir öneri. O zaman MHP ben koalisyondan vazgeçtim mi diyecek? AKP Öcalan ile gizli gizli görüşmeye devam edecektir. MHP´nin her iki taraftan da koalisyonda olamayacağı ortaya çıkmış oluyor. O zaman AKP ile HDP´nin koalisyon yapmalarının önü açılmış oluyor.  Şimdiye kadar birlikte hareket etiklerine göre olmayacak bir olay değil. Ha neden korkarlar? Kamuoyunun tepkisinde korkarlar. O zamanda diyecekler ki. Görüyorsunuz ne bizimle koalisyon kuruyorlar. Nede kendi aralarında bir koalisyon kurabiliyorlar, diyeceklerdir. Al sana yine AKP iktidarı.  Ülke menfaati söz konusu olduğunda bazı şeylerden fedakârlık yapılır. Muhalefete % 60 oy AKP´yi iktidar yapmayın diye verilmiştir. Şayet HDP barajı aşamamış olsaydı. AKP tek başına şimdi iktidardı. Şimdi başkanlık sistemi konuşuluyor olacaktı. Bu tablo muhalefet için bir nimetti fakat kullanamayacaklar gibi gözüküyor. Bekleyip göreceğiz. AKP ne diyor? ?Bizim mutlaka iktidarda olmamız gerekiyor? demiyor mu? Muhalefet partileri bu söylemi iyi değerlendirmeleri gerekiyor. Saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!  24 -  06 ? 2015 M.KOÇAL

/resimler/2015-6/24/0904460523211.jpg

  • BIST 100

    8794,79%0,88
  • DOLAR

    32,34% 0,18
  • EURO

    35,08% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2237,19% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3955,10% 0,13
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44