Melisa GÖNEN-GENÇ KALEM


Mera Toplantısından Notlar

Mera Toplantısından Notlar


09 Haziran 2021 tarihinde saat 20.00’da düzenlenen Edincik Merası’nda yapılmak istenen taş ocağına dair bilgilendirme toplantısındaydım.

Toplantıda farklı temsil türlerini görmek mümkündü. Farklı siyasi partilerden çeşitli konumda bulunan kişiler, başkanlar, temsilciler, gazeteciler, kent konsey üyeleri, dernek üyeleri… Herkesin gerek konuşmalarında gerek beden dilinde bir iddia hakimdi. Meraya taş ocağı yaptırılmayacağına ve halkın yanında olunacağına dair verilen sözlerin yanında destek ifadeleri Edincikli olmak ve veya Edincik’te büyümek gerekçesiyle ilişkilendirildi.

Siyaset yapmaya gelmediğini iddia edenler kadar siyasi güçlerini kullanarak taş ocağı yapılmasının önüne geçeceğini iddia edenler de vardı.

Edincik’te ikamet edenlerle birlikte Edincik’le bağlantısı olanlar da toplantıdaydı. Toplantıdaki vatandaşların temel vurgusu Edincik’i yeniden belediye olarak görme arzusu ve özlemiydi. Çünkü, vatandaşın yaşadığı sorunları aktardığı belediye ortadan kalkınca taleplerini doğrudan dile getireceği merci de halktan bir o kadar uzaklaşmıştı.

Edincikli vatandaşlar, sadece sahip oldukları ve hayvancılık faaliyetlerini gerçekleştirdikleri yaklaşık 6700 dönümlük meranın hazineye aktarılmasına karşı değillerdi, bunun yanında rantçılık yapanlara da tepkileri çok netti. Toplantıda merada taş ocağı yapılmasına itiraz sürecinin işleyişi kadar müsilaj, mera dışındaki mevcut taş ocakları, Edincik içindeki/yakınındaki fabrikalar hakkında da konuşuldu. Hatta Edincik’te Altınbeton tarafından yeni açılan fabrikanın nasıl üretim gerçekleştireceği(çimento fabrikası mı, beton cüruf fabrikası mı?), fabrikanın çimento üretimi yapmayacaksa neden çimento üretiminde kullanılan beton bacalara sahip olduğu ve denetimin Bandırma Belediyesi tarafından gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği de sorulan sorular arasındaydı. Fabrikanın kapalı devre sistemde(toz sızdırmaz) işleyeceği söylendi. Bu sistemin nasıl işleyeceğini yine vatandaşlar olarak bizler yakinen deneyimleyeceğiz.

Not defterime sayfalarca not aldım, toplantıdaki farklı görüş ve görevlerdeki temsilcileri dinledim. Ancak toplantı sonunda anladım ki, ne işleyiş sürecine dair notlarım ne de siyasilerin verdiği vaatler toplantıda söz alan 25 yaşındaki bir gencin ifadeleri kadar gerçekçi değildi. Çünkü, mera için rantçılarla verilen mücadeleyi siyasilerden ziyade meradaki süreci deneyimleyen, merada faaliyet yapan birinin ifade etmesi daha anlamlıydı.

Bu nedenle Edincikli bir genç olarak toplantıda siyasilerin konuşmaları sırasında aldığım notları bir kenara bırakarak yazımda hayvancılık yapan gencin konuşmasından bir kesite yer vermek istiyorum: “Biz artık kendi topraklarımızın Edincikliler olarak peşkeş çekilmesinden sıkıldık. Tarlalarımız gitti, BAĞFAŞ’ın orada meraya ne kadar girdiği hiç belli değil. Karabayır’a burada bir buçuk kilometre ötede sağ tarafa bakın doğa nasıl katledilir görün. Hayvan otluyor orada, hayvan merası orası. (…) Külliyen yalan, çok dinledik. Artık sıkıldık da zaten. Bizim bu konuları konuşuyor olmamız bile bu ülke için büyük bir ayıp. Gerçekten ayıp. Ben 25 yaşındayım. Hayvancılık yapıyorum değil mi? Ben şimdi hayvancılık mı yapacağım, işime mi odaklanacağım yoksa 20 sene bu mera ne olur onu mu düşüneceğim. Ben nasıl hayvancılık yapacağım, mera olmadan?(…) Bu toprak buradan alınırsa, kanunen bile olsa bu bir gasptır. Edincik için gasptır.(…)”

Ben de aynı şekilde düşünüyorum. Ülkenin dört bir yanında yapılan rantçılıktan gerçekten sıkıldık. Geleceğimize hep kuşkuyla bakmaktan, siyasilerin söyledikleri yalanlardan, kendi aralarındaki çekişmelerin arka planında kalmaktan sıkıldık. Mera için, doğa için mücadele etmekten sıkılmayacağız.  Eminim ki, Edincik halkı da bu kentin doğası ve hakları için geri planda durmayacaktır. Ancak mesele bu değil. Mesele, halkın hem Edincik’te hem de ülkemizin başka yerlerinde de görüldüğü üzere sürekli rantçılık faaliyetleriyle karşı karşıya kalması ve talana karşı mücadele ederek sahip olduğu şeyleri korumak durumunda olmasıdır.

  • BIST 100

    8730,47%0,14
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,13% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,10% -0,09
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44