Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


MİLLİ VE YERLİ ANAYASA

MİLLİ VE YERLİ ANAYASA


 

Ülke bunca zamandır ithal anayasalarla yönetilmiş. Bu ithal anayasa ile 14 senedir ülkeyi yöneten AKP değil mi? Şimdi ithal seçim sistemi ile şimdiye kadar seçimleri kazanan AKP değil mi? Dünyada ABD de yapılan SEÇ SİS ile seçim yapan hiçbir ülke yok. Yalnız bu sistemler seçim yapan bizim ülkemiz. Yunanistan bir dönem bu sistemi kullanmış hileye çok açık bir sistem olduğu için. Hemen bu sistemden vazgeçmiş. Almanya sistemi incelemiş hileye açık olduğu için bu sistemi kullanmamış. Biz ise senelerdir bu sistemi kullanıyoruz. Tırnaklara sürülen boya neden kaldırıldı? Demokratik adil seçim istenmiş olsaydı. Bu SEÇSİS sistemi çoktan kaldırılırdı. Haydi, yerli ve milli seçim sistemini getirin. Ondan sonra başkanlık sistemi için referanduma gidilsin. Amma bu seçim sistemine dokunmazlar. Çünkü senelerdir bu seçim sistemi ile seçim kazanıyorlar. Hukuk, demokrasi, özgürlük dünyanın neresine giderseniz gidin aynidir. Anayasalar bu kıstaslara dayanılarak yapılır. Yerli ve milli olarak yapılacak anayasa da bunlara yer verilmeyecek mi? Şimdiye kadar vücuda dar gelmeyen anayasa şimdi dar gelmeye başlamış. Onun için değiştirilmesi gerekiyormuş. Seçilmiş bir cumhurbaşkanı ile seçilmiş bir başbakan ile sistemin yürümesi güç oluyormuş. Yasalar ile her ikisinin de görevleri belirlenmiştir. Herkes kanunlarla belirlenmiş görevlerinin dışına çıkmazsa hiçbir sorun yaşanmaz. Demokrasi ile yönetiliyorsak demokrasi paylaşım, uzlaşım ve danışma yöntemidir.

Cumhurbaşkanı ?ülke kan gölüne döndü. Başkanlık sistemi olsa bu olmaz? demiş. ?Parlamenter sistem miadını doldurdu? diyor. Ülkeyi bu duruma parlamenter sistem mi getirdi? Demokrasi paylaşım sistemidir. AKP iktidar olarak şimdiye kadar, muhalefetle hiçbir şey paylaşmamıştır. Hep ben yaparsa olur! Ben yaptım oldu! Siz anlamazsınız düşüncesi ile hareket etmiştir. Bir deyim vardır. Çok biliyorum diyen en çok hata yapandır. Yine barış sürecine döneceğim. Devletin sorunu olan bir sorunda dahi meclise hiçbir şey danışılmamıştır. Şayet bu sorun mecliste tartışılsaydı. Ülke belki de bu duruma gelmezdi.

Amaç ben olayım bir olayımdır. Böyle düşünmeyip de paylaşımcı olunsaydı. Ordudan operasyon yapma yetkisi alınmazdı. Valilere PKK ya operasyon yaptırmayın denilmezdi. 7 Haziran seçimlerinden sonra patlayan terör olayları için. Muhalefet bu terör olaylarının neden olduğunun araştırılması için. Araştırma komisyonu kurulması için, önerge verdi. Bu önerge AKP´nin oyları ile ret edildi. Bu önerge kabul edilseydi. Bu günkü olaylar neden başladı. Araştırılıp ortaya çıkarılacaktı. Bu gün geldiğimiz noktanın tek sebebi ben olayımda bir olayımdan dolayıdır.

Tayyip Erdoğan 1993 senesinde ?başkanlık sisteminin ortaya çıkışı bir özentinin sonucu ya da Amerikan emperyalizminin bize bir tavsiyesidir? diyor. Şimdi başkanlık istenmesinin sebebi özentimidir? Yoksa Amerika´nın tavsiyesi midir? Yoksa tek adam olmanın özlemimidir? Parlamenter sistem iktidarın hangi isteğini yapmasına engel oldu. Her defasında çoğunluk iktidarın elinde idi. Çoğunlukla ve güç kullanarak her istediklerini şimdiye kadar yaptılar. Yalnız şu söylem benim kafamı karıştırdı. Ülke kan gölüne döndü. Bu ancak başkanlık sistemi ile önlenebilinir denmesi. Kafamı karıştırdı. Amerikan başkanlık sistemi eyalet sistemidir. Tayyip Erdoğan 1980 senesinde bir konuşmasında. Osmanlı varlığını eyaletlere bölünmesi ile sürdürmüştür demişti. Acaba bunumu kast etti. Ancak başkanlık sistemi ile durur demesi. Başkanlık sistemine geçilince eyaletlere bölünüp özerklik isteyenlere özerklik mi verilecek? Böyle eyaletlere ayrılmanın sonu bölünmedir.

İki seçilmiş makamla sistem yürümez diyorlar. Herkes kendi yetkisi ne ise ona göre hareket ederse neden yürümesin. Birbirini çekemezlerse ancak o zaman işler karışır. Demokrasilerde uzlaşmada vardır. Uzlaşırsınız olur biter. Tayyip Erdoğan bir zamanlar ? Müslüman laik olamaz. Ya Müslüman olacak ya da laik. İkisi bir arada olamaz. Ters mıknatıslanma olur demişti. Senelerdir bizler hem Müslüman´ız hem de laikiz hiç ters mıknatıslanma olmadı.

Merak konusu yerli ve milli anayasa nasıl olacak? Özgürlükler Türk usulü özgürlük mü icat edilecek. Türk usulü hukuk mu icat edilecek. Türk usulü demokrasimi icat edilecek. Başkanlık sisteminin Türk usulü başkanlık olacağını söylediler. Basından öğrendiğimize göre. Başkan meclisi fesih edebilecek. Meclis önergeler ile başkanı denetleyemeyecek. Meclisin görevi başkanın istediği kanunları çıkarmak olacak. Atamaları başkan meclis ile birlikte yapacak. Bu kadar yetkisi olan bir başkanlık sisteminin adı tek adamlıktır. Yandaş basın başkanlık sistemini övmeye başladı bile. Başkanlık olmazsa kaos olur diye tehdit dahi ediyorlar. Kaymakamlara bazen mevzuatı unutup kendi kafanızdan işler yapmalısınız deniliyorsa. Yarın tek adam sistemi olduğunda. Nelerin olabileceğini aklımın ucundan dahi geçirmek istemiyorum. Yerli ve milli anayasa ile milleti kandıracaklar. Zaman içersinde bu konuları devamlı sayfamda yazacağım. Bizden yazmak, karar vermesi sizden. Ben şimdiden başkanlık sistemine hayır diyeceğimi söylüyorum. Saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 30 ? 01- 2016 Mutafa KOÇAL       

  • BIST 100

    8794,79%0,88
  • DOLAR

    32,34% 0,18
  • EURO

    35,08% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2237,19% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3955,10% 0,13
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44