Taylan Özgür KÖŞKER (Güne Özel Hikayeler)


MÜZİĞİN DİLİ

MÜZİĞİN DİLİ


                Müzik sesi geliyor. Eşyalar dile geliyor. Sanki konuşacaklar. Masa konuşuyor, başını öne eğmiş düşünüyor. Sandalyeler, koltuklar, duvarlar, pencereler, perdeler... Müzik, her dilde başka çalıyor. Her dilde apayrı bir telde... Fakat, her dilde ayrı atıyor yürek.

                Müzik sesi geliyor. O zaman anlıyorsun, müzik dinleyen insan daha bir iyi oluyor. Kimseye eziyet etmiyor. Kimseyi incitmiyor.  Bir karıncayı bile... Kimseyi hor görmüyor. Güzel müzikler insanın ruhunu alevlendiriyor. Bir coşku veriyor insana. Bir itilmişlik, sevgi düşürüyor içerisine. Geçmiş günlerin buğusu tütüyor. Gözlerin doluyor, önünden herşey, tüm yaşamın gelip geçiyor. Tüm yaşanılanlar sıralanıyor bir bir... Ya da eski bir zamanda çok eski bir ana gidiyorsun. O anı yaşıyorsun. Sevdiğin müziği her dinlediğinde ilk dinlediğin anlar, zamanlar gözünün önüne geliyor.

                Dağların başı dumanlı, çayırlar çimenler sessiz. Akarsu tüm iyimserliğiyle akıyor. Çiçekler renk renk bir başka açıyor. Dünya, müzikle dönüyor. Şiirler, müzikle havalanıyor. Bulutlar yavaş yavaş gözden yitiyorlar. Yıldızlar balkıyor. Gökyüzü mavinin binbir tonuna bürünüyor. Ağaçlar, yapraklarla, rüzgarlarla fısıldaşıyor.

                Müzik, yaşamı anlamlandırıyor. Hele ki içten geliyorsa, yapmacıklıktan uzaksa bir başka oluyor dünya onunla. İyi ki geldim diyorsun, iyi ki yaşıyorum bu dünyada. Toprağını, havasını, ruhunu, özgürlüğünü tadıyorum diyorsun.

                Dünyada sonsuz müzikler var. Sonsuz filmler gibi, sonsuz öyküler, romanlar, kitaplar, şiirler gibi. Denizler, okyanuslar, upuzun, geniş ovalar, yeryüzünün tüm güzellikleri gibi güzel. Onlar gibi yenilenen, ölümsüz sesler...

                Bir Halk Ozanı diyor, "Müzik, insanın ruhundan, hasretinden, sevgisinden geliyor."

                Bir film müzikle daha bir anlamlı oluyor. Müzik, filmi daha da güzelleştiriyor. Daha etkili kılıyor. Her anı müzikle oya gibi işleniyor filmin.

                Müzik, yüzyılları, ormanları, ağaçları, kuşları, rüzgarları, denizleri, ırmakları, yolları, karları, yağmurları anlatıyor.

                Yine bir Halk Ozanı, söylediği türküyle duygulanıp karşısında ağlayan insana dönerek,"O gözyaşları neler anlatır." diyor.

                Müzik, her zaman içtenlikli geliyor. Müzikte her zaman duygular ön plandadır. Yoksa o müzik müzik olmuyor. Yalnızca ağızda çiğnenen sakız oluyor. Ya da anlamsızca çitlenen çekirdek gibi. Gerçek müziği bunlardan ayırmak gerek.

                Konfüçyüs´e göre, "Müzik, gök ve toprak arasında bir ahenktir. İnsanla varlık arasında müzikle bağ kurulur. Tonların etik bir etkisi vardır. Ahenkle oluşturulan müzik iyi ruhları yönetir, insanı etkileyen fena tonlar bozuk bir hava yaratır. İyi tonlar insana etki eder ve iyi bir hava yaratır. Müziğin etkisi yalnızca tek tek insanlarla sınırlı kalmaz, bütün toplumu, hükümetin yönetimini, tüm ülkeyi, ülkedeki işleri de kapsar. Müzik bozulursa, tüm bu şeylerde bozukluk meydana gelir."

                Müzik, ruhtan gelir. Müziktir o ruhu temizler. Piru pak yapar. Aslolan ruhtur. Söz sanatları, müziğe olağanüstü bir anlam katar. Şiirlerden yapılan müzikler de bu yüzden daha anlamlıdır. Halk türküleri bu yüzden tertemizdir. Çünkü onlarda da içten gelen yapmacıksız sözler vardır. Ve gürül gürül hayat akar onlardan.

                Müziğin dili, yaşamımızı, dünyamızı, ruhumuzu bütün kirlerden, kötülüklerden, acılardan, özlemlerden, ayrılıklardan, çirkinliklerden koruyacaktır. Ondan yalnızca doğanın büyüsü, ormanların fısıldayışları, suların sesi, sabah aydınlığının mutluluğu, gecenin güzelim sessizliği, pencereden aya bakmanın olağanüstü güzelliği yayılacaktır.

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44