Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


Ülke günlük politikalarla yönetiliyor.

Ülke günlük politikalarla yönetiliyor.


Ülke günlük politikalarla yönetiliyor.

Bilhassa dış politikamız iflas etmiş durumda. Kuzey Suriye de PKK´nın uzantısı olan bir PYD var. Bir sülale düşünün. Bu sülale iki yerleşim bölgesinde yaşamlarını sürdürüyor olsun. Yalnız bu iki yerleşim bölgesinde ayrı yaşayanların isimleri değişik olsun. Bunların birisinden bahsederken sülalenin ismini kullanarak bahsedersiniz. Aynen Suriye deki PYD den bahsederken. Nasıl PKK´nın Suriye kolu dediğimiz gibi. PKK nasıl bir terör örgütü ise PYD´ de bir terör örgütüdür. Bu terör örgütü kuzey Suriye´yi mesken tuttu. Kobani de IŞİD ile savaşa girdi. İktidar bu PYD´ ye yardım etti. Irak peşmergelerinin yardımına ihtiyaçları vardı. Çünkü Kobani IŞİD´ın eline geçecekti. Peşmergenin Suriye ye geçmesi için bizim topraklarımızdan geçmesi gerekiyordu. Önce iktidar bunların sınırlarımız içerisinden Suriye ye geçmesine izin vermedi. Sonra ABD araya girdi. İzin verildi. Sınırlarımızı kullanarak Suriye ye geçtiler. Sınırlarımız içersinden silahlı ve mühimmat yüklü araçlarla geçtiler. Yabancı bir ülkenin başka bir ülkenin topraklarını kullanarak başka bir ülkeye bu şekilde geçemez. Buna göz yumuldu. Adamlar sınırlarımız içersinde geçerken bir de bizimle alay ettiler Obama hey diye slogan attılar. Bu peşmergeler PYD ile birlikte savaşırken. Ülkemizin başbakanı Kobani deki kardeşlerimin alınlarından öpüyorum hepsine selam olsun? diye adeta onlara övgüler yağdırıyor. Şimdi Cenevre de yapılacak olan toplantıya PYD de çağrıldı diye. Bizim iktidar hop oturup hop kalkıyor. ?Bunlar terörist! Nasıl olurda bu toplantıya çağrılır? diyor. Zaten çelişki buradan kaynaklanıyor. Bizim terör listemizde PYD terörist bir örgüt. ABD listesinde terörist örgüt değil. Biz PKK´yı terörist örgüt listesinden çıkardık. Sonradan tekrar listeye alındı ise onu bilmiyorum. ABD´nin listesinde PKK terör örgütü olarak gösteriliyor. ABD IŞİD´a karşı olarak PYD´ ye yardım ediyor. Bizde sözde IŞİD´a karşı kurulan koalisyonun içersindeyiz. Ayrıca Şah Süleyman türbesini sınırımıza yakın bir yer olan PYD topraklarına taşıdık. Taşınma işlemini PYD´liler ile birlikte yaptık. Bunların terörist bir örgüt olduğunu ta başından itibaren bilmemize rağmen böyle olaylarda onlarla birlikte hareket ettik. ?PYD Fırat´ın kuzeyine geçemez. Buna izin vermeyiz. Burası bizim kırmızıçizgimiz? dedik. Bu kırmızıçizgimizde morardı. Böyle bir dış politika olmaz. Dış politikada günlük politika üretmek olmaz. İnsanı işte böyle morartırlar. Şimdi çıkın bakalım bu işin içersinden nasıl çıkacaksanız? Cenevre toplantısına PYD eş başkanı Müslim katılacak. İstemesek de. ABD istiyor. Ya bu toplantıya katılmayacağız. Ya da geri adım atacağız. Buda Türkiye ye itibar kaybına sebep olacaktır.

Politikalar esen rüzgâra göre üretilmez. Ülkenin menfaatine olacak politikalar yazılır çizilir. Tartışılır ondan sonra uygulamaya konur. İç politikada ortama göre politika üretilir. Bununda belli bir program dâhilinde olması gerekir. Kürt sorunu denen olayda izlenecek politika ta başından beri programlı olası gerekirken. Bunda da böyle bir politika izlenmedi. Bu sorun günlük politikalarla çözülecek bir sorun değildir. Burada devletin izleyeceği bir politikası olması gerekirdi. Devletin politikası olduğu için. Milletle birlikte sorunun çözülmesi gerekir. Millet temsilcilerini meclise göndermiştir. Böyle sorunların devlet politikası olarak mecliste çözülmesi gerekirdi. AKP bu sorunu kendi sorunu gibi görerek parti politikası ile çözmeyi seçmiştir. Sorun çözeceğiz derken. Çözümsüzlük ürettiler. Açılım diye ortaya attıkları sorunların çözümünü devamlı kendileri çözmeye çalıştılar. Hâlbuki karşı taraf ne istiyor. Bunları paket halinde meclise getirirsiniz. Mecliste paketteki sorunlar tartışılır. Milletin gözü önünde ve milletin temsilcilerinin de katkıları ile sorunlar halledilirdi. Gizli kapaklı anlaşmalar yapılmazdı. Gizli, kapalı kapılar arakasında çözülmeye çalışılan sorunlar. Sonunda yine sorun olarak ortaya çıkar. Bunlarda millet arasında dalgalanma yaratır. Bir taraf yaptığımız anlaşmaya uyun der. Millet nasıl bir anlaşma yapıldı ki diye merak eder. Bu aynen konuşursam yer yerinde oynar deyip de hiçbir şey söylenmemesine benzer.

Hem içte hem dışta izlenecek politikaların üretilmesinde en önemli olan konular. Ülke menfaati göz önünde bulundurulur. Hem de ülkenin itibarının zedelenmemesine dikkat edilir. Gelin görün ki! Bu gün üretilen politikalarda ne ülke menfaati var. Nede ülke itibarının korunması var. Rüzgâra göre politika üretiliyor. Bir ülkeni ürettiği politikaların A planı B planı gibi programları olması gerekir. Ülkemizde günlük politikalar üretildiği için. Böyle A planı imiş. B planı imiş gibi hiçbir planlamaları olduğunu duymadım da görmedim de. Bilhassa dış politikada nereye elimizi attı isek hüsrana uğradık. Libya, Mısır, Suriye gibi yerlerde ülke menfaati olmayan politikalar ürettik. Hepsinde ülke maddi ve manevi kayıplara uğramıştır. Hala bunun acılarını çekiyoruz. Ne işimiz vardı?  Libya da? Ne işimiz vardı?  Mısır da? Ne işimiz vardı? Suriye de? Bunlar ülkemizin menfaatine olan politikalar değildir. Saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 27- 01- 2016 Mustafa KOÇAL   

    

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44