Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


NASIL SOYULUYORUZ

NASIL SOYULUYORUZ


 

Size önce bir hikâye anlatarak yazıma başlamak istiyorum. Padişahlardan birisi bir gün vezirini çağırmış. Seninler halkımız ne yapıyor şöyle dolaşalım da görelim diyor. Saraydan çıkıyorlar dolaşmaya başlıyorlar şehrin dışına çıkıyorlar. Bir köyün girişine geliyorlar. Genç bir kız kapının önünde oturuyormuş. Padişah kıza selam veriyor. Arkasından kızdan su istiyor. Kız suyu getiriyor ikram ediyor.

Suyu içtikten sonra kıza evde kimse yok mu? Diye soruyor. Kız evde kendinden başka kimsenin olmadığını söylüyor. Baban nerede diye soruyor. Babam biri bin yapmaya gitti. Annen nerede? Annem bir iki yapmaya gitti. Eviniz güzel amma bacası yamuk diyor. Dumanı doğru çıkar diyor. Kızım sana bir kaz göndersem tüylerini yolar mısın? En ince tüylerine kadar diyor. Teşekkür edip ayrılıyorlar. Gezmelerine devam ediyorlar. Geç vakit dönüyorlar. Ertesi gün padişah vezir makamına çağırıyor. Dün bir köyde bir kıza bazı sorular sordum. Verdiği cevapların anlamını biliyor musun? Diyor!

Bilmiyorum sayın padişahım diyor. İki gün içerisinde, bu cevapların ne anlama geldiğini öğrenmezsen seni vezirlikten azat ederim, diyor. Vezir ertesi gün doğru o köye gidiyor. Kızı buluyor. Dün buraya padişahla geldik. Padişah senden su istedi. Sonra sorular sordu. Sen verdiğin cevapların ne anlama geldiğinin biliyor musun? Diye soruyor.  ?Biliyorum efendim? diyor. Bana o cevapların anlamını söyler misin diyor. Her cevaba 10 altın isterim diyor. Ne yapsın vezir. Öğrenmese vezirlik gidecek. Tamam diyor. Baban nerede diye sorudu. Sen babam biri bin yapmaya gitti dedin. Evet, babam çiftçi tarlaya buğday ekmeye gitti bir ekecek bin alacak dedim. Anneni sordu. Biri iki yapmaya gitti dedin. Annem hemşire doğum yaptırmaya gitti. Biri iki yapacak dedim.

Eviniz güzel amma bacası yamuk dedi. Sen dumanı doğru çıkar dedin. Evet, güzelsin amma gözlerin şaşı dedi. Bende gözlerim şaşı amma kalbi güzel dedim. Sana bir kaz göndersem tüylerin yolar mısın dedi. Sende en ince tüylerine kadar dedin. Bunun anlamı neydi? O da sendin sayın vezirim diyor. Vezir 4 cevabın anlamını öğreniyor. Ve kıza 40 altın veriyor. Padişah vezirini kıza soydurmuş oluyor. Buradan şuraya gelmek istiyorum. Biz millet olarak vezir olduk. Bizi hem devlet soyuyor. Hem de özel şirketlere soyduruyor. Öyle soyduruyoruz ki. Nasıl olduğunu bile anlamıyoruz. Bilhassa elektrik faturalarında çok sıkıntı var. Kaçak kullanım bedelinin alınmasını Danıştay alınmaması yönünde karar vermesine rağmen kaldırılmadığı gibi oranı daha da artırıldı. TRT payı %1 iken % 2´ye çıkarıldı. TRT payının kaldırılması gerekir. TRT hayır kurumu değil.

Fakirlere yardım ediyor desek. % 2 ne olacak bunun hesabını arayacağız demeyin. Büyük soygunlar, küçük soygunlarla başlar. Türkiye genelinde düşünüldüğünde yüz binleri bulur. Dağıtım bedeli alınıyor. Bu şirketler bu dağıtım işini özelleştirme kurulundan almadı mı? Elektriğin Fiyatını ayarlarken bu dağıtım giderini fiyatın içerisine koymuştur. Saatleri okutmak için adam çalıştırıyor. Saat okuma parasının milletten alıyor. Böyle bir düzen şimdiye kadar görülmedi. Elektrik faturasını gününde ödemediğinde 4-5 gün içerisinde elektrik kesilmiştir diye ihbar bırakılıyor. Bakıyorsunuz kesilmemiş. Hemen gidip yatırılıyor. İkici faturada açıp kapama parası alınıyor. Bunun adına iş yapmadan para almak derler.

Benim başıma geldi. Faturamın geldiğinin ertesi gün ihbar geldi. Daha ödeme tarihi gelmeden. Fatura ile ihbar kâğıdını aldım gittim. Ne deseler beğenirsiniz? Kusura bakmayın yanlışlık olmuş. Ben araştırmasam gelecek faturada açıp kapama diye parayı alacaklardı. Tayyip Erdoğan başbakan iken, doğu illerinin birisinde konuşma yaparken ?bu bölgede kaçak elektrik kullanımı artı. Kaçak elektrik kullanmak haramdır? dedi. Kaçak elektriğin bedelini kullanmayanlardan almak haram değil mi? Bu harama milleti neden ortak ediyorsunuz? Doğu illerinde kaçak elektrik kullanımının bazı illerde % 70´şin üzerine çıkan yerler var. Kendi faturasını ödemede güçlük çekenlerin faturasının üzerine o illerin kullandığı kaçak elektriğin bedelini ödetmek insanlığa sığar mı? Devlet vatandaşını korumak durumundadır. Doğudaki illerde elektrik dağıtımı alacak şirketler çıkmıyor. Sebebi bu kaçak elektrik yüzünden hükümete kaçak elektrik bedeli olarak biz bunu sana alırız diyor. Ondan sonra sözleşme yapılıyor olmalı. Böylelikle devler bizleri vezire benzetiyor. Özel şirketlere soyduruyor. Bankalarda bildiğim kadarı ile 55 kalemden para alınıyor. Benim internet faturamda bir sorun oldu. Hem otomatik ödemeden kesildi. Hem de ben fatura ödedim. Arda 9 lira bir fak çıktı.

Ben faturayı gönderim ödeyeyim diyorum. Onlar biz size fatura gönderdik. İkinci bir fatura kesemeyiz diyorlar. Hesap numarası verdiler. Ben o zaman Akçay da idim. Kızıma telefon ettim. Şu hesaba 9 lira yatırıver dedim. 9 liraya 30 lira gönderme parası istiyorlar. Bankamatik ile gönderirsen 5 lira ödersin diyorlar. Birisi bakalım o şirketin bizimle antlaşması varsa parasız gönderirsin diyorlar. İtiraz etmezsen soyuldun demektir. Buna benzer daha neler var. Devletin görevi vatandaşı korumak iken, devlet çeşitli vergilerle soyduğu gibi birde özel şirketlere soyduruyor. Dünyada en fazla dolaylı vergi ödeyen ülkelerin başında geliyoruz. Özel tüketim vergisi (ÖTV) geçici olarak konmuş bir vergidir. 1999 da körfez depreminin yaralarını sarmak için geçici olarak konmuştu. AKP bu geçici olarak konan vergiyi kalıcıya çevirdi. Peki, bu Fona da toplanan paralar nereye gidiyor. Madem depremzedeler için toplanıyor. O zaman bu paranın o amaçla kullanılması gerekir. İşte bizi böyle soyuyorlar ve soyduruyorlar. Elektrik faturalarında kesinti oranı % 65 olmuştur. Saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 02 ? 12- 2015 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8794,79%0,88
  • DOLAR

    32,34% 0,18
  • EURO

    35,08% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2237,19% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3955,10% 0,13
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44