Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


NELER OLUYOR?

NELER OLUYOR?


Konya da olan tren kazsında neler oluyor? Üç kişi tutuklandı. Bu olay bu üç tutuklanan kişiyi aşıyor. Çünkü projeyi yapan kişiye sinyalizyon sisteminin parasının ödendiği iddia ediliyor. Bir proje birisine verilir. Bu kişi projesini tamamlar. Teslim alacak makam kontur ellerini yaptırır. İlgililer deneme testlerini yaparlar. Ondan sonra teslim alır.

Yanlışlık buradan geliyor. Bu olayın tek sorumlusu teslim alanlardır. Burada teslim alanları bırakalım. Geçelim tutuklanan üç kişiye. Tutuklanan makasçının durumuna bakalım. Makasçı ben elektronik makasın eğitimini almadım. Beni başka bölgeden getirdiler diyor. Gece nöbetlerinde iki kişi olması gerekirken tek kişi nöbet tutuyormuş. Elektronik sistemler mekanik sistemlerden farklıdır. Mekanik sistemler güce dayalıdır. Elektronik sisteler güce dayalı değildir.

Ayrıca yabancılar bu sistemi imal ettiklerine göre. Kumanda düğmelerinin üzerinde yabancı terim vardır. Kullanacak kişiye bunlar öğretilir. Kullanacak kişinin eline bir el kılavuzu verilir. Birde dokunmatikli tuşlar vardır. Böyle olan tuşların üzerine basar biraz tutarsan sistem başka bir işleme geçer. Elektronik sisteminin eğitimini vermeden, mekanik sistemden birisini getirtir bu görevi yaptırtırsan. Eninde sonunda kaza kaçınılmaz olur. Proje tamamlanmadan teslim alanlar bu işin sorumlusudur. Gece nöbetine iki kişi konmasının bir anlamı vardır.

Tam makas değiştirme anında nöbetçi uyuya kaldı veya baygınlık geçirdi. Makas değiştirme işlemi yapılamadı. Ne olacak? Göz göre göre al sana kaza. Buna meydan vermemek için nöbete iki kişi konmuştur. Neden iki kişi olması gerekirken bir kişiye bu görevi yaptırdıkları anlaşılır gibi değil. Tasarruf düşünülerek yapıldı ise. Bu daha vahimdir. Bu ölenleri geri getirmek mümkün değil. Onlar eceli kaza ile hayatlarını kaybettiler. Yani tedbirsizliğin kurbanı oldular.

Bu ölen kişilerin aileleri mahkemeye verirlerse tazminat ödenir. Sayın ulaştırma bakanı ?Sinyalizyon olmazsa olmazımız değil? diyor. Yani olayın vahametinin farkında değil. Yani olmazsa da olur. Demeye getiriyor. Biz vatandaş olarak böyle şeylere değer ve önem vermiyoruz. Fakat kendilerine geldiği zaman teknolojinin bütün imkânlarının kullanıldığı uçaklar ile seyahat ederler. Pamukova ve Trakya bölgesinde olan tren kazalarında ne oldu ise. Konya da olan tren kazasında da onlardan farklı bir şey olmayacaktır.

Yapılan Yavuz sultan selim köprüsü montajı sırasında bir kaza oldu. Halat koptu Japon intihar etti. Benim hatam dedi. Sonrada malzeme hatası olduğu anlaşıldı. Kullanım hatası değilmiş. Adamcağız pisipisine gitti. Böyle bir şey biz de olsaydı. Ne olurdu? Hiçbir şey olmazdı. Bizde insan canının hiçbir değeri yoktur. Trafik kazası oluyor. Kişi ve kişiler ölüyor. Ya hiç tutuklanmıyor. Ya da kısa sürede serbest bırakılıyor. Mahkeme kapısı önlerinde feryat eden ailelerin feryatlarına çok şahit olduk. Maalesef ülkemizin kaderi budur.

Soruşturma anlamına uygun yapılırsa. Bazı kişilerin başı yanacaktır. Fakat hareket memuru, makasçı gibi çalışanların üzeride kalır. Başta bu proje tam bitmeden teslim alanlar. Proje tam bitmeden tesisin açılışına izin verenler. Fakat sinyalizyon sisteminin parası ödendiği iddiası var. Böyle bir şey var ise. Bu daha vahim bir olaydır. Geçmiş olaylardan ders alınmıyor. Bir kişinin çok bilmesi önemli değildir. Geçirdiği olaylardan veya tanık olduğu olaylardan ders alıp almadığı önemlidir. Hayatta başarını sırrı da burada gelir.

Hangi iş olursa olsun mutlaka tedbir alınması gerekir. Havacılık da bir olay vardır. Uçak arızadan çıktıktan sonra deneme uçuşu yapılmada. Uçak uçuş hattına gönderilmez. Tecrübe uçuşunu yapacak pilotlar ayrıdır. Bu pilotlardan birisi arızadan çıkan uçak ile denem uçuşunu yapar. Ancak ondan sonra uçak uçuş hattına gönderilir. Tahminime göre trenlerde denmeye tabi tutuluyordur. Tabi bu yalnız tren için değil. Bütün alt ve üst yapısı için geçerlidir.

Artık bundan sonra bu olaylardan ders alınırda ona göre hareket edilir. Ne olursa olsun tedbiri elden bırakmayacaksın. Bu bizim yaşantımızda dikkat edeceğimiz hususlardan birisidir. Kapının anahtarını değiştirdik. Kapı açıkken mutlaka kilidi demekte fayda vardır. Denemeden kapıyı kilitlediniz. Anahtar geri açmadı. Ne yapacaksınız? Anahtarcı getireceksiniz. Hâlbuki kapı açık iken deneseydiniz. Mağdur olmayacaktınız. Her işte mutlaka tedbir alınmalıdır. Bu Konya da ki tren kazasından mutlaka ders alınmalıdır. İşleri aceleye getirmeye gerek yok. Saygılarımla. 

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜMDİYENE! 19-12- 2018 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44