Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


NEYE OY VERECEĞİZ? -1-

NEYE OY VERECEĞİZ? -1-


 

Seçime 3 ay gibi bir zaman kaldı. Bu seçimde neye oy vereceğimizi gözden geçirerek oy vermeliyiz. Yeni Türkiye diye bir söylem var. Bu yeni Türkiye'den neyi kastediyorlar? Bunun açıklığa kavuşturulması gerekir. Başkanlık sistemi ne getirecek? Bunun çizgileri ne olacak bunun bilinmesi gerekir. Yeni anayasadan neler yok edilecek? Ve yeni anayasaya neler girecek bunların bilinmesi gerekir. Çünkü bunlar ülkenin geleceğini ilgilendiriyor. Her fırsatta yeni Türkiye'den bahsediliyor. Şayet yeni Türkiye bu gün yaşadıklarımız ise. Vay halimize! Ben bu terinim kullanılmasından hoşlanmıyorum. Türkiye Türklerin yaşadığı bir ülkedir. Başına yeni kelimesi neden eklenmeye çalışılıyor. Olağan üstü bir şeyler mi oldu da? Bizim bu olaylardan haberimiz mi yok? Fakat hatırladığım bir söylem var. Diyarbakır da düzenlenen bir toplantıda Tayyip Erdoğan halka hitap ederken, şöyle demişti. Dağdakilerin eve döndüğünü hapishanelerin boşaldığını yeni Türkiye de hep birlikte göreceğiz” demişti. Acaba ülke bölünecek örgüt özerkliğine kavuşacak. Ve Türkiye sınırları içersinde Kürdistan'ı kuracakta bu bölünme yeni Türkiye mi olacak? Öyle ya ülkenin bir bölgesinde bir devlet kurulmuş. Ülke topraklarının bir kısmını kaybetmiş. Bunun neticesi de yeni Türkiye olarak mı adlandırılmış olacak? İşte bu yeni Türkiye sözcüğünün ne getireceği ve ne götüreceği iyice irdelenerek, tarafımızı ya yeni Türkiye olarak, ya da Türkiye olarak belirlemeliyiz.

Seçimden sonra AKP iktidar olduğunda mutlaka başkanlık sistemine geçilecek. Artık bundan geriye dönüş olmadığı açıkça görülüyor. Başkanlık sisteminde örnek alınan bir başkanlık sitemi yok. Yeni bir başkanlık sistemi icat edeceğiz. Dünya üzerinde krallık hariç, demokrasi ile idare edilen ülkelerde iktidarların mutlaka bir denetleyicisi vardır. Şu anda iktidarı denetleyecek bir makam yok. Tek yetkili cumhurbaşkanlığı makamıdır. Bağımsız olan kurumlara dahi müdahale ediliyor. Türkiye'nin icat edeceği başkanlık sistemi bütün yetkilerin başkanın elinde toplanacağı bir başkanlık sistemi olacaktır. Hali hazırda başkanlık sistemi olmamasına rağmen gelecekte başkan olma amacı olan Tayyip Erdoğan bu günden. Getireceği başkanlık sisteminin provasını yaparak, milleti alıştırmakta dadır. Ülkenin alışık olmadığı uygulamalar şimdiden uygulanır hale gelmiştir. Birde başkanlık sistemine geçildiğinde neler olacak belli değil. Denetimi ve hesap vereceği bir makamın olmadığı bir başkanlık sistemi olacaktır. Yapılacak seçimde bu mevzununda iyi incelenerek karar verilmesi gerekiyor. Ya başkanlık sistemi diyeceksiniz. Ya da parlamenter sistem diyeceksiniz. Bu iktidar iktiranı devam ettirmek için rejim değişikliğine giriyor. Şimdiye kadar parlamenter sistemden şikâyet eden olmadı.

Şimdi gelelim yeni anayasa mevzusuna. AKP her seçim döneminde anayasa değişikliğinden bahseder. Ondan sonrada anayasadan şikâyet eder. Bir türlü anayasa değişikliğini gerçekleştiremediler. Mecliste anayasa uzlaşma komisyonu kurulmasına rağmen. Bu komisyona anayasa değişikliği yaptırmadılar. Çünkü anayasayı tek başlarına yapmak istiyorlar. Seçim sonrası kendi yaptıkları anayasayı meclisten geçire bilmeleri için 400 milletvekili istiyorlar. Başka birileri ile anayasa hazırlarlarsa. Türk kelimesini anayasadan çıkaramazlar. Anayasanın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen 4 maddesini değiştirecekler. Bunu ancak kendi hazırladıkları anayasada yapabilirler. Çünkü bu maddelerin değiştirilmesine başkaları izin vermez. Atatürk kelimesinin anayasada yer almasını istemiyorlar. Bunu da diğer partilerin kabul etmesi mümkün değildir. Ancak kendi yaptıkları yeni anayasada bunu gerçekleştirebilirler. Milletinde bunlara karşı çıkacaklarını bildikleri için. Referandumdan dahi kaçınıyorlar. Onun için 400 milletvekili istiyorlar. Tarafınızı belirlemek için. Bu olayları çok iyi düşünerek karar verip oyunuzu kullanmalısınız.

Laiklik bu iktidarın benimsemediği ve laiklerin dinsiz olduğunu söylüyorlar. 1980 senesinde Tayyip Erdoğan bir Müslüman hem laik hem Müslüman olamaz. Ya Müslüman olacak ya da laik. İkisi birlikte olmaz ters mıknatıslanma olur” diyerek. Laiklik ile aralarının iyi olmadığını belirtmiştir. Hatta laikliği kast ederek önümüzü bir inek kesiyor. Bu ineği önümüzden kardıracağız. Sözle olmaz ise Allah ne verdiyse öyle ya da böyle bu ineği önümüzden kaldıracağız” demişti. İktidar laikliği dinsizlik olarak görünce yandaşlarında laikleri dinsiz olarak görüyor. Laikliğin anlamını bilmeyenler laikliği dinsizlik olarak görüyor. Laikliliğin anlamı iktidarların bütün dinlere eşit mesafede olması, hiçbir dini öne çıkarmaması, inanışlarından dolayı hiç kimsenin horlanamayacağıdır. Laikliği saptırıyorlar. İktidar laikliği uysaydı. Suriye olaylarına karışmazdık. Neye oy vereceğimize yarın devam edeceğim. Saygılarımla.

                                                                              01 – 03 – 2015 Mustafa KOÇAL

 

 

 

 

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44