Önder Balıkçı (YAKAMOZ)


Nitelikli iki panel ve TGC

Nitelikli iki panel ve TGC


Önce Türkiye Gazeteciler Cemiyeti´nin(TGC), Yalova´da gerçekleştirdiği ?85. Yerel Gazetecilik Semineri?ne katıldım. Gerçekten de çok yararlı bir seminerdi. TGC çatısı altında sayısız seminere katıldım. Bu seminer, en niteliklilerinden biriydi, hem konuları, hem de konuşmacılarının konularına hakimiyeti açısından.

Tabii ki, konuşulanların hepsini burada dile getirmem olanaksız. Ancak, birkaç çarpıcı noktaya da değinmek isterim.

Seminerin düzenli ve aksamadan geçmesinde en büyük pay sahibi olup, gazetecilerin, seminerden mutlu ayrılmaları adına büyük çaba harcayan TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş´i kutluyorum, öncelikle. Tabii, Turgay Olcayto´nun başkanlığındaki yönetim kurulunu da.

Sibel Hanım, konuşmasında, ülkemizin son dönemlerinde, 10 binin üzerinde gazetecinin işsiz kaldığını vurgularken, ?Hâlen, ülkemizde 30 bin fikir işçisi olduğu düşünülürse, bugün her üç gazeteciden biri işsiz demektir? değerlendirmesinde bulundu.

Türk basınının duayen isimlerinden Altan Öymen, ?Yasaklı dönemlerde gazetecilik? konusunu işlerken, gazetecilerin, her dönemde hükümetlerin baskısı altında görevlerini sürdürmek zorunda kaldıklarını, ancak günümüzdeki kadar bir baskı olmadığını vurguladı.

TGC´nin eski başkanlarından, Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı-Yazar Orhan Erinç de, ?haber-siyaset ilişkisi? ni anlatırken, gazetecilerin, siyasetçilerle ilişkilerinde mesafeyi korumaları gerektiğine işaret ederken, ?Buna uyulmazsa gazetecilik meslek ilkeleri ve ahlakından uzaklaşılması kaçınılmazdır? diye konuştu.

TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, ?Haber yazma teknikleri? ni, çok somut bir şekilde dile getirdi.

Seminerde, TGC Başkan Yardımcısı Recep Yaşar´ın, ?internet gazeteciliği?, DHA Yeni Medya ve Projeler Direktörü Salih Zeki Sarıdanişment´in, ?ajans haberciliği?, gazeteci Emine Munyar´ın, ?ekonomi haberciliği? konusundaki değerlendirmelerini ilgiyle dinledik ve çok yararlandık.

Sözcü gazetesi yazarı Zeynep Gürcanlı, ?dış haberler?, Yeni Asır Gazetesi yazarı Seda Kaya Güler, ?medyada cinsiyetçi sorunu?, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da ?dünyada basın özgürlüğü? konusunu çok iyi yansıttı.

TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, ?haber ve hukuk? konusunu çok çarpıcı mahkeme kararlarıyla aktardı.

Moderatörlüğümde gerçekleşen son oturumda TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, ?kültür-sanat gazeteciliği? konusunu işlerken, ?Ne yazık ki, basın organları, kültür-sanat sayfalarına gereken önemi vermiyor. Herhangi bir gazeteye bir ilan girmesi gerekiyorsa, eğer varsa öncelikle kültür-sanat sayfaları ortadan kaldırılıyor. Oysa gazeteler, öncelikle yerel kültüre önem vermeli, muhabirler kültür ve sanatın içinde olmalıdır? dedi. Ardından, ?gazete ve karikatür? konusunu dile getiren Cumhuriyet Gazetesi Çizeri Semih Poroy ve ?kent ve kültür? konusunda değerlendirmelerde bulunan sanat tarihçisi, yazar ve heykeltıraş Gürol Sözen, ilgiyle dinlendi.

Bu seminerin akşamında, Bandırma Gazeteciler Cemiyeti´nce, Bandırma´da, ?Türk siyaseti ve basın etiği? konulu panele gazeteci-yazar Altan Öymen, TGC Başkanı Turgay Olcayto ve TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş katıldı. Nitelikli geçen panelde, basının çeşitli sorunları dile getirildi.

Bizleri kırmayarak, Yalova yorgunluğuna karşın hemen Bandırma´ya geçen bu üç değerli konuğumuza da ayrıca teşekkür etmek boynumuzun borcudur.

 

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44