Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


OLAYLARDAN DERS ALINMALIDIR

OLAYLARDAN DERS ALINMALIDIR


 İstanbul da 5.8 büyüklüğünde bir deprem oldu. Önce İstanbul da yaşayan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah daha beterinden korusun. Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Okay depremle ilgili bir toplantı düzenlendi.

Bu toplantıya siyaset karıştırıldı. İstanbul´un böyle sorunları büyükşehir belediyesinin görev alanıdır. Bu toplantıya büyükşehir belediye başkanının çağrılması ayıptır. Böyle olaylara siyasetkarıştırılmaz.Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Okay ?kurduğumuz sistem güzel çalışıyor? dedi. Okullardan öğrenciler dışarı çıkarılıp evlerine gönderildi. O karmaşada çocuklar sokağa salınmaz. Okulun bahçesine çocukları koruyacakbir yer yapılır.

Sistem derseniz böyle sistem olur. Var mı böyle bir çadır?Böyle Durumlarda toplanma alanlarına vatandaşları yönlendirecek ekipler olur. Var mı böyle bir şey? Bu toplana yerlerinde. Vatandaşın ihtiyacını karşılayacak ekipler olur. Toplanma alanlarının sayısı artırılacağı yerde sayıları azalmış. 470 toplanma alanı varken 77 ye düşmüş.  Toplanma alanları Şahısların arazisine yapılmaz.  Devlet toplantı alanı olacak yerleri istimlak eder.

Bundan 20 sene önce Marmara depremi oldu.Yüzlerce vatandaşımızı kaybettik. Adeta can pazarı yaşandı. Depremzedelerin yaralarını sarmak için. O zamanın iktidarı geçici olarak özel tüketim vergisi (ÖTV) çıkardı. Sonra AKP iktidar oldu. Bu vergi alınmaya devam etti. İktidar bu vergiyi başka yerlerde kullandı. İktidar bu vergiyi kalıcı hale getirdi. Şimdi arada sırda bu ÖTV´ye zam yapıyor. Bu ÖTV amacı dışında yerlere kullanılıyor.

Hattı zatında bu bir fon haline geldi. Bu ÖTV´nin başka bir amaçla kullanılmaması gerekir. Çünkü depremzedelere yardım amacı için konan bir vergidir. Amacı dışında başka yerlere kullanılmaması gerekirken. İktidar istediği yerlere kullandı.Dedelerimiz ninelerimiz bir para ayırırlardı. Bu para bizimKefen paramız derlerdi. Paraya ihtiyaçları olsa dahi bu parayı kullanmazlardı. Merkez bankası acil durumlarda kullanılması için.

İhtiyaç akçesi diye adlandırılan bir fon kurmuşlar. Dedelerimizin kefen parası dedikleri gibi buna da kefen parası demişler. İktidar bu parayı da hazineye aktardı. İşsizlik fonu diye bir fon kurulmuş. Çalışanların maaşlarından kesilen paralar bu fonda toplanmış. Bir kişi işten çıkarıldığı zaman bu işsizlik fonundan belli bir süre maaş alıyor. İktidar bunu da kullandı. Acil duruda kullanılacak paraların hepsini kullandı.

Şayet geçici olarak çıkarılan ÖTV başka amaçlar için kullanılmamış olsaydı. Böyle depremden zara görenlere hemen anına yardım edile bilinirdi. Geçtiğimiz senelerde Van depremi oldu. Vatandaşlara yardım edilemedi. Biz ülke olarak geçmişten ders almıyoruz. Bugün bulduğumuzu bugün harcamaya bakıyoruz. Mehmet Şimşek zamanında bu para soruluş olmalı ki? Mehmet Şimşek yol yaptık, köprü yaptık, tünel yaptık demişti.

Hani iktidar bu söylenenleri yap işlet devret modeli yaptırdık. Cebimizden 5 kuruş çıkmadı diye övünüyordu. Geçmişten ders alınmıyor. 20 sene önce yaşadığımız Marmara depreminde sanki hiçbir şey olmamış gibi. Deprem için hiçbir önlem almayı düşünmemişiz. Cumhurbaşkanı bu İstanbul ihanet ettik demesi bu günkü olaylar için olmalı. Jeoloji uzmanları deprem için yolun sonuna gelindi diyorlar.

Bunu söylemeleri büyük bir depremin olacağını ima ediyorlar. İstanbul da 470 toplanma yerinin 77 ye düşmesinin sebebi toplanma yerleri ciddiye alınmamış. Boş gördükleri yerleri toplanma merkezi diye göstermişler. Buralar vatandaşların arsaları imiş. Vatandaş satmış veya arsasın üzerine kendi ihtiyacı olan ev ve işyerleri yapmış.

Toplanma merkezleri yapılan yerleri belediyenin istimlak etmesi gerekir. Allah ülkemizi büyük depremlerden korusun. Uzmanların söyledikleri ciddiye alınmalı ve zaman geçirilmeden tedbirler alınmalıdır. Sonunda keşke şöyle yapsaydık. Böyle yapsaydık demek hiçbir anlam taşımaz.Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

30-09-2019 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8730,47%0,14
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,13% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,10% -0,09
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44