Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


ÖNCE TARIM VE HAYVANCILIK

ÖNCE TARIM VE HAYVANCILIK


Dışa bağımlılıktan kurtulmak için. Önce tarıma ve hayvancılığa önem verilmelidir. A dan Z ye bütün tarım ürünlerini, hayvan ve hayvansal ürünlerini ithal ettiğimiz müddetçe dışa bağımlılıktan kurtulamayız. Çünkü bu ürünler herkes tarafından kullanılan ürünlerdir. Tarıma önem verirken tarım arazileri korunmalıdır. Yabancılara arazi satışı durdurulmalıdır. Tarım alanlarına tesis yapılmamalıdır. İmar izni verilmemelidir.

Tarımsal ürünlere kota konmamalıdır. Köylüye ve çiftçiye ürününün alınacağının garantisi verilmelidir. Fazla ürün üretenler mükâfatlandırılmalıdır. Tarımı kendimiz öldürdük. Yine kendimiz ayağa kaldırmalıyız. Birçok tarım ürünü ihraç ediyorduk. Fakat şimdi fındık ve üzümden başka ihraç ettiğimiz başka ürün yok denecek kadar azdır. Arada sıra da sebze ve meyve ihracatı oluyor. Özellikle yabancı tohumdan vazgeçmeliyiz. Yerli tohuma dönmeliyiz.

Şimdi İsrail den domates tohumu alınıyor. Bu tohumdan tohum elde edilemiyor. Çünkü kısırlaştırılmış tohum veriyorlar. Tarım arazilerine ekimin yapılması için. İktidarın teşvik etmesi gerekir. Bence cari açık verilmesinin tek nedeni tarım ürünlerini ithal etmemizdir. Mümkün olduğu kadar çiftçi ve köylü desteklenmelidir. Tarımda çalışanlar sigortalanmalıdır. Böylece köyden şehre göç önlenmiş olacaktır. Böylelikle işsizlik aşağıya çekilecektir.

2002 de tarımda çalışanların oranı % 38 iken bu gün % 15´lere düşmüştür. O zamanlar tarım ürünlerinde kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biri idik. Bizim tarımımızı bitirebilmeleri için. İktidara tavsiyede bulundular. Tarımda çalışanların oranını % 38 den aşağılara düşürmelisiniz dediler. İktidar bunu iyi bir tavsiye olarak gördü. Ve tarımla uğraşanların oranı % 15 civarlarına düşürüldü. Tarım ürünlerine kota kondu. Bilhassa pancarda çiftçiye buradan 80 ton pancar üreteceksin denildi. 80 tondan fazlası alınmadı.

100 ton pancar üretti ise 20 tonunu almadılar. Böyle yapmakla köylüyü az üretmeye yönlendirdiler. Tarım yapılan yanlış uygulamalarla bitirildi. Şimdi ihtiyacımızı dışarıdan karşılıyoruz. Buda ekonomimizi sarsıyor. Tarımın bitiğini şuradan anlayacaksınız. Samanı dışarıdan alıyor muyuz? İşte bu tarımın bitiğinin göstergesidir. Çünkü saman arpa ve buğdayın saplarından yapılır. Bulgaristan´dan saman alıyoruz. Bizim kadar torağı yok. Fakat tarım arazilerini koruyorlar. Biz ise tarım alanlarına imar ruhsatı veriyoruz.

Osmanlıdan kalan şehirlere bakın hep tepelere ve dağların eteklerine kurulmuştur. Şimdi ne yapılıyor? Düz arazilere şehirler kuruluyor. Şimdi birde yabancılar arazi satışı çıktı başımıza. Buna dur diyen yok. Bir yerin arazisinin % 10´nundan fazlası satılamaz iken kanunda değişiklik yapılarak. Türkiye yüz ölçümümün % 10´dan fazlası satılamaz diye kanunu değiştirmişler. Tarım ile hayvancılık birbirini tamamlayan iki sektördür. Tarım bitince hayvancılıkta bitti. Dışarıdan canlı hayvan ithalatı yapıldı. Gelen hayvanların çoğu hastalıklı çıktı.

Canlı havan ithalatında vazgeçtiler et ithal ettiler. Kurbandan önce yine canlı hayvan ithal edilmiş. Hayvanlarda şap hastalığı çıktı. İthal edilen hayvanların hepsinde her defasında sorun çıktı. Yazık değil mi? O kadar para veriliyor. Artık yeni Türkiye diye diye ülke bu hale geldi. Şimdi akılları başlarına geldi. Yerli milli ürün demeye başladılar. Eskiden yerli malı haftası kutlanırdı. Çocukluk çağlarımdan hatırlıyorum tarihini tam olarak hatırlamıyorum aralık ayında yapılırdı. Bize o zamanlar yerli ve milli mallarımızı kullanmayı öğrettiler.

Şimdi bu AVM furyası bir başladı. Eskiden köyden şehre gıda maddesi gelirdi. Şimdi şehirden köye gıda maddesi gitmeye başladı. Bu tarımın ve hayvancılığın bittiğinin göstergesidir. Bizim arkadaşlarımız yaz geldiğinde. Ailelerini memleketlerine gönderirlerdi. Kışlık erzaklarını hazırlatırlardı. Şimdi AVM´lerden köylere gidiyor. Türkiye tarımını ve hayvancılığını geliştirmeden dışa bağımlılıktan kurtulamaz. Cari açığı da dengeleyemez. Eskiden tarım ürünü ihraç ettiğimiz ülkelerden şimdi biz tarım ürünü ithal ediyoruz.

Küçük bir misal Kadana ya mercimek ihraç ediyorduk. Şimdi Kanada´dan biz mercimek ithal ediyoruz. Onlar ilerlemiş biz gerilemişiz. Yine söylüyorum tarıma ve hayvancılığa gereken önem verilmezse. Daha da kötü duruma gideriz. Tarım arazileri mutlaka korunmalıdır. Yabancılara arazi satışı durdurulmalıdır. Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 30-08-2018 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44