Erhan GÖÇMEN Göçmen/yorum


ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ ÜZERİNE

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ ÜZERİNE


Son yıllarda adından çokça söz ettiren bir yapılanma ülkemizdeki OSB’ler. OSB’ler ile ilgili çalışmalar ülkemizde 1960’lı yıllarda başlayan kalkınma programları ile başlıyor. Özellikle sanayinin kalkınmada bir motor görevi olarak düşünülmesi sonucu OSB’lerin kurulmasına ilk etap da Bursa’da başlanmış olup bu güne kadar yapılan çalışmalarla Bursa’da 190 OSB projesi ortaya konulmuştur.

   OSB projelerine baktığımızda çalışma süresinde bir birini tamamlayan, destekleyen üretim odaklarının yer aldığını, birbirinin yan ürün ihtiyaçlarına dönük programların hayata geçirilmesi ile hem verimliliğin ve hem de karlılığın hedeflendiği bir çalışma şeklinden söz ediliyor.

         Bu arada OSB’ler için hazırlanan bölgelere baktığımızda sağlıklı, ucuz ve güvenilir alt yapıları ile üreticiler için çok faydalı alanlar ortaya konulduğunu görüyoruz. Bu bağlamda alt yapı derken sanayinin atıkları için düşünülen arıtma tesislerinin ortak kullanımı olarak temiz bir çevre içinde ne kadar uygun bir çalışma ortamı yaratıldığını söylemek mümkün.

        Bu gün OSB olarak gelinen noktaya baktığımızda 81 ilimizde 350’ye yakın OSB bulunduğunu, buralarda 2 milyonun üzerinde çalışanın bulunduğunu ve tahsisi yapılan alanlar üzerinde de 56 binin üzerinde üretim yapan işletmelerin varlığı söz konusu.

        Bunları niye anlatıyorum meselesine gelince; çok sıkça dile getirdiğim gibi Türkiye olarak bizler küçük ve orta ölçekli diyebileceğimiz çok yaygın bir OSB ağı ile üretim yapan, pazarlayan. İhracat yapan ve para kazanan ciddi bir yapılanmamız söz konusu. Ne yazık ki bazılarımız böylesine güçlü olan üretim tesislerini görmezden gelerek hep bir şey yapmıyoruz, üretmiyoruz bağlamında eleştiriler getirerek toplum üzerinde moral ve motivasyonu kırıcı davranışlarda bulunuyorlar. Elbette dünyada var olan ileri teknoloji dediğimiz çok büyük üretim tesisleri bizim ülkemizde yok ama elindeki imkânları iyi değerlendirerek küçük de olsa hem içerde hem de dışarıya ürünlerini pazarlayabilen fabrika ve işletmelerimizde çok var bizim. Ben şahsen bunun için OSB çalışmalarını çok önemseyen bir yaklaşımla kısa vadede olmasa da zamanla üretim bağlamında başarıya ulaşabileceğimize inanıyorum.

       Bakınız sadece 2020 yılının Ocak ve Kasım ayları arasında kalan 9 aylık dönem içinde ülkemizde 851 yeni fabrika kurulduğu ifade edilmekte. Bu gerçekten önemli bir yapılanma. Baktığımız zaman böylesi çok geniş bir yapılanma ile geçtiğimiz üçüncü çeyrek için 6.7 gibi bir büyüme rakamının tesadüf olamadığın ı söylemek isterim. Bu bağlamda Ekim ayı ihracat rakamının pandemi olmasına rağmen 17,3 milyar dolarlar gibi yüksek seviyelere çıkmasında da her yönüyle iyi çalışan işletmelerimizin başarısı olduğunu söylemek isterim.

      Yaklaşık 10 yıl önce bir vesile ile bulunduğum Gaziantep’te çalışan OSB’leri gördüğümde gerçekten çok gururlanmıştım. Her zaman söylemeye çalışıyorum, üretim bir ülke için en önemli çalışma alanlarının başında geliyor. Dolayısıyla aş ve iş için fabrikalaşmayı bir ülke adına yaşamsal bir gereklilik olarak düşünüyorum. Elbette eksikliklerimiz vardır ama umarım uzun zaman alsa da yılmadan, çalışarak daha büyük hedeflere koşarak birlikte huzur ve refaha kavuşuruz. 

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    35,06% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2283,19% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli

Balıkesir

28.03.2024

  • İMSAK 05:27
  • GÜNEŞ 06:52
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:49
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:54