Önder Balıkçı (YAKAMOZ)


Para ve hava!

Para ve hava!


 

Gazetecilikle ilgili derneklerin, sözüm ona ?birlik ve beraberlik geceleri(!) sürüyor. Son olarak da Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti, Güney Marmara Bölgesi´ndeki üyeleri için gece düzenledi. Davet edildiğim geceye neden katılmadığımı, geçtiğimiz günlerde gerekçeleriyle yazmıştım.

Şimdi gelelim, işin başka bir bam teline!

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti´nin, Bandırma´da düzenlediği gecenin sponsoru da diğer etkinliklerinde olduğu gibi yine Balıkesir Büyükşehir Belediyesi? Bu gecenin sponsoru, öğrendiğimize göre, Büyükşehir´e bağlı BASKİ olmuş. Balıkesir´den gazetecileri de yine Büyükşehir Belediyesi´nin aracı taşımış. Yani, halkın paralarıyla gazetecilere eşleriyle birlikte yemek verildi, ellerine plâketler tutuşturuldu. Büyükşehir´in, yani halkın paralarıyla Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti, üyelerine gece yaptı, plaketler sundu, onları ödüllendirdi! Ödül alanlar da ?onur duydu?, nasıl onursa? Para Büyükşehir´den, hava ise cemiyetten. Parayı Büyükşehir verecek, parsayı cemiyet yönetim toplayacak!  Oh, ne âlâ! Tabii, bu arada, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti, nasıl olsa mart ayında genel kurulunu yapacak ya! Üyelerinin ağızlarına bir kaşık bal çaldın mı, oldu, bitti! Cemiyetin başkanlığını yıllardır sürdüren, sık sık ciddi hastalığın pençesinde olduğunu herkese anlattığı halde yapıştığı koltuğunu korumak için çırpınan başkan Ramazan Demir, hiç merak etmesin, koltuğunu kimse altından çekemez. Ölünceye dek başkan! Zaten kendisini desteklemeyen kişileri cemiyette barındırmadığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´ni destekleyen televizyondan da çok sayıda kişiyi üye yaptığına ve cemiyeti ?Ak Cemiyet? durumuna getirdiğine göre, sırtı hiç yere gelmez, anlı-şanlı başkanın, rahat olsun! Marttaki genel kurulda da, sakın ha sakın, yönetim kurulunu hiç bozmasın. Çünkü, birbirlerine çok yakışıyorlar!

Bandırma´daki gazeteciler derneğini de zaman zaman yapıcı şekilde eleştiriyorum. Tabii, onların, bu eleştirilere kulak asıp asmadıklarını bilemem. Çünkü onlar da, yılda bir kez, ?yılın en´leri? isminde, önceki yıllarda sahipliğini Av. Turgut İnal´ın yaptığı Balıkesir´deki BRT adına düzenlenen ?yılın en´leri?nden esinlenerek, böyle garip, ödüle değer bulunan kişi ve kuruluşların, hiçbir gerçek ölçüye dayanmaksızın, siyaseten saptandığı, alana da bir değer katmayan ödüller veriyorlar. Bu ?yılın en´leri? olayının, artık kapanmış bulunan ?Güney Marmara Gazeteciler Derneği? de, iki yıl sürdürmüştü, yine çeşitli kişi ve kuruluşlardan paralar toplayarak?Şimdi de, Bandırma Gazeteciler Derneği, bu yanlış uygulamayı sürdürüyor. Bu yılki ödüller için kimlerden, hangi paraların alındığının listesi de elimde.  Bu arada, Bandırma´da karşılaştığım çoğu kişi, benim de bu derneğe üye olduğumu sanarak, ?Verdiğiniz ödüller hiç yakışmadı? diyor.

Yapmayın, arkadaşlar!

Gazeteciler, kişi ve kuruluşlardan paralar isteyerek etkinlik düzenliyorlarsa, basın ilkeleri ve ahlakına aykırı davranıyorlar demektir. Alınan bu paranın ismini benim söylemeye dilim varmıyor. Siz, yeri geldiğinde, rüşvet alan kişiler, kurum ve kuruluşlar hakkında haberler yazıp, yorumlar yapmıyor musunuz, sevgili arkadaşlarım?

Gazeteciler, geceler, etkinlikler düzenlemek için kapılarına dek giderek, hiç gücenmeyin ama para dilendiğiniz kişi, kurum ve kuruluşları, yeri geldiğinde, özgürce, nasıl eleştirebileceksiniz?

Bir daha anımsatmakta yarar var. Gazetecilik, mesafe mesleğidir.

Yapmayın arkadaşlar!

/resimler/2016-2/6/1045261726552.jpg

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44