Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


RAMAZAN AYI

RAMAZAN AYI


Ayların efendisi ramazan ayıdır. Buluğ çağına geliş olan herkese farz kılınmıştır. Bereket ayıdır. Allahü Teâlâ bu ayda şeytanların insana zarar vermesini önlemiştir. Bu ayda insanlar yarımlaşma içersinde olurlar. Ramazanda verilen sadaka sadakaların en güzelidir. Bir oruçluya iftar ettirmek çok güzel bir olaydır. Oruçlunun hiçbir şey kaybetmemesine rağmen, oruç açtıran kişide onunu sevabı kadar sevap sahibi olur.

Milletin devamlı söylediği bir söz vardır. Billâhsa yaşlıların. Nerede eski ramazanlar derler. Eskiden insanların birbirine saygısı vardı. Oruç tutamayanlar oruçlu olana saygı gösterirlerdi. Bu saygı esasında oruçlu kişiye değildir. Oruca saygı gösterilmiştir. Günümüzde ne insanların birbirine ve oruca saygısı kalmadı. Artık ilişkiler menfaat dan öte geçmiyor. Sokak da dolaşırken insan ramazan ayında mıyız? Yoksa normal bir ayda mıyız? Şaşırıyor! İslam´ın şartı beştir. Bu beş şartı yerine getiren çok az kaldı. Bana göre İslam´ın şartı beşe indi. Kelimeyi şahadetti herkes getirir. Namaz ile orucu bizler orta halliler kaldırdık. Zekât ile haccı da durumu iyi olanlar kaldırdı. Geriye bir kelimeyi şahadet getirmek kaldı.  Namaz için çok kolaylıklar getirilmiştir. Oturarak namaz kılabilindiği gibi, hasta yatağında yatan dahi gözleri ile namaz kılabiliyor. Oruca gelince. Önce hür olacak. Sağlığı yerinde olacak. Oruca mani bir hastalığı olmayacak. Eskiden bu kadar hastalık yoktu. Herkes orucunu tutabiliyordu. Amma günümüzde öyle hastalıklar ortaya çıktı ki. Bu hastalıklar kişinin oruç tutmasını engelliyor. Çağımızın hastalığı kabul edilecek bir şeker hastalığı var. Buna benzer bir sürü hastalık var. Bu hastalıkların çoğu beslenmemizle ilgilidir. Ne yediğimizi bilmiyoruz. Birde millet stres içersinde. Bu stres de bazı hastalıları getiriyor. Oruç farz bir ibadettir. Orucun bir kişiye nasıl bir sevap kazandıracağını kimse bilemez. Rabbim orucun mükâfatını ben veririm diye buyurmuşlardır. Oruç nefsin terbiye edilmesidir. İnsanın nefsi kendisini vezirde eder. Rezilde eder! Nefsini terbiye edebilenler bahtiyarlığa ulaşırlar. Nefsini terbiye edemeyenler. Nefsinin kölesi olurlar. Buda insanı felakete sürükler. Oruç tutan birisi diline, beline ve eline hâkim olur. Ramazan ayı yardımlaşma ayıdır. Fakirlere yardım ayıdır. Günümüzde fakirlere yardımdan ziyade gösteriş yapmak için kullanıyor. Ramazanda yardım yapmak için birbiri ile yarışanlar. Yardımlarını muhtaç kişilere yardım etme yerine yağcılık yapmak için. Vakıflara yardımı tercih ediliyor. Hâlbuki Peygamber efendimizin birçok hadisi var. Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek diye buyurmuşlardır. Buda gösteriyor ki. Yardımın gizli yapılanı makbuldür.

Orucun bir faydası da insanın organlarının dinlenmesidir. Buda sağlığımız açısından önemlidir. Orucu inanarak imanlı bir şekilde eda etmek, İnsanı dinçleştirir. Böyle tutulan oruç da insanın aklına hiçbir şey gelmez. Sigara tiryakisi şayet inanarak oruç tutuyorsa sigara aklına bile gelmez. Karşısında birisi bir şey yese hiç aklına bile gelmez. Fakat yinede oruçlunun karşısında bir şeyler yemekten kaçınmanın faydası vardır. Bu aylar oruçlu kaldığımız en uzun günlerdir. Havalarda sıcak olduğu için. Oruçlunun karşısında bir şeyler içmek ve yemek oruçluyu gayri ihtiyari etkileyebiliyor. 1970´li yılarda ramazan böyle uzun ve sıcak günlerde idi. Merzifon da sıcak bir günde bir şey almak için. Kooperatifimiz vardı oraya gittim. Öyle sıcaktı ki! Asfalt erimişti. Yolda çoraplarımı çıkardım. Ayaklarım yanıyordu. Kooperatifin bahçesine girdim ayaklarımı çeşmede yıkadım. Başımı ıslattım. Kooperatifin kapısından içeriye girdim. Elinde çay bardağı ile karşıma birisi dikildi. İnanın o zamana kadar hiçbir şeyden etkilendiğimi hatırlamıyorum. O kişiyi çayını yudumlarken görünce gayri ihtiyari içimden bir şeyin aktığını hissettim. Hemen oradan uzaklaştım. Alacağım şeyin bulunduğu reyona gittim. Orada bir arkadaşım görevli idi. beni görünce ağabeyciğim şuraya otur dedi. Beni açık buzdolabının oraya oturttu. Biraz kendime geldim. Askeri çağırdı! Bana bir bardak soğuk su getir dedi. Biraz sonra asker elinde bir bardak su ile geldi. Şöyle bir baktım bardağın dışı buğulanmış. O suyu içmeye başlayınca yine içimden bir şeyin aktığını hissettim. Alacağımı aldım doğru eve gittim. O zaman kadar oruç dan hiç etkilenmemiştim. O ilk ve son olmuştur. Bunu neden anlattım. Ne kadarda etkilenmesen de bir an geliyor etkilene biliyorsun. Onun için oruçlunun karşısında bir şey içmeme ve yememenin doğru olmadığıdır. Fakat günümüzde buna dikkat eden kalmadı. Sokaklarda bir şeyler yemek. Sigara içmek her şey normalleşti. Buda insanların birbirine saygısının kalmadığını gösteriyor. Balıkesir hava üssünde görev yapıyordum. Atölye şefi idim. Yine böyle bir ramazan ayı idi. Bir arkadaşımız oruç tutmuyordu. Mesainin bitmesine yakın atölye sigara içiyordu. Arkadaşlarım bu kişiyi bana şikâyet ettiler. Şef bu arkadaş bu saate bari sigara içmesin dediler. Tamam, çocuklar dedim. Ertesi gün o arkadaşı çağırdım. Bak kardeşim gençler seni şikâyet ediyorlar. Sigaranı dışarıda iç dedim. Bana demez mi? Allahın bildiğini kuldan niye saklayayım. Bak arkadaşım Allah senin avret yerinin olduğunu da biliyor. O zaman çıplak gezsen ya dedim. Söyleyecek bir şey bulamadı. Tamam, şef atölyede bir daha sigara içmeyeceğim dedi. Ve sözünü tuttu ramazan boyunca bir daha atölyede sigara içmedi. Kişilere saygınız yoksa. Oruca saygınız olsun. Bu davranışınızda size sevap olarak dönecektir. Yaşlılar işte bunun için nerede eski ramazanlar derler. Onun için biraz saygıda kusur etmeyelim. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere!  Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!  13-06 ? 2016 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8730,47%0,14
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,13% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,10% -0,09
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44