Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


RAMAZAN AYI NASIL GEÇTİ?

RAMAZAN AYI NASIL GEÇTİ?


Bu seneki ramazan ayını geçirmeyi Rabbim bizlere nasip etti. Sağlıklı nice ramazan aylarını geçirmeyi de nasip etsin.  Ramazan ayı rahmet, bereket ve sabır ayıdır. Bu ayın ruhuna uygun olarak hareketlerimizi kontrol etmemiz gerekir. Riyadan, gösterişten, kötü hareketlerden kaçınmamız gerekir. Bu seneki ramazan ayını ruhuna uygun olarak geçirebildik mi? Tabi bu ay oruç tutmak farzdır. Orucu tutmak hem farzı yerine getirmektir. Hem rahmetinden ve bereketinden faydalanmaktır. Ayni zamanda borç olan oruç ibadetini yerine getirmektir. Bu oruç ibadetini yerine getirebilmenin de şartları vardır. Önce özgür olmaktır. Sağlığın elverişli olması gereklidir. Ve aklının yerinde olması lazımdır. Ramazan ayı Allahın rahmetinin bereketinin en bol olduğu bir aydır. Ramazan ayında fitre verilmesi de buna dayalıdır. Fakirleri sevindirme ayıdır. Böylelikle bu ayın rahmetinden ve bereketinden yararlanmaktır.

Bu seneki ramazan ayımız maalesef hüzünlü geçtir. Ramazan ayında çok acılı günler geçirdik. Şehitler verdik onları acıları yüreklerimizi dağladı. Bombalı saldır oldu. İçimiz kan ağladı. Oruçlarımızı tuttuk amma içimiz buruk olarak. Bu oruç ibadetimizi yerine getirdik. Rabbim izzeti dergâhında kabul makbul eylesin. Bu olaylardan dolayı oruçlu iken dilimize hâkim olmayıp kötü kelimeler sarf etmiş olabiliriz. Allah hatalarımızla kusurlarımızla oruç ibadetimizi kabul etsin. Ramazanda bizlere bu acıları yaşatanların Allah bin türlü belasını versin.

Ramazan ayı fakirleri sevindirme ayıdır. Fitrelerimizi fakirlere vererek onları bir nebze olsun sevindirebildi isek ne mutlu. Rabbim inşallah makbul eyler. Bu fitrelerin fakirlere verilmesi gerekiyor. Diyanet işleri başkanlığı fitreyi 15 lira olarak açıkladı. Bu bir kişini asgariden bir günlük gıda gideridir.  Fakir bir gün 15 lira ile karnını doyururken. İftar yemeği verenlerin sofralarındaki gıdaların bir kişinin masrafı 5-6 kişilik bir ailenin iftar yemeğine tekâmül eder. Bu durumda biz fakirlere gereği gibi yardımcı olabilmiş miyiz? Ramazanda verilen iftar yemeklerine şöyle bir göz atalım. Genelde köylerde yaşayanların % 50´si fakirlerden oluşur. Devlet olarak hangi köye bir iftar yemeği verilmiştir. Veya hangi kenar mahallerin birin de iftar yemeği verildi. Hangi iftar yemeğine fakirler davet edildi. İftar yemeği vermenin tek bir amacı vardır. Fakirlere iftarda oruçlarını açtırmaktır. Ben bu seneki kadar böyle gösterişli şatafatlı iftar yemeği verildiğine şahit olmadım. Bu sene ramazan ayının ruhuna uygun olmayan iftar yemekleri verilmedi. Konuşmalar bu ayın ruhuna uygun olarak yapılmadı. Burada bir konuyu hatırlatayım. Devletin televizyonunda yapılan bir dini sohbette kendisini din adamı olarak gören bir zat ?namaz kılmayan hayvandır? dedi çıktı. Bu kelam bu ayın ruhuna aykırıdır. Herkesin günahı da sevabı da kendisine aittir. Buna benzer olaylar yaşandı. Biz yine iftar yemeklerine dönelim. Devlet parası ile verilecek iftar yemekleri fakirlere verilir. Amma gelin görün devlet parası ile verilen iftar yemekleri üst düzey yaşantısı olanlara veriliyor. Özellikle davetiye ile iftar yemeğine çağrılıyor. Cumhurbaşkanı nerede ise ramazanın her gününde iftar yeğinde idi. Bu iftar yemekleri bu ayın ruhuna uygun olarak yapılmamıştır. İftar yemekleri siyasi şova dönüştürülmüştür. Yapılan konuşmalar siyasi Propagandaya dayandırılmıştır. Bazı kişiler bu konuşmalarda eleştirilmiş ve aşağılanmıştır. Buda bu ayın ruhuna aykırıdır. Binlerce kişiye iftar yemeği verilmiştir. Bunların hepsi üst düzey yaşantısı olanlardır. Bu iftar yemeği bu ayın ruhuna uygun mudur? Bu yemekler menfaat ilişkilerine dayandırılmıştır. Bu yemeklerin bu sene çok olmasının tek bir nedeni vardır. Başkanlık sistemine hazırlıktır. Bu rahmeti bereketi bol olan ramazan ayı siyasete malzeme olarak kullanılmıştır. Bu yemeklere de propaganda yapılarak. Ramazan ayı siyasi şova dönüştürülmüştür.

Bu verilen iftar yemeklerinde bütün vatandaşların hakları vardır. Çünkü devletin parası ile bu yemekler verilmiştir. Bu devletin parası ile verilen yemekler fakirlere verilmiş olsaydı. Bir anlam taşırdı. Fakat hep üst düzey yaşantısı olanlara verilmesinin tek bir amacı olmuştur. Siyasi propagandanın yapılmış olmasıdır. Devletin parası kullanılarak siyasi propaganda yapılmıştır. Çünkü bu parada yetimlerin dahi hakkı vardır. Yetimleri hakkı menfaate dayalı yemeklerde kullanılmıştır. İş adamları, devletten devamlı ihale alanların hepsi bu yemeklerde bir araya gelmiştir. Buda bu ayın ruhuna uygun değildir.  Yapılan konuşmalar da hep biz ve onlar denilmiştir. Kendilerinin propagandasını yapmışlardır. Doğuda ramazan ayına gelene kadar yüzlerce şehit verdik. Cumhurbaşkanı şimdiye kadar hiçbir askeri garnizonu ziyaret etmemiş midir? Bu ramazanda askerler ile iftar yemeği yemiştir. Bunu da vatandaşa defalarca anlatarak propaganda malzemesi olarak kullanmıştır. Kilise iftar yemeğine gitmiştir. Şimdiye kadar kilise devamlı roket saldırısı oldu. O zaman oradaki vatandaşlara moral vermek için gitti mi? İftara gitti! Cumhurbaşkanına kilise gitmeniz riskli değil mi? Diyenlere! Buradaki vatandaşlar nasıl riskli yaşıyorlarsa bizde o riske katlanmalıyız. Kaderin üzerinde kader vardır diye cevap vermiştir. Yüksek yerlere keskin nişancılar yerleştiriliyor. Roket atışlarına karşılık dürbünlü gözlemciler yerleştiriliyor. Yüzlerce koruma, asker ve polis çevrede kuş uçurtmuyor. Bu risk ise oradaki vatandaşlar Allaha emanet demektir. Bu da bir propaganda malzemesidir. Bu ramazan ayında verilen iftar yemekleri iktidarın şovu ile geçmiştir. Fakir fukaranın ihtiyacında kullanılması gereken paralar. Zenginlere verilen iftar yemeklerinde kullanılmıştır. Devletin parası ile verilen iftar yemeğinden kimse sevap beklemesin. Saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 07 ? 07- 2016 Mustafa KOÇAL   

  • BIST 100

    8730,47%0,14
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,13% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,10% -0,09
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44