Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


RAMAZAN İFTARLARI

RAMAZAN İFTARLARI


Oruçlu bir kişiye iftar yemeği yedirmenin sevabı çoktur. Onun içindir ki ramazanda iftar yemeğine yakınlarımızı çağırmak adet olmuştur. Ramazanda bolluk, bereketlilik vardır. Fakat asla israf yoktur. İsrafla ilgili birçok ayet vardır.

İsraf edenler lanetleniyor.  İslamiyet´te gösterişe, israfa yer yoktur. Gelin görün ki günümüzde israf ve gösteriş yan yanadır. Bu gün büyükşehirlerdeki restoranlarda veriler iftar yemeklerindeki artık yemeklerin maliyeti ile.  Fakir bir ailenin bir aylık ihtiyacını rahat karşılar. Ben bu olayı kendim bizzat yaşadım. İstanbul da çalıştığım zamanlarda. Bir gün patron müdürüm bu gün iftarda birlikte olalım dedi.

İftardan 2 saat önce geldi beni aldı. Bakırköy´e gidelim dedi. Üç katlı bir restoran girdik. İftar saatine yarım saat falan vardı. Üç kat ful dolmuş. Çatıya çıkılan merdivenin altına bize bir küçük masa hazırladılar. Bir orada iftarımızı yaptık. Giderken alt katlardan geçerek çıktık. O masalardaki artık yemekleri ve ekmekleri gördüğümde içim cız etti. Patrona bu ne böyle patron dedim. İstersen gel daha yakından görelim dedi. Birinci kata indik içeriye girdik şöyle bir göz attık. Gördüğüm manzara hakikaten dehşet verici idi. Balık yemişler balığın yarısından fazlası tabakta kalmış.

Yenen her şeyin yarısından fazlası tabaklarda kalmış. Patron beni o gün oraya bu manzarayı görmem için götürmüş. Ben bu konuyu yetiştirdiğim satış elemanlarına her seminerde anlattım. Onlarda evlerde yaptıkları toplantılarda anlattılar. Bizim işimiz vatandaşı tasarrufa teşvik etmektir. Aylık taksitini nasıl kolay ödeyebileceğini,nerelerden nasıl tasarruf edileceğini anlatarak alacağı ürünün taksitini kolay nasıl ödeyebileceğini anlatırız. Bu konuyu şunun için anlattım. Bu gün şirketlerin, kuruluşların verdikleri iftar sofralarında israfa kaçan ve gösterişe kaçan çok şey oluyor. 

İsraftan mutlaka kaçınmak gerekir. Çünkü kuranı kerimde isaftan kaçınılması için çok ayet var. Gösteriş zaten İslamiyet´te yoktur. Desinler diye hiçbir zaman ibadet yapılmaz. Namaz kıldığını, oruç tuttuğunu kullar bilse ne olur? Bilmese ne olur?  Gösteriş yapmak için kılınan namazın ve tutulan orucun kimseye faydası olmaz.

Şimdi gelelim verilen iftar yemeklerine.  İftar yemeği vermenin mükâfatı çoktur. İftar yemeğinin verilmesinin amacı genelde fakirleri doyurmaktır. Şehirlerde verilen iftar yemekleri gösterişli şatafatlı bir şekilde zuhur ediyor. Bu iftar yemeklerine bir tane fakir çağrılmaz. Cumhurbaşkanı sarayda iftar yemeği veriyor. İftar yemeğinin verilmesinin amacı açların doyurulmasıdır. Tabiri caiz ise fakirin midesinin bayram yapmasıdır. Cumhurbaşkanı iftar yemeği veriyor. Kimler çağrılıyor kalburüstü kişiler.  Ve birlikte siyaset yaptığı veya kendisinin bazı makamlara getirdiği kişiler çağrılıyor.

İftar yemeğinin masrafı helal kazançtan, alın teri dökülerek kazanılan paradan olacaktır. Şirketlerin çoğunun verdiği iftar yemeklerine helal den çok haramın karıştığı aşikârdır. Millete küfreden iş adamının kazancı helal mıdır? Devlettenihaleyi normal yollardan mı alıyor? Her ihalede mutlaka yolsuzluk kokuları geliyor. İftarda fakirin karnını doyurmak için çağırıyorsan. Helal Kazanç´tan harcadığın bir sofra hazırlaman gerekir.

Yetim hakkı ile iftar yemeği veremezsiniz. Kul hakkı ile yapamazsınız. Yolsuzlukla, hırsızlıkla kazanılmış para ile hiçbir ibadeti yerine getiremezsiniz. Cumhurbaşkanı iftara gelenlere bir de hediye veriyor. Nereden karşılanıyor masraflar cumhurbaşkanlığı bütçesinden. O parada tüyü bitmemiş yetimlerin hakkı vardır.

Helal kazancınla fakirleri doyurursan sevabına nail olursun. Yoksa yalnız yemek verdiğinle kalırsın. Oruç bir ibadettir bu ibadete ve sadakayı fıttıra kesinlikle haram karışmaması gerekir. İftar sofraları hiçbir zaman şova dönüştürülmemelidir. Gösterişsiz sade yapılmalıdır. İhtiyacı olan, muhtaç olan oruçluyu doyurmanın sevabı daha büyüktür. Allah tuttuğumuz oruçları yaptığımız ibadetleri izzeti dergâhın da kabul ve makbul eylesin. Allah helalindenkazanıp helalinden harcamayı nasip etsin. Saygılarımla.

Yaşasın Türkiye cumhuriyeti! Yaşasın Türk milleti! Yaşasın Türk milliyetçiliği!  Yaşasın Atatürk sevdalıları!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 05- 07- 2015 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44