Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


RUSYA AĞZINDAKİ BAKLAYI ÇIKARDI

RUSYA AĞZINDAKİ BAKLAYI ÇIKARDI


Suriye de işler karışıyor. Rusya, İran ve Türkiye Rusya da bir toplantı yaptı. Bu toplantıya Rusya PYD ve YPG yöneticilerinden bazı kişileri de bu toplantıya çağırdı. Türkiye´nin itirazı üzerine toplantıya alınmadılar. Rusya, İran ve Türkiye üçlü bir ittifak kararı aldı.

Bu ittifakın açıklanmasından sonra, ben bu ittifak Türkiye´yi Esat´a götürür demişti. Afrin olayında gelişen son olaydan sonra Rusya Afrin meselesinin çözümü Şam ile Ankara´nın görüşmesi ile çözülür dedi. Böylelikler Türkiye´yi Esat ile anlaşın demeye getirdi. Cumhurbaşkanı ?benim Esat ile görüşmemi tavsiye ediyorlar. Ben binlerce kişinin katili ile ne görüşeceğim? diye geçiştirdi. Esat güçlerini PYD ve YPG´nin Afrin´e çağırdığı söylendi.

PYD ve YPG Afrin de sıkışınca bu yolu seçmiş olabilir. Tabi bu söylenti doğru ise, ben bu söylemin arkasında Rusya´nın olduğunu tahmin ediyorum. Sonra ne oldu Esat güçlerini Afrin´e doğru yola çıktığı açıklandı. Bu bilgiyi Lübnan yayınladı. Yola çıkan Esat güçlerinin görüntüleri yayınlandı. Türk uçaklarının bu birliğin geçiş güzergâhını bombalandığı söylendi. Bunun neticesinde bu Esat güçlerinin geri döndüğü dile getirildi. Ben bunun bir senaryo olduğunu tahmin ediyorum. Esat güçlerinin görüntüsü yayınlanıyor.

Türk uçaklarının Esat güçlerinin gidiş yönünü bombalandığı söyleniyor. Neden uçakların bombalandığı yerin görüntüleri veya bir uçağın görüntüleri yayınlanmadı. Bu senaryo Rusya tarafından hazırlanmış bir senaryodur. Esat´ın böyle bir karar vermesi mümkün değil. Rusya bu işe karar verir. Esat Rusya söylemeden böyle bir harekâta geçemez. Çünkü Suriye´nin tek hâkimi Rusya´dır. Suriye hava sahasının açılmasına ve kapatılmasına Rusya karar veriyor. Bu senaryonun amacı Türkiye ye bir mesajdır.

Esat böyle bir hareket yaparsa Türkiye´nin tavrı ne olur onu belirlemek için hazırlanmış bir senaryodur. Bunu da hazırlayan Rusya´dır. Cumhurbaşkanı ?böyle bir olaya kalkışması sonu olur´ dedi. Beklide Rusya bunu duymak istiyordu. Çünkü bu olayın olacağı söylenince cumhurbaşkanı Putin´i aramış. Ve senaryo durduruldu. Arkasından Rusya dışişleri bakanı ağzından baklayı çıkardı. Bu durumun çözümü Şam ile Ankara´nın görüşmesi ile çözüme kavuşur diyor.

Senaryonun bir amacı da Türkiye´nin Esat güçlerine karşı tavrının ne olacağını belirlemektir. Cumhurbaşkanı sonları olur dedi de. Suriye´nin arkasında Rusya´nın, İran´ın ve Çin´i olduğunu düşünmesi gerekirdi. Rusya Suriye lehine çalışıyor. Keza İran´da Suriye lehine çalışıyor. Çin aktif bir rol almıyor. Fakat Suriye sıkıntıya girdiğinde devreye girecektir. Bunu unutmamak gerekir. Böyle bir durumda bizimle olacak kim var? ABD ile stratejik müttefiklik anlaşması yapıldı. Fakat iktidar dahi bu anlaşmaya inanmıyor.

Çünkü stratejik müttefik anlaşması yapıldı da. İktidar neden ?bir şans daha verdik? diyor. Bunun anlamı inanmıyoruz, güvenmiyoruz demek değil de nedir? Esat güçleri ile biz karşı karşıya gelirsek. ABD acaba bizim yanımızda yer alacak mı? Ben bizimle birlikte hareket edeceklerini zannetmiyorum. Karşımızda Rusya ve İran var. İran yalpalıyor. Afrin olayında Türkiye Afrin´e girmesin dediğini hatırlıyorum. Rusya artık Suriye ye iyice yerleşmiş duruda. ABD yerleşmenin yollarını arıyor. Bize olmadık tekliflerde bulunuyorlar PYD´yi PKK ya karşı savaştırabiliriz diyorlar.

Bu olmayacak duaya âmin demeye benziyor. PYD ve YPG´nin PKK´nın Suriye uzantısı olduğunu bilmiyorlar mı? Biliyorlar laf olsun torba dolsun hesabı yapıyorlar. Ve ABD diplomasinin söylemleri birbirini tutmuyor. Birinin siyah dediğine öbürü beyaz diyor. Tutarlı bir politika ortaya koyamıyorlar. Madem stratejik bir müttefiklik sözleşmesi yapıldı. Esat güçleri ile karşı karşıya geldiğimizde bizim yanımızda olmaları gerekir. Fakat Rusya ile karşı karşıya gelmekten çekiniyorlar. Bu işin çözüm yolu Rusya´nın son anda ağızlarından çıkardığı baklanın gerçekleşmesi ile olacağa benziyor.

Bizim yöneticilerin söylemlerine dikkat etmeleri gerekiyor. Ben katille görüşmem demek doğru bir söylem değildir. Bu Esat Suriye´nin başına yeni gelmiş birisi değil. Esat ile ilişkileri düzelttik diye halka ballandıra ballandıra anlatan iktidar değil miydi? İki ülkenin bakanlar kurulu müşterek toplantı yapmadı mı? Fenerbahçe´yi Suriye ye maç yapmaya götüren iktidar değil miydi? İki ülkenin yetkilileri birlikte ailecek tatil yapmadılar mı? O Esat´ın ne olduğunu bilmiyor muydunuz? Her şey biliniyordu. ABD´nin isteğine uyarak bu durumlara gelindi.

İktidarın genel başkanının Esat böyle bir işe kalkışırsa sonları olur sözü çok büyük bir söylem. Rusya ve İran´ın Suriye´yi bize karşı savunacaklarını unutmamak gerekir. Allah korusun bizim için çok kötü olur. İtidalli hareket etmemizde fayda vardır. Allah ordumuza güç kuvvet versin. Her türlü olumsuzluklardan korusun. Analara babalara evlat acısı yaşatmasın. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 21- 02- 2018. Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44