Bandırma ve yöresine emek verenler


Şaban Balcı

Şaban Balcı


Bandırmanın yetiştirdiği değerler

ŞABAN BALCI (1955 Bandırma Yeni Ziraatli-) Sanayici

 “Balcı Makina Sanayi Ticaret ve Limited Şirketi”ni Bandırma ve Türk sanayiine kazandıran Şaban Balcı, 1955 yılında, Bandırma’ya bağlı Yeni Ziraatli köyünde doğdu.

Ailesinin ekonomik durumunun yetersiz olması nedeniyle okuyamayan Balcı, iyi bir eğitim-öğretim göremeyişi yüzünden içinde kalan ukdeyi, başarılı iş yaşamı sırasında, ihtiyaç sahibi öğrencilere burslar vererek gidermeye çalıştı.

                      RIDVAN KAVRUK’LA TANIŞMASI

Çalışma yaşamıyla çok küçük yaşlarda tanışan Şaban Balcı, o dönemi şöyle anlatıyor:

“Ya çalışacaktım ya da doğduğum köyde kalacaktım. Çalışmak ve ufkumu genişletmek istiyordum. Sabah, erkenden kalkarak yola çıkıyor ve akşam karanlığında dönüyordum. Böylece köyüm ile Bandırma arasındaki 20 kilometrelik yolu yürümek zorunda kalıyordum. 13 yaşındaki bir çocuk için bu kadar yolu yürümek zorunda kalmak hiç de kolay değildi. 1968 yılında, Hacıoğulları’nda başlayan çalışma yaşamım, 1971, 1972 yıllarında, Etibank’a ait asit fabrikalarında sürdü. 1972 yılında ise iş yaşamımda benim için devrim niteliği taşıyan bir olay gerçekleşti. Rıdvan Kavruk ile tanışarak, YEMMAK’ta çalışmaya başladım.”

Bugün bile Rıdvan Kavruk’u anarken heyecanlanıp, gözleri doluyor, Şaban Balcı’nın.

Kavruk’tan hem teknik resmi, hem de ustalığı öğrenmesinin karşılığını alarak henüz 17 yaşında “ustabaşı” olduğunu vurgulayan Balcı, 1975 yılında gittiği vatani görevinin ardından, 1977’de, yaşamını Şaziye Balcı ile birleştirdi. Bu evlilikten 1979 yılında Canset, 1983’te Cansel isimli kızları, 1987’de ise Kadir isimli oğulları dünyaya geldi.

               İLK İŞYERİNİ AÇIYOR

Şaban Balcı, ilk işyerini, “Balcı Demir İş” ismiyle açtı. Ancak kısa sürede artan iş hacmi, açtığı dükkanlara yetmeyip, işini büyütmesi gerektiğini ortaya koydu. Balcı, bunun üzerine yeni fabrika yeri arayışına girerek, “Balcı Silo Tank Çelik Konstrüksiyon”u, ardından da “Balcı Makina Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi” olarak tescillenen kuruluşuna ait fabrikayı, Bandırma’nın “Örnek Sanayi Bölgesi”nde kurdu.

Ekonomik krizler, sıkıntılar, başarılar ve yeni yatırımlar içinde yılların akıp geçtiğinin bile farkına varamadığına dikkati çeken Balcı, iş yaşamındaki en büyük mutluluğunun, Türkiye’nin her yerinde kurduğu tesisler ve fabrikalardaki müşterileriyle dostluklar kurup, kimsenin ahını ve bedduasını almaması, kimseyle tek bir kırgınlık yaşamaması ve yasal hiçbir olayla karşılaşmaması olduğunun altını çizerek, “Çocuklarıma da hiçbir zaman bu ilkelerden ayrı düşmemelerini öğütlüyorum. Her zaman öğündüğüm soyadım, şirketimin de adını oluşturuyor. Buna bağlı olarak ne soyadım, ne de şirketimin adına hiçbir zaman leke getirmedim. Çünkü birindeki leke, diğerini de etkiler. Bunun için sosyal yaşamımızda da, iş yaşamımızda da buna uygun hareket etmemiz gerektiğine inanıyorum” diyor.

Kendini emekliye ayıran Şaban Balcı’dan sonra “Balcı Makina Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi”nin yönetiminin başında ise Uludağ Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü mezunu kızı Canset Sevim bulunuyor.

Her geçen gün kendini daha da yenileyip geliştiren şirket, 20’nin üstünde ülkeye ihracat yapıyor.

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false

Balıkesir

20.04.2024

  • İMSAK 04:46
  • GÜNEŞ 06:17
  • ÖĞLE 13:12
  • İKİNDİ 16:57
  • AKŞAM 19:58
  • YATSI 21:23