Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


SAYGI GÖSTEREN SAYGI GÖRÜR

SAYGI GÖSTEREN SAYGI GÖRÜR


Günlük yaşantımızda çok karşılaştığımız bir kelimedir saygı. Saygı gösteren saygı görür. Makama saygı vardır. Kişilere saygı göstermek vardır. Önemli olan gösterilen saygıya laik olabilmektir.  Gösterilen saygıya laik oluna bilinirse saygı görmek devamlılık arz eder. Bir kişiye saygı gösterirsiniz. Bu gösterdiğiniz saygının karşılığını alamadığınız zaman o kişiye saygı göstermekten vazgeçersiniz.

Makamlara saygı. Bir makam sahibini sevmiyor olabilirsiniz. Fakat deruhte ettiği makama saygı göstermek durumundasınız. Valiyi, belediye başkanını sevmeye bilirsiniz. Fakat valinin veya belediye başkanının deruhte ettiği makama saygı göstermek mecburiyetindesiniz. Bu gösterilen saygı makama gösterilmiş bir saygıdır.

O makamın değerliliği, üstünlüğü ve kutsallığına karşı özenli, ölçülü, ihtimamlı davranma duygusudur saygı. Birde kutsal yerlere saygı göstermek vardır. Buralarda daha çok hareketlerimizi kontrollü yapmalıyız.  Kutsal mekâna zarar verici hareketlerden kaçınmalıyız. Mekânı kirletmemeye özen göstermeliyiz. İnsani hareketlerin dışına çıkmamalıyız. Makamlara ve kutsal yerlere saygı göstermek insani bir davranıştır. Kurallar çerçevesinde saygı gösterilmelidir. Makamda oturan kişiye hakaret ile makama hakaret arasında çok fark vardır. Makama yapılan hakaretin cezası daha ağırdır. Onun için devlet dairelerinde dikkatli olmak gerekir. Birde görevi başındaki görevliye makamında hakaret ederseniz daha çok suç işlemiş olursunuz.  Benim rahmetli dayım. Bir mahkemede şahit olarak bulunuyor. Mahkeme üç defa ertelenmiş. Bizim dayı hâkime ?bu kaçıcı gelişimiz.

Her defasında erteliyorsunuz. Alın bizim ifadelerimizi birdaha gelmeyelim. Sizin bizim gibi işiniz gücünüz yok. Sizin keyfiniz gelecekte bu mahkeme görülecek? diye ileri geri bir kaç laflar söylemiş. Hemen hakkında hâkim şikâyetçi oldu. İkici oturumda dayıya 6 ay hapis cezası verdiler. Ve tam 6 ay yattı. Onun için makamda makam sahibine hakaret etmek daha fazla ceza alınmasına neden oluyor. Makam sahibine makamında hakaret daha fazla ceza getiriyor.

Gelelim kişisel saygı göstermeye. Üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı dolayısı ile bir kişiye dikkatli, özenli, ölçülü, hürmet, ihtimam göstermeyi gerektiren sevgi duygusudur saygı. Yaşlılara yaşları ve hayat tecrübeleri nedeni ile saygı gösterilir. Bu saygıya laik birisi ise bu saygı devamlılık gösterir. İnsan kendisine gösterilen saygının karşılığını mutlaka karşı tarafa hissettirmelidir. Yoksa bir daha o saygıyı gösteren kişi tarafından saygı göremez. Şimdi gelelim cumhurbaşkanının kendisini eleştirenlere verdiği cevaba. Seçimlerde cumhurbaşkanının muhalefet partilerine çok ağır sözler söylemesi kendisine gösterilecek saygıyı engellemiştir.  Büyük Millet Meclisinin açılışında meclise gelen cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan´ı CHP, MHP, HDP milletvekilleri ayağa kalkmamışlar ve alkışlamamışlardır. Bu kişiye karşı birsaygısızlıktır. Makama saygısızlık olarak addedilemez. 

Başta söylediğim gibi saygı gösteren saygı görür. Bu bir etki tepki meselesidir. Cumhurbaşkanının meclise girişinde milletvekillerinin saygı icabı ayağa kalmaları gerekirdi. Demek ki muhalefet partileri seçimlerde cumhurbaşkanına çok gücenmişler. Onun için tepkilerini ayağa kalkmayarak göstermiş oluyorlar. Cumhurbaşkanı bana gösterilen saygısızlık millete gösterilen saygısızlıktır diyor. Evet, doğrudur millete gösterilen saygısızlıktır. Etki tepki olayı. Anayasadan bahseden cumhurbaşkanı acaba kendisi anayasa çizgileri içersin hareket ediyor mu? Ayrıca bu iktidarın içişleri bakanı değil miydi? Biz bu anayasayı tanımıyoruz diyen?

Cumhurbaşkanı biraz bazı olaylara karışmasa saygınlık kazanacaktır. Seçimlerde cumhurbaşkanının oyu % 12 düşmüştür. Cumhurbaşkanı seçildiğinde aldığı oya güvenerek 400 milletvekili istedi. Ve 258 milletvekilinde kaldı. Bu doğrudan cumhurbaşkanının aldığı oydur. Ve güven kaybetmiştir. Şimdi meclise yeni giren milletvekillerine mesaj gönderiyor. ?Hükümet kurulamazsa seçime gidilir? diyerek. Yeni seçilip gelen vekillere bu bir mesajdır. AKP´ye destek vermezseniz seçime gidilir.

Bu yeni gelenlere emekli olmadan buradan çıkabilirsiniz demektir.  Çünkü bir vekil iki sene vekillik yaptığında, milletvekili maaşından emeklilik hakkı kazanıyor. İşte cumhurbaşkanı yeni gelen vekillere, AKP´yi desteklemezseniz bu haktan mahrum olursunuz mesajı verilmektededir. Cumhurbaşkanının seçim yerine mutlaka bir hükümetin kurulmasını tavsiye etmesi gerekir. Ülkenin ekonomisi her geçen gün kötüye gidiyor. Yeni bir seçimi bu ülke çok zor şartlarda kaldırır. Cumhurbaşkanının bu davranışları saygınlığına zarar veriyor. Saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!  26- 06- 2015 Mustafa KOÇAL

 

 

 

 

 

 

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,16% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2240,47% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44