Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


SEÇİM GEÇELİ BİR AY OLUYOR

SEÇİM GEÇELİ BİR AY OLUYOR


Seçim geçeli nerede ise bir ay oluyor. Hala seçim konuşuluyor. Türkiye serveti en çok eriyen ikinci ülke olmuş. Milli servetlerimiz satılır yerine milli servet olacak tesisler yapılmaz ise. Tarım ürünlerinde dışa bağımlılık her gün artar ise. Üretim her geçen gün azalır ise. Arazilerimiz yabancılara satılır ise. Türkiye dünyada serveti en çok eriyen ikinci ülke durumuna gelmiş ise. Sözün bittiği yere gelinmiş demektir.

Bu duruma nasıl gelindi? Bunun araştırılması gerekirken. Seçimin üzerinden nerede ise bir ay geçmiş. Biz hala seçim neticeleri ile zaman geçiriyoruz. Ülke olumsuzluklarda sırayı kimseye bırakmıyor. Ülke elden gittikten sonramı uyanacağız? Her seçimin arkasından hüsran geliyor. 2002 senesinde dünyada tarım ürünlerinde ve hayvan ve havyasal ürünlerde kendi kendine yeten 7 ülkeden birisi idik. 17 senede ise geldiğimiz noktaya bakın?

Tarım ürünlerini A dan Z dışarıdan alır duruma geldik. Dışarıdan canlı hayvan ve hayvansa ürünleri dahi dışarıdan ithal ediyoruz. Samanı dahi dışarıdan ithal ediyor isek. Burada bir yanlışlık var demektir. Tarımdan başlayalım. Tarım alanlarımızı imara açtık. Bazı tarım ürünlerine kota koyduk. Pancar ve tütün ekonomimize katkı sağlıyordu. Bunları kendi fabrikalarımızda işliyorduk. Bunları işlediğimiz tesisler milli servetimizdi.

Tütün işletilen fabrikalarını sattık. Sigara fabrikalarımız satıldı. Rakı fabrikalarımız satıldı. Eskiden tekel bayilerinde Türkiye de üretilen tütünden imal edilen sigaralar satılırdı. Birinci, gelincik, Bafra, bahar, yeni harman gibi birçok sigaralar vardı. Tekel bayilerinin raflarını bunlar doldururdu. Şimdi yabancı markalı sigaralar dolduruyor rafları. Yabancılara para kazandırıyoruz. Tütün ekimi yok denecek kadar azaldı. Doğruda birkaç yerde türün ekimi yapılıyor.

Tütün işleyen fabrikalar satıldı. Sigara fabrikaları satıldı. Tütüncülük bitti. Köylünün gelir kaynaklarında birisi böylelikle gitti. Hâlbuki tütün sayesinde tütün işçisi ve üreticisin vardı. Bunların ekmek kapıları kapandı. Sigara fabrikalarında çalışanların ekmek kapısı kapandı. Kendi tütünümüzü kendimiz yetiştiriyorduk. Kendi fabrikalarımızda işliyorduk. Kendi fabrikalarımızda sigara imal ediyorduk. Tütün ile ilgili her şeye verdiğimiz para ülkemizde kalıyordu. Şimdi ise yabancılara para kazandırıyoruz. Bu bir, tütün işlerinde çalışanlar işsiz kaldı.

Şimdi bütün sigaralar yabancı. İktidar aklına geldikçe sigaraya zam yapıyor. Yapılan zam yabancıyı kazandırıyor. İktidar sigaradan aldığı vergi ve KDV´yi daha fazla alabilmek için zam yapıyor. Yabancı parayı kazanıyor. İktidar vergi alıyor. Kazıklanan Türk vatandaşları oluyor. Pancar üretimi bitti. Şeker ihraç eden ülke şimdi şeker ithal ediyor. Çünkü şeker fabrikaları satıldı. Pancar üreticisi ve işçisi işsiz kaldı. Şeker fabrikaları ülkenin milli serveti idi. Onlarda elden çıkarıldı.

Pancar çok kişinin ekmek kapısı idi. Ayrıca çok faydalı bir ürün idi. Köylüler küspesini hayvanlara yem olarak kullanıyordu. Bu iki ürün tütün ve pancar ülkemiz için çok yararlı idi. İkisi de ne yazık ki tarih oldu. Dokuma fabrikalarına pamuk yetiştiren köylüler vardı. Ve pamuğumuz kendimize yetiyordu. Şimdi dışarıdan pamuk ithal ediyoruz. Keza susam kendimize yetiyordu. Şimdi susam ithal ediyoruz. Mercimek ihraç ettiğimiz ülkeden şimdi mercimek ithal ediyoruz. Üreticinin girdilerine devamlı zam yapıldı.

Tarım ürünlerini kendisi üretmeyen ülkenin ekonomisi hiçbir zaman düzlüğe çıkamaz. Fiyatların artma sebebi girdilerinin artmasındandır. Son zamanlarda bunun acısını çektik. Ülke acı soğana bile muhtaç duruma geldi. Gübre, ilaç, tohum, yem, mazot, elektrik ve suya zam üstüne zam yapıldı. Böyle olunca da tarım ürünlerinin fiyatları tavan yaptı. Hayvan ürünleri de zamlandı. Fiyatları düşürmek için tanzim satış yerlerin kuruldu.

Sözde bu tanzim satıl yerleri 31 Marta kadar sürecekti. Daha önce vazgeçildi. Sebep belediyeler zarar etti. Zaten bu çare değildi. Milletin gözünü boyamaktı. Ülke bu durumda iken biz bir aydır. Hala seçimle yatıyoruz seçimle kalkıyoruz. Ülkenin bu sorunları ne zaman gündeme gelecek. Meclis zaten doğru dürüst çalışmıyor. Çok çalıştılar ya yarın tatile çıkarlar. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

                                                  29-04- 2019 Mustafa KOÇAL   

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,32% 0,22
  • EURO

    35,05% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2306,14% 1,27
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55