Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


SEÇİMDE ÖNE ÇIKAN FAKTÖRLER

SEÇİMDE ÖNE ÇIKAN FAKTÖRLER


 

Seçimde öne çıkan bazı faktörlere bakalım. En önemli faktör cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan´ın muhtarlar ile yaptığı toplantılardır. Bu faktörün bu seçimde önemli rol oynadığını bildikleri için. Seçimden sonrada muhtarlar toplamaya başladı.  Bildiğim kadarı ile cumhurbaşkanı muhtarları 9 veya 10 gurup olarak topladı. Cumhurbaşkanın 30 miting yapsaydı bu kadar ne etkili olabilirdi. Ne de AKP´nin oy oranını 8 puan artırmasını sağla bilirdi. Tahmin etmiyorum! Fakat muhtarla yaptığı toplantılar çok etkili oldu. Köylünün inandığı 3 kişi vardır. Muhtara, öğretmene, imama inanırlar. Bakın muhtarın birisi ne diyor? Köylü borçlu AKP´ye oy vermeyecekte ne yapacak? Demek ki muhtarlar seçmeni seçimde yönlendirmişler. Bazıları sandık başına gelip. Seçmen listesine bakmış gelmeyenleri telefonla arayıp oy kullanmaya çağırmış. Sandık başkanını anlattığı bir olay. Listeye bakmış! Dışarıya çıkmış telefonla seçmenleri aramış. Sandık başkanı muhtarın yönlendirme yaptığını fark etmiş. İkinci defa sandık başına geldiğinde listeyi göstermemiş odadan derhal çıkmasını söylemiş. Açıkçası muhtarlar seçmeni bir tarafa yönlendirmiş. Bu seçimde kimsenin beklemediği ve anketçileri dahi yanıltan olayın birinci faktörü muhtarlar olmuştur.

İkinci faktör ise ekonomik vaatler etkili olmuştur. Memura, emekliye yapılan ekonomik vaatler. Bunlar iktidardalar. Bu vaatleri yerine getirebilirler diye inandılar. Çünkü iktidar olanlar. Biz gidersek üç ay maaş ödeyebilirler. Ondan sonra maaş dahi ödeyemezler diye korkuttular. Allah ayeti kerimesinde şöyle buyuruyor. ? Şeytan sizi açlıkla korkutur? buyuruyor. AKP´de seçmeni borcunuz var. Biz gidersek bu borçlarınızı hemen isterler diyerek korkutmuştur. Polislere vaatte bulunuldu. Gençlere maddi yardım vaadinde bulunuldu. Muhtarlara vaatte bulunuldu. Asgari ücretliye vaatte bulunuldu. Birde şu var gençlere internet bedava olacak denildi. Bu nasıl olacak merak ediyorum. Acaba AKP´ye üye olan gençlere mi internet bedava olacak. Yoksa her gence mi bedava olacak. Verilen vaatler yerine gelecek mi? Geçen seçimde muhalefet ekonomik vaatlerde bulunduğunda parayı nereden bulacaksınız diyen iktidara vatandaş inandı. AKP 13 senedir iktidar bunlar parayı bulabilirler diye düşündüler. Bu seçim vaatlerinin yerine getirilmesini beklentisinde olanlar oylarını AKP´ye verdiler.

Üçüncü bir faktör ise terör konusudur. Millet terörden bıktı. Her gün şehitlerin gelmesi, ülkeni kan gölüne dönmesi milleti endişeye sevk etti. AKP terörle mücadele edeceğini, tek terörist kalmayana kadar mücadeleyi sürdüreceğini söyleyince vatandaşın çoğu buna inanarak oyunu AKP´ye vermiş. Aynen şöyle söylüyorlar. ?Ülkede terörün söz sahibi olmasını istemiyorum? diyor. Bu ayni zamanda HDP´yi baraj altında bırakmaya yönelik bir söylemdir. AKP´nin oylarını artırması ile HDP´nin baraja takılmasını istemekten kaynaklanıyor. Böyle düşünenler teröristleri şımartanın AKP olduğunu göremediler mi? Duymadılar mı? Barış sürecinde iktidarın. Operasyon yapma yetkisini ordudan alındığını duymamış olmalılar. Bu operasyon yetkisinin valilere verildiğinde bir haberler. Valilere de PKK´ya operasyon yaptırmayın diye valilere talimat verildiğini ya duymadılar. Ya duymazlıktan geldiler. Bunu bizzat cumhurbaşkanı kendisi söyledi. ? Valilere operasyon yapmayın diye biz söyledik? dedi. Sebep olarak da örgütün belki kendilerine gelirler dedik ama olmadı dediğini duymamışlar mı? Hiçbir şeyi duymamışlar. Fakat AKP´nin tek terörist kalmayana kadar mücadele edeceğiz söylemine inanmışlar. Seçim gecesi İzmir AKP il başkanının söylediği söz çok manidardır. Duymayanlar duysunlar! ?Sabah yepyeni bir Türkiye ye uyanacağız. Onlara öyle bir tokat vuruldu ki. Allah şehitlerimizden razı olsun. Artık ülkeye şehit gelmeyecek? diyor. İkinci gün 4 şehit geliyor. Bu nasıl bir iştir anlayan varsa birileri anlatsın.

Bir diğer faktörde sosyal devlet olmamıza rağmen, milleti sadaka kültürüne alıştırmış olmalarıdır. Seçim öncesi yardım paketi altında dağıtılan. Rüşvet paketlerine milletin itibar etmesidir. Haziran seçiminde meydana masa kurup bir paket çaya AKP´ye üye yapılanlar oldu. Bu paketlerin parası bu milletin parasıdır. Sosyal yardımlaşma fonu fakirlere yardım etmek için kurulmuştur. Bu sosyal yardımlaşma fonuna destek milletin parası ile yapılıyor.

Midesinden bağlı olanlar ülkeyi hiç düşünmüyorlar. Çocuklarının geleceğini düşünmüyorlar. Tüyü bitmemiş yetimlerin hakkın aldıklarını düşünmüyorlar. Bakın bir kişi ne diyor. 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu için. Çaldılarsa benim paramı çaldılar. Ne olmuş? Diyebiliyor! Sanki bu ülkede AKP´lilerden başka hiç kimse yaşamıyormuş gibi. Rahatlıkla bu bunu söyleyebiliyorlar. Yalnız onlar vergi veriyor. Diğerleri bu ülkenin vatandaşı değilmiş. Böyle mideden bağlananlar kendilerinde başka kimseyi düşünmeyenlerdir. Saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 08- 11- 2015 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8794,79%0,88
  • DOLAR

    32,34% 0,18
  • EURO

    35,08% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2237,19% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3955,10% 0,13
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44