Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


ŞEFKAT

ŞEFKAT


İnsan hayatında şefkat çok önemlidir. İnsanlara şefkatli davranmak İslami kuraldır. Yani yaratandan dolayı yaratılanı sevmektir. Yalnız insanları sevmek de yeterli değildir. Bütün canlıları sevmek gerekir. İnsanlar nasıl sevgiye muhtaç ise diğer canlılarda sevgiye muhtaçtır. Günümüzde en vahşi varlık hangisidir diyecek olursanız? Ben insanlardır derim. İnsanları vahşice katleden yine insanlardır. Çeşitli işkence şekilleri uygulayanda insanlardır. Küçük çocuklara tecavüz eden de insanlardır. Ensar vakfında tecavüze uğrayan bir erkek çocuğunun raporunu bir arkadaşım. Bana göndermiş. Okurken dahi utandım. Çocuğun yırtılmadık yeri kalmamış. Tam 60 dikiş atılmış. Yalnız sıvı ile besleniyormuş. Yabancı birisini gördüğünde hemen karyolasının altına saklanıyormuş. Şimdi bu çocuğu bu hale getiren kişide ŞEFKAT denen bir sevgi var mıdır? Yaratandan dolayı yaratılanı sevmek diye bir duygu var mıdır? Sevgiye muhtaç olan bu çocuğa yapılan vahşet değil de nedir?  Çocuklarının gözleri önünde annelerini öldüren bir babada ne vardır? Allah aşkına? Sevgi desen eseri yok. Acıma desen ona keza. Merhamet zaten yok olmuş. Geride kalan vahşilik değil midir? Zaten o da onu yapmış. Çocuklarının gözleri önünde karısını öldürmüş. Bu neden oluyor dersiniz. İslamiyet´i tam olarak bilmemesinden kaynaklanıyor. İslamiyet´e insan öldürmek yok. İnsanlara şefkatli davranmak var. İnsanları sevmek var.

Bunu bir iki defa burada yazdım. Bir defa daha yazmakta fayda var. Hazreti Ömer bir yere vali atayacakmış. Araştırmış sormuş soruşturmuş bir kişi üzeride karar vermiş. Bu zatı makamına çağırtmış. Vali adayı bu davet üzerine, Hazret Ömer´in makamına gelmiş. Konuşurlarken kapıdan odaya bir çocuk giriyor. Hazreti Ömer hemen yerinden kalkıyor. Çocuğu seviyor, okşuyor, öpüyor gönderiyor. Vali adayı zat ?ya Ömer sen bu çocuğu sevdin, okşadın, öptün? diyor. Hazreti Ömer ?evet sevdim, öptüm? diyor.  Vali adayı! ?benim 5 tane çocuğum var. Şimdiye kadar hiç birisini ne sevdim. Nede öptün? diyor. Hazreti Ömer ?ya öylemi? Ben seni vali atamak için çağırmıştım. Kendi çocuklarına şefkat göstermeyen, başkasın iç şefkat göstermez. Onun için seni vali atamaktan vazgeçtim? diyor. Günümüzde böyle bir yöneticiye rastlama mümkün müdür? Benden olsunda nasıl olursa olsun düşüncesi ile hareket ediliyor. Tutuklu olan kişilerin aileleri neden şikâyet ediyorlar biliyor musunuz? Çocuklarının mahkemesine bakan hâkim ve savcıların mesleklerinin daha başında olmalarında dert yanıyorlar. Tecrübe ve deneyimlerinin olmadığından bahsediyorlar. Tecrübeli ve deneyimli hâkim ve savcılar mesleklerinden men edilince. Boşalan kadrolara deneyimsiz kişiler atanmış. Hâlbuki hayat meselesi olan böyle davalara deneyimli oturaklı kişilerin bakması gerekir.

Günümüzde şefkatli davranacak kişiye rastlamak çok zor. Şefkatin, sevginin, merhametin, acıma duygusunun olmadığı yerde. Şiddet olur.  Birkaç gündür TV ekranlarında gördüğümüz şiddet olaylarının kaynağı. Şefkat, sevgi, merhamet duygusunu olmayışındandır. Acaba bu şiddet uygulayanların veya şiddet uygulanmasına müsaade edenlerin, Yakınlarına, ailelerine veya çocuklarına böyle şiddet uygulansa, acaba yine ayni sessizliklerini korurlar mı? Ülkede ne şefkatli davranış, ne sevgi, ne merhamet, nede acıma duygusu diye bir şey kalmamış. Bunun kaynağı da demokrasinin olmayışından kaynaklanıyor. Demokrasinin almadığı yerde adalette olmaz.  Bu saydıklarımın olmadığı yerde ise, şiddet vardır. Şiddetin olduğu yerde, kırgınlık vardır. Düşmanlık vardır. İşte düşman böyle kazanılıyor. Kendilerinden olanlara şefkatli davranmanın, merhametli davranmanın olduğu yerde adaletsizlik vardır. İşte sizlere verebileceğim bir örnek. İstanbul büyük şehir belediye başkanının damadına yapılan. Günümüzde ayni suçlama ile tutuklu olan binlerce insan var. Özel hastaneden rapor alınıyor. Bu rapora dayanarak serbest bırakılıyor. Başka birisinin özel hastaneden aldığı raporu kabul edecekler mi acaba? Kesinlikler kabul etmezler. Şefkatli davranacak kişi bunu mutlaka ayırmalıdır. Adalet herkese ayni işlemelidir. Şefkat herkese gösterilmelidir. Devleti yönetenler şefkatli olmalıdır. Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 25- 05- 2017 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8730,47%0,14
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,13% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,10% -0,09
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44