Aran KARAN


SEN ÇOK YAŞA ÖĞRETMENİM

SEN ÇOK YAŞA ÖĞRETMENİM


Bilindiği üzere Ülkemizde 24.11.1981 tarihinden itibaren, her yıl 24 Kasım tarihi Öğretmenler Günü olarak kutlanır. Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk´ün 24 Kasım 1928 tarihi, Millet Mekteplerinin Başöğretmenliğini kabul ettiği gündür. Başta; Kanada, Rusya, Hollanda, Sırbistan ve Bulgaristan olmak üzere birçok ülkede de, 1994´ten beri her yıl 5 Ekim günü UNESCO tavsiyesiyle Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.

   Kutlanmaktadır diyorum ama özellikle ülkemizde ne kadar hakkıyla kutlanıyor işte o kadar emin değilim. Sözüm ona 24-30 KASIM tarihleri arası Öğretmenler Haftası olarak kutlanıyor. Ama ne yazık ki bu müstesna haftayı, kalıplaşmış ritüellerle sadece bir günle sınırlandırıyoruz. Tıpkı doktorlar, gazeteciler, avukatlar gününde olduğu gibi, Bu özel günlerinde Öğretmenlerimizi maddi ve manevi olarak memnun edemediğimiz gibi, sanki metazori olarak hatırlıyormuşçasına bir günde olsa işte seni hatırladık, bütün gün seni konuştuk, bununla yetin diyoruz. Diğer günlerde kalbin kırılırmış, tehdit edilirmişsin, dövülüp hakarete uğrarmışsın görmezden gel diyoruz. Kısacası dostlar alışverişte görsün mantığıyla yine bir 24 KASIMDA Öğretmenler gününü kutluyoruz. Sosyal Medyadan yansıyan birkaç tatlı söz, devlet erkânından gelen birkaç övücü kelime topu topu hepsi bu kadar?

  Abdülkerim USTA ( ? ? ? 11.05.1917 ) Kerimoğlu Abdülkerim USTA öğretmen, askerliğini yapmak üzere katıldığı 16. Alay 1. Tabur ?da Birinci dünya savaşına fiilen katılmış, Irak cephesinde savaşırken, harp meydanında bombanın infilak etmesiyle 11 Mayıs 1917 tarihinde şehit olmuştur.

   Dilay KERMAN. (26.01.1983-04.09.2011). Tunceli Merkez Rehberlik ve Araştırma Merkezi Görme Engelliler Sınıf Öğretmeni İken 04.09.2011 tarihinde şehit edildi.

  Yukarıda yazılı bu iki isme Öğretmenler günü için Milli Eğitim Bakanlığının internet sitesinde şehit Öğretmenler adına düzenlenen bölümü ziyaret ettiğimde rastladım. Liste 1.Dünya savaşında Irak ve Filistin cephelerinde verilen şehitlerimiz ile başlıyor. 23 Aralık 1930´da Menemen´de yedek subaylığını yaparken, tarihe Menemen Olayı ya da Kubilay Olayı olarak geçen gerici ayaklanmayı önlemek isteyince isyancı yobazlar tarafından başı kesilerek katledilen Mustafa Fehmi KUBİLAY ile devam ediyor. Ayrıca listede büyük bir çoğunluğu PKK lı hainlerce şehit edilen 150 Öğretmenimizin daha isimleri yazılı.

  Ben bu listeyi incelerken 9 Haziran 2016 tarihinde Batman´ın Kozluk ilçesinde Belediye Başkanı Veysi Işık´ın aracına yönelik PKK´lı teröristlerce düzenlenen saldırıda ağır yaralanıp şehit olan müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın ismini göremedim. Tıpkı 16 Temmuz 2017 tarihinde Tunceli Pülümür yolunda PKK lı teröristlerce kaçırılıp Şehit edilen Gümüşhaneli sınıf öğretmenimiz Necmettin Yılmaz ?ın ismini göremediğim gibi. Bu iki öğretmenimizin de isimlerinin listede yer almamasına doğrusunu isterseniz hem çok üzüldüm, hem de gereken hassasiyet gösterilmediği için açıkçası da çok kızdım. Milli Eğitim Bakanlığının web sitesinde yer alan listede en son 2011 yılında şehit olan öğretmenimiz Dilay KERMAN adına paylaşımda bulunulduğu, 2011 sonrası ile ilgili bir güncelleme yapılmadığı açıkça görülüyor. Tabi durum böyle olunca ister istemez insanda 2011 yılından sonra hiç şehit öğretmenimiz olmadığı yönünde bir algı oluşuyor. Gönlümüz Başta öğretmenlerimiz olmak üzere, ne askerimiz ne polisimiz nede herhangi bir sivil vatandaşımız şehit olmasın istiyor. Ama hain güçler kahpelikte, hainlikte sınır tanımadıkları için bu mesleklerde görevlerini yerine getiren insanlarımız hep tehdit altında kelle koltukta çalışıyorlar. Çalışırken hiçbir maddi çıkar beklentisi olmadan, vatan millet sevgisiyle çalışan bu şehitlerimizi bu kadar basit hatalarla unutmayalım. Ben bu hatanın bilerek kasıtlı bir şekilde yapıldığını düşünmüyorum. Ama ortada bir ihmalin söz konusu olduğu da kesin. Bu ülke uğruna, bu vatan bu millet uğruna şehitlik mertebesine ulaşmış bu güzel insanları unutmamak unutturmamak en başta devlet kurumlarının görevi. Bu açıdan Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda gereken hassasiyeti göstererek başta bu iki öğretmenimiz olmak üzere, bu şekilde isimleri unutulmuş başka öğretmenlerimizde varsa şayet tespit ederek onlarında isimlerini bir an önce bu listeye yazdırmalıdır. Bu öğretmenlerimiz her ne kadar öğrencilerinin ve sevenlerinin kalplerinde yaşıyor olsalar da bu kutsal görevi ifa ederken şehit düştükleri o an itibarıyla bu listede yer almayı da sonuna kadar hak ediyorlar.

     Bu arada yazmadan geçemeyeceğim, Şehit öğretmenler adına hazırlanan listede ismini unutulan Şenay öğretmen için 24 Kasım Öğretmenler Günü etkinlikleri kapsamında Ankara´da hazırlanan programda, 26 kişiden oluşan Batman Korosu terör saldırısında şehit edilen meslektaşları Şenay Aybüke Yalçın´ı unutmamışlar SENİ ASLA UNUTMAYACAĞIZ? ŞENAY AYBÜKE YALÇIN barkovizyon görselinin önünde katılımcılara duygusal bir atmosfer yaşatmışlar. Allahtan MEB. Web sitesini hazırlayan arkadaşlar bu sefer Şenay öğretmeni unutmayarak bu haberi ihmal etmeden ana sayfadan haber olarak duyurmuşlar.

      Ever değerli okurlar bilgi ve birikimleriyle tüm insanlığın gelişip yetişmesinde, hepimizin birer mesleki sahibi olmasında büyük bir görev üstlenen öğretmenlerimizi hatırlama işini 24 KASIM´ larla sınırlamayalım. Öğretmenlerimizi sadece 24 KASIM tarihin tozlu yapraklarında değil yaşadığımız nefes aldığımız her anımızda sevgi ve saygıyla hatırlayalım. Ha biz bugünümüze bakalım. Yarın mı orası Allah kerim mutlaka hatırlanacak bir gün vardır diyorsanız. Meraklısı için ben bugünden yazayım 25 KASIM Kadına Yönelik Şiddeti Kınama Günü?

Başta ilkokul öğretmenim Zehra ŞENOL olmak üzere benim üzerimde emeği geçen bütün öğretmenlerimi sevgi ve şükranla anıyorum. Bu vesile ile şehit olan öğretmenlerimizi ve ebediyete intikal eden tüm öğretmenlerimizi rahmetle anıyorum. Ruhlarınız şad olsun, cennet mekânınız olsun.

ARAN KARAN

twitter.com/adige1864arnkrn /   arnkrn1907@gmail.com        

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli

Balıkesir

19.04.2024

  • İMSAK 04:47
  • GÜNEŞ 06:18
  • ÖĞLE 13:13
  • İKİNDİ 16:57
  • AKŞAM 19:57
  • YATSI 21:22