Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


SENE SONUNDA BÜYÜME 7 OLACAK

SENE SONUNDA BÜYÜME 7 OLACAK


Sene sonunda büyümenin % 7 olacağı söylendi. Ayrıca 117 milyar dolar rezervimiz olduğu söylendi. Geçtiğimiz hafta içerisinde. Ekonomi bakanı Zeybekçi ekonominin coştuğunu söyledi.

Bir gün sonra AKP genel başkanı büyümenin % 7 olacağını söyledi. Sayım okurlarım ben ekonomist falan değilim. Ülkenin durumuna bakıldığında bunun gerçek olmadığını söylemek ekonomist olmayı gerektirmez. Büyümenin olabilmesi için. Yatırım olması gerekir. Yaptığınız yatırımlardan kazanç sağlamanız gerekir. Üretimin artması ve ihracat yapmanız gerekir. Cari açık olmaması gerekir.

Yatırım yapılıyor mu? Yapılıyor! Fakat nasıl yapılıyor? Yap işlet modeli ile. Yap işlet modeli iler yapılan yatırımlara bakalım gelir getiriyor mu? Osman gazi köprüsüne bakalım? Günlük geçecek araba sayısı garantisi verildi. Bu verilen araba sayısına kullanıma açıldığı günden beri bir gün dahi ulaşılamamış. Her gün eksik araç sayısı hazine tarafından ödeniyor. Bir aylık geçmesi garanti edilen araş sayısı %40 % 60 hazineden ödeniyor.

Bunun büyümeye katkısı artımıdır? Eksi midir? Eksi olduğuna göre büyümeye katkısı negatiftir.  Yavuz Sultan Selim köprüsü yap işlet modeli ile yapıldı. Burası içinde günlük araç sayısı garantisi var. AKP döneminden önce yapılan iki köprünün getirisi Yavuz Sultan Selim köprüsünün zararının ödenmesine yetmiyor. Yapılan devlet hastaneleri de yap işlet modelline göre yapıldı.

Burada da garanti hasta sayısı verilmiş. Verilen hasta sayısına ulaşıla bilinmesi için. Göğüs hastalıkları hastanesi ve asker hastanesi bu yapılan hastaneye taşındı. Bu yeni yapılan devlet hastanesinden memnun olan bir kişiye rastlamadım. Bu hastanenin şu an zarar mı ediyor? Kar mı ediyor onu bilmiyorum. Böyle tek tek ele almaktansa genelini konuşalım. Yapılan yatırımlardan ekonomiye ve büyümeye katkısı olmadığı gibi zararı var.

% 7 büyüyen bir ülkede cari açık olmaz. İşsizlik artmaz. Enflasyon çift hanelerde olmaz. Şu anda enflasyon çift hanelerdedir.  Mehmet Şimşek sene sonu itibarı ile enflasyonu % 9 olarak donduruldu diyor. Gerçek enflasyon gizleniyor. Büyüyen ülkede vatandaşın refah içinde olması gerekir. Ülkede aksine vatandaş geçim sıkıntısı içerisinde. Tarım ürünlerini A dan Z ye ithal eden bir ülkenin büyümesi mümkün değildir. Keza hayvansal ürünlerde dışarıdan ithal ediliyor.

Canlı hayvan ithali yapıldı. Gelen hayvanların. Yarısından fazlası hastalıklı çıktı. Şimdi canlı hayvan ithalatından vazgeçildi. Şimdi lop et siparişi için Sırbistan ile anlaşma yapıldı. Cari açık her sene bundan dolayı meydana geliyor. Bu senenin cari açığı geçtiğimiz seneden fazla olacaktır. Bütçe açık verdi. İktidar ek bütçe yapmadan meclisten borçlanma yetkisi aldı. Allah aşkına böyle bir durumda ülkede sene sonunda % 7 büyüme olacak denilebilir mi?

Nasıl sene sonu itibarı ile Enflasyon şimdiden kâğıt üzerinde donduruldu ise. Büyümede öyle ayarlanmıştır. Bir örnek daha vereceğim. Vergilere yüksek oranda zam yapıldı mı? Buradan gelecek parayı savunmada kullanacağız denildi mi? Bunun anlamı para yok. Ancak bu vergi artışından gelen para ile savunmamızı güçlendireceğiz anlamına gelmiyor mu? Bu nasıl büyümedir benim aklım ermiyor. Yukarıda söyledim.

Ben ekonomist falan değilim dedim. Size göre ben haksız mıyım? Böyle ülkede büyüme % 7 olur mu? Büyüyen ülkeye bakın 10 günde iki defa % 10´un üzerinde benzin ve mazota zam yapılıyor. Milletin tasarruf etmesi isteniyor. Milletin tasarruf edecek hali mi kaldı? Millet gırtlağa kadar borçlu dururumda. Esas tasarruf yapması gereken iktidardır. Her gün bir yerlerde toplantı düzenliyorlar.

Bu toplantılar para ile yapılıyor. Millet sefalet içeresinde yaşasın. İktidar itibar kaybına uğramasın diye lüks arabalara binsin. Lüks uçaklarla seyahat ettin. Lüks saraylarda lüks hayat yaşasın. Ondan sonrada vatandaşa tasarruf yapın denilsin. Balık baştan kokar. Ülkemize papa geldi. Kendisine tahsis edilen lüks arabaya binmedi. Modeli düşük bir arabaya bindi. Papa itibar mı kaybetti?

Parası mı yoktu? Hâlbuki papa her şeye sahiptir. Bizim diyanet işleri başkanımız son model arabaya biniyor. Hâlbuki dinimizde savurganlık yoktur. Ayrıca gösterişe de yer yoktur. Tayyip Erdoğan iktidarlarının 3´cü veya 4´cü senelerinde bize 27 milyar dolar döviz rezervi bıraktılar. Biz bunu 127 milyar dolar çıkardık, diye övünmüştü. Sonra bir daha bunu dile getirmemişti. Şimdi yine 117 milyar dolar rezervimiz var diyor.

Bu kadar dolar rezervi varda? Neden vergilere zam yapıyorsunuz. Hem de bu vergilerden gelecek parayı savunmada kullanacağız diyorsunuz? Her söylenen tezat içerisindedir. Ben büyümenin % 7 olacağına kesinlikle inanmıyorum. Bu söylemler bana kalırsa erken seçim habercisidir. Milleti ve devleti gırtlağa kadar borç içerisinde olan bir ülkede gerçek büyüme olmaz. Ancak kâğıt üzerinde rakamlarla oynanarak büyüme olur. Böylelikle millet kandırılmış olur. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 30-10-217 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44