Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


SİYASİYER GERİ ÇEKİLMELİDİR

SİYASİYER GERİ ÇEKİLMELİDİR


Rus uçağının düşürülmesi konusunda vur emrini kim verdi. Sorusu ortada dolaşıyor. Bunun anlamı suçlu aranıyor demektir. Onun için siyasiler bu olaydan geri çekilsinler. Bu işi askerlere ve diplomatlara bıraksınlar. Asker askere otururla bu konu üzerinde görüşlerini ortaya kolaylar. Bu olayı çözerler. Elbette pilota vur emrini veren birisi vardır. Emri verende o pilotun bağlı olduğu birimden birisidir. O emri verende mutlaka en yetkili birisinden emir almıştır. İki ülkenin askerleri bu konuyu kendi aralarında çözerler. Askerin dilinden asker anlar. Diplomatlarda askerlere yardımcı olurlar. Siyasiler devreden çıkmayacak olursa işle Arap saçına döner. Ne durumlarda vur emri verileceği her iki tarafın askerleri tarafından bilinmekte dedir. Böyle sınır ihlallerinde iki tarafın uçaklarının bir birlerini ikaz etmelerine it dalaşı denir. Şayet bu durumda ihlal eden taraf yapılan ikaza karşılık vermez ise. İkaz eden taraf ikaz ettiği uçağa yaklaşır. Onu inişe zorlar. Yine bu ikaza da cevap alamaz ise. Uçağın önüne ikaz ateşi açar. Ona da cevap alamaz ise. Vurma hakkı doğar. Tabii bu olayın nedeni olacak bazı faktörler vardır. Uçağın kalktığı üssün görevinin ne olduğu önemlidir. Bazı üsler av önleme üssü ile görevlidir. Dışarıdan gelen uçağı önlemektir. Bazı üslerde ağır bombardıman üssüdür. Buradaki uçaklar hedefleri vurmak için. Gerekli olan mühimmat yüklüdür.

Bu konulara ancak askerler vakıftır. İki ülkenin yetkili askerlerin bir araya geldiğinde. Birbirlerine bu olayları bildikleri için. Vurulan taraf kendisini benim uçağım av önleme uçağıdır. Yüklü olan mühimmatta yalnız kedisini korumak için kullanılacağı mühimmattır diye savunabilir.  Karşı tarafta onun savunmasına karşılık kendi tezini ileri sürer. Askerler böyle durumlarda daha olgun davranırlar. Onun için siyasetçiler bu olayı askerlere ve diplomatlara bırakmalıdır

Askerler kendi aralarında yaptıkları askeri anlaşmalar dâhilin de sorunu çözerler. Yaptıkları askeri anlaşmalar üzerinde bazı değişiklikler yaparlar. Yaptıkları anlaşmalarda ortak tatbikat yapmak veya birbirlerini bir gurup uçakla ziyaret etmek varsa bunları belli bir süre askıya alırlar. İşin içersinde siyasetçiler olursa ticari anlaşmalar hemen devreye sokulur. İthalat ve ihracat konuları devreye girer olay bambaşka boyutlara gider. Askerler birbirlerine rest çekmezler. Siyasiler ise halkına şirin gözükmek için. Milli duygulara hitap ederek işin nereye gideceğini düşünmezler. Bir Rus kanalında eski siyasetçilerden üç dört kişi ile bir de diploman uçak düşürme meselesini konuşmuşlar. Eski siyasetçiler. Türkiye ye hemen savaş ilan edilsin. Asalım keselim. Burada iş kuran Türkleri hemen sınır dışı edelim. Bizim uçağımızı nasıl düşürürle hemen derslerin verelim. Gibi sözler sarf ederken diplomat ise. Sakin olmamız gerekir. Ülkeler arasında zaman zaman böyle olaylar olabilir. Böyle durumlarda sükûnetle hareket edilmesi gerekir diye. Eski siyasetçileri itidalli olmaya davet etmiş.

Ne oldu bu işe siyasetçiler girince ticari anlaşmalar allak bullak oldu. TIR´lar yüklerini indirmeden geri döndürüldü. Ticari anlaşmalara dayanarak Rusya ya fuar için giden iş adamları hava alanından içeri sokulmadı. Daha bir dizi olaylar gündeme getirildi. Hatta Lazika ya Rus uçak gemisi geldi. Gemideki füzeler Türkiye ye çevrildi. Uçak ve gemilere yaklaşan olduğunda vurun emri verildi. İki ülkenin liderleri sen özür dileyeceksin. Yok, sen özür dileyeceksin diye. Birbirlerine ithamlarda bulunuyorlar. Bu söylemlerle sorun çözülmez. Daha da karmaşık hale gelir. Siyasiler halkına şirin görünme çabasında olutlar. Fakat askerlerin böyle bir derdi olmadığı için. Asgari müştereklerde birleşebilirler. Bu olaydan siyasiler geri çekilmezlerse ve olayı gündemde tutmaya devam edecek olurlarsa iki ülkenin vatandaşlarını birbirine düşman ederler. Şimdilik iki liderde özür konusunda direniyor. Onun için siyasetçilerin devreden çıkması lazım. Allah korusun böyle devam ederse işin sonu iyi olmaz. Şimdi birde Çin girdi işin içerisine. Şöyle olursa. Atom bombası ile Türkiye´yi yerle bir ederim demeye başladı. Bir köpek daha havlamaya başladı. Onlarda iptal edilen füze anlamasının intikamını almaya çalışıyorlar. Geldiğimiz noktaya bizi. ABD getirdi. Şimdi bakalım nasıl bir politika izleyecekler. Ben şahsen korkuyorum. Biz kendimizden üç dört kat daha güçlü olan birisinin karşısına da nasıl ayakta kalabileceğiz? Adam Rusya´dan istediği yeri vurabilir. Onların füzelerini önleyecek füze kalkanımız mı var? Allah korusun üçüncü dünya savaşı çıkacak olursa bizim halimiz ne olacak? Savaşın göbeğindeki ülke Türkiye olacak. Seferberlik ilan edildiğinde kimler askere gidecek. Tuzu kurlar çocuklarını yurt dışına göndeririler. Olan garibanlara olur. Aklıselimin her şeyin önüne geçmesi dileğimdir. Allah ülkemizi her türlü şer güçlerinden korusun. Hali hazırda PKK ile baş edemiyoruz. Endişem buradan kaynaklanıyor. Hakan fidanın sözü akıma geldikçe içim sızlıyor. Gönderdiğimiz silahların namlusu bize döndü demesi. İçimi acıtıyor. Allah sonumuzu hayır eylesin. Tehlikeli bir durum olmasın. Saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 28-11- 2015 Mutafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44