Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


SOMADA HESAPLAR TUTMUYOR

SOMADA HESAPLAR TUTMUYOR


Resmi açıklama: Ocakta 787 işçi var.

Resmi açıklama: Ocaktan 301 işçinin cesedi çıkarıldı.

Resmi açıklama: Ocaktan 76 yaralı çıkarıldı.

Resmi olmayan 150 işçi sağ kurtarıldı.

Bu tabloya göre ölü ve diri çıkarılanların sayısı 527 ilk açıklamada Ocakta 787 işçinin olduğu. Enerji bakanı tarafından açıklandı. Pekiyi 260 kişi nerede? Kurtarma çalışmalarının son gününde iki galeriye girilemediği söylenmişti. O galerilere son gün girildi de o galerilerde ceset çıkmadı mı? Ocak kapatıldı. Kapalı ocağı neden askeri birlik koruyor?  Neden vatandaşlar kapalı ocağa akın ediyor? Cenazesini alanlar oraya neden gitsin. Bu vatandaşlar ocağa neden yaklaştırılmıyor?  Kayıpları bulunamadığı için vatandaş ocağın önüne gidiyor.

İktidarın sözcüsü Hüseyin Çelik “Başbakan kimseyi tokatlamadı. Orada bir karışıklık var. Videoyu bende izledim. Böyle bir şey yok. Tekme atan özel kalem müdür yardımcısı kendisi darp edildi. Kendisini koruyor” diyor. İktidarın buradaki hesabı da tutmuyor. Çünkü başbakanın tokatladığı genç açıklama yaptı. “İlk tokattı başbakan vurdu. Ondan sonra korumalar üzerime çullandı. Fazla darbe almamak için yere kapaklandım. Bir fırsatını buldum kaçtım” diyor. “İki defa ifade değiştirdim. Korktum! Bana aba altından sopa gösterenler oldu. Onun için öyle söylemek durumunda kaldım” diyor.

Bu genç Hüseyin Çeliğin sözlerine cevap vermiş oluyor. İki özel hareketçinin yere yatırdığı vatandaşa tekme vuran özel kalem müdürü yardımcısının tekmelediği vatandaşın. Darp ettiğini söyledi. Fakat gördüğümüz videoda çevrelerinde hiç kimsenin olmadığı görülüyor. İki özel harekâtçı onların yer yatırdığı vatandaş. Birde tekmeyi vuran müdür yardımcısından başka kimse yok. Bu olayda da hesap tutmadı.

Neden dışarıdan gelenlere yalnız mezar ziyareti yapmalarına izin veriliyor?  Başka bir yere gitmelerine izin verilmiyor? Dışarıdan gelenlerin hiç birisi Soma halkı ile görüştürülmüyor? Şimdiye kadar hiçbir kazada böyle bir uygulama yapılmadı. Bir şeylerin döndüğü belli amma ne olduğu belli değil. Eşini kaybetmiş bir kadın. Korkudan hepimiz AKP’ye oy verdik diyor.

Başbakan “ocak işletmecisinin AKP’li olduğunu söylüyorlar. Ben bu arkadaşı ilk defa o gün gördüm” diyor. Bana bu inandırıcı gelmedi. Şu olay işletmecinin AKP’li olduğunun göstergesi değil midir? Başbakanın Manisa mitingine buradaki işçilerin hepsini götürüp kartları neden toplandı? Hepsi baretleri başlarında meydanda değiller miydi? Başbakan onların orada olduğunu bildiği halde, vatandaşa işçilerin de kendilerini desteklediği mesajını vermek için. Hani nerde soma işçileri demedi mi?  Bu ocak işletmecisi AKP’li olmasaydı bu işçileri Manisa’ya götürür müydü? Neden ocağındaki işçilere işi bıraktırdı?

İktidarın bedava dağıttığı kömür bu işletmecinin ocağından alınıyormuş. Ayrıca enerji bakanının çok samimi görüştüğü kişilerden birisi olduğu biliniyor. Hatta enerji bakanı bu ocağı öve öve bitirememişti. Hata işletmede görevli bir Bayan AKP’den belediye meclis üyesi seçilmiş. Böyle bir işletmecinin AKP’li olmaması mümkün olabilir mi? AKP’li olması gayet doğal. AKP’li değil demek doğal olmaz.

Bunlar ölü sevici diye nitelemek yanlıştır. Milletin acısı kendisine yetiyor. Birde böyle mesnetsiz şeylerle onları aşağılamak yanlıştır. Her olayda ayrıştırılıyoruz. Millet böyle acılı günlerde el birliği ile vatandaşın acısını paylaşmaya çabalıyor. Hiçbir yakını olmadan ta Denizliden somaya vatandaşın acılarını paylaşmak için geliyor. Yalnız maden şehitlerinin mezarlarını ziyaret etmelerine izin veriliyor. Bu olay şunu gösteriyor. Böyle acılı günlerde birliğimizi korumaya çalıştığımızın bir göstergesidir.

Şu andaki izlediğim haber çok önemli. Ocağı giriş yerinin kapatılması görevi bu madende çalışanlara verilmiş. Ve kapatılma olayını kameraya almış. “ aşağıdaki arkadaşlarımızın cesetlerinin konusu geliyor. Soma halkı 400 veya daha fazlar işçisini kaybetti” diyor. Buna ne diyecekler?  Bu işçide 400 den fazla diyor. Yukarıda verdiğim tabloyu bu işçide doğruluyor. Ocağın kapatılmaması için 301 rakamını sabitlediler. Çünkü bu rakam 302 olduğu zaman ocak kapatılacaktı. Bu olay maddiyatın insanlığın önüne geçtiğinin göstergesidir. Ne yazık ki bazı maden şehitlerinin mezarları bile olamayacak.

Zonguldak maden ocaklarında ki işçiler soma faciası için bir gün ocağa inmedi diye iki yevmi yeleri kesiliyor. Soma işletmelerinde ise mitinge gideceksiniz yevmi yelerinizi alacaksınız deniyor. Fakat bir saat geç gelse yevmiyesi kesiliyor. Böyle bir işletmede işçiler içecekleri suyu ve yiyecekleri yemeklerini evden götürüyor. İşverenin cebinden kuruş çıkmıyor. Böyle bir işletme olur mu? İşçinin hiçbir ihtiyacı karşılanmıyor. Soyunup giyinecekleri bir yeri dahi yapılmamış. Hangi devirde yapıyoruz. Üretim artısında nasıl artarsa artsın düşüncesi olursa sonuç böyle olur. Az para ile adam çalıştırmak. Az adamlar çok iş yaptırmak sermayenin ilkesi olursa. Buraya modern bir işletme diyemeyiz. Sendikacılar yalnız aidat alıp keyiflerine göre yaşıyorlar demektir. Sendikalı işçinin iktidarın işine neden gelmediği bellidir. Neden grev hakkı verilmediği köle gibi çalışmaya mahkûm edildikleri iyice su yüzüne çıkmıştır. İşçiler üzerinde kullandıkları en önemli etken çıkışını alırsıdır. Skandal üzerine skandal yaşanıyor. Bu olay böyle olumsuzlukların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Ölen öldüğü ile kalacaktır. Mısırdaki olaylar için ülkemizde gösteriler yapıldı. O gösterilere polis tarafından müdahale edilmedi. Soma için gösteri yapanlar polisin gaddarca müdahalesine maruz kaldılar. Soma olayında hiçbir hesap tutmuyor. Saygılarımla.

   Mustafa KOÇAL 

   21- 05- 2014                          

 

 

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,16% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2240,47% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44