Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


STOKÇULARIN PEŞİNE DÜŞTÜLER

STOKÇULARIN PEŞİNE DÜŞTÜLER


İktidar piyasayı düzene sokmak için stokçuların peşine düştü. Kaç taneden fazlası, kaç kilo veya tondan fazlası stoka girecek. Tabii bizler bu rakamları bilmiyoruz. Bazı aileler vardı. Bazı gıda maddelerini stoklu kullanır. Bunu esnafta yapar. Amma ne kadarından fazlası stok sayılacak.

Ben kendimden örnek vereyim. Yaz aylarında Akçaya gittiğim için. Dönüşte kışın kullanmak için. Zeytinyağı alırım. Bu 5-6 teneke olabiliyor 5 kiloluklardan. Böylesini esnafta yapar. Kış ayında yağ aramaya çalışacağına yaz ayında belli bir miktar deposuna koyması normaldir.

 Aileler nasıl kışlık olarak stok yapıyorsa ayni şeyi esnafında yapması normaldir. Bu stok olayı çok su götürecek bir olaydır. Adet veya kilo ve ton belirtilmelidir. Buradan iyi bir sonuç alırlarsa? İnsanların yaptıkları birikimleri de. Kontrol edile bilinir.

Bizim örf ve adetlerimizde ölümlük bir birikimimiz vardır. Halk arasında buna altlığım üslüğüm deniyor. Belki yörelere göre değişen bir ismi vardır. Eskiden bir miktar oluyordu. Şimdi hayat pahalılığında bunları fiyatları da artmıştır. Birde mezar parası var. Mezar parasını öyle bir yapmışlar ki. Mezarın yerine göre fiyatı değişiyor. Kenar, köşe, orta olarak fiyat belirlemişler.

Bir ay önce Kayınbiraderimi Çandarlı da toprağa verdik. Eşi de yanında bir mezar almak istedi.  15 bin lira dediler. Bizde eşim için para ödedik fakat bizimki 4 kişilik olarak ve orta yer olduğu için midir tam bilmiyorum. 1.150 lira ödemiştim. Tabi 4 sene önce. Fakat şimdi fiyatlar epey artmış birde durumuna göre fiyat değişiyor. Bunları neden anlattım.

Şu emeklilerin ölümlük dirimlik parası dedikleri paraları kontrol edelim diyebilirler. Merkez bankasının kefen parası altında ayırdığı parayı bu iktidar harcamadı mı? İşsizlik fonunun birikimi olan para harcanılmadı mı? İnsanların ölümlük parası olarak biriktirdiği parayı da alabilirler.

Çünkü meblağ biraz yükseldi. Çünkü Kefen parası var. Mezar parası var. Örf ve adetlerimize göre olan bazı şeyler olur. Bunlar epey Meblağ tutar. Bu stokçuları yaptıkları kontrollerden iyi bir netice alsınlar. Göreceksiniz neler yapacaklar.

Çünkü millet iyice fakirleşsin benim vereceğim paraya muhtaç olsunlar diye düşünüyorlar. Yoksa vatandaşın üzerine bu kadar gelinmez. İyi günlerde değiliz. Belki bugünler iyi günümüz olarak tarihe geçebilir. Artık iktidarın söylediği hiçbir şey yerine getirilemiyor. Her söylemleri havada kalıyor. Akıllarına ne gelirse onu yapmaya çalışıyorlar. Söylemler birbirini tutmuyor. Birisinin ak dediğine başka birisi kara diyor. 

Gece yatıp sabah kalktıklarında bir gün önce söylediklerinin tersini söylüyorlar. Stokçulardan sonra sıranın kişilerin birikimlerine geleceğini düşünüyorum. Bu kadar zam yetmedi. Akaryakıta bu kadar zam yapılmasının sebebi ne olabilir.

Yap işlet modeli ile yapılanlara verilen garanti parası doların artması ile garantilerde arttı. Onların hepsine yüklü ödemelere yapılacak. Onun için paraya ihtiyaç var. Milletin sırtına yükleyecekler. El ile gelen düğün bayram diyeceğiz. Gıkımızı çıkarmadan oturacağız. Kurunun yanında yaşta yanıyor. Saygılarımla.

Türküm, doğruyum, çalışkanım, ilkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi, özümden çok sevmektir.  Ülküm, yükselmek ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe, durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım, Türk varlığına armağan olsun.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! Ne mutlu demokratım diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

                                                           04 – 12 – 2021 Mustafa KOÇAL   

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,49% -0,15
  • EURO

    34,89% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2437,17% 0,59
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

26.04.2024

  • İMSAK 04:35
  • GÜNEŞ 06:08
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:04
  • YATSI 21:31