Melisa GÖNEN-GENÇ KALEM


Süreçten çıkardığım notlar-1

Süreçten çıkardığım notlar-1


Sosyal mesafe, korona virüsün varlığına bir çözüm bulmak gereğiyle bir tedbir olarak ortaya çıktı. Bu süreçte hijyen başta olmak üzere evlerimizde kalmayı da birer tedbir olarak benimsedik. Aramıza mesafe koymadığımız sosyal medya, uzak kaldığımız dış dünyayı evimize, yani sığınağımız olan yeni dünyamıza taşıdı. Sosyal medyanın yanı sıra televizyondaki her bir haberi sıkıca takibe aldık. Bu sürecin yarattığı merak ve endişe duyguları bizleri birer son dakika gözlemcisi haline getirdi. Sahip olduğumuz bazı duygu durumları bizleri her haberi değerlendirmeye yöneltti.  Ancak eve ulaşan her haberin kapıdan içeri sokulmaması gerektiği zamanla anlaşıldı, anlaşılmaya devam ediyor. Bu gerçeğin yanı sıra zeytinyağı ve su gibi birbirine karışmayan ve hemen birbirinden ayrışan insan tipleri olduğunu da bir kez daha bu zor süreçte anlamış olduk.  Fırsatçıları, bencilleri bir yanda tuttuk, fedakar ve yardımsever insanları bir yanda. Davranış insanın içinin aynasıymış, diyebildik; insanın, vicdanının, merhametinin, hayata karşı olan sevgisinin aynası. Demem o ki yaşama zarar veren insanlar ancak kendileri ile mücadele etmeye karar verdiğinde onlar için bir şeyler değişir.  Tabii ki değişimin en hızlı olacağı yöntemlerden biri, insanın ne yaptığının farkına varmasıdır; ancak onların içindeki çöldeki vahayı bulmaları için gerekli adımlar, yaptırımlar yine de atılmalıdır. Bu süreçte ortaya koyulan bazı adımlar da var. İnsana dair bu ifadelerimin yanı sıra bu süreçten çıkardığım bazı noktaları ifade edecek olursam, gözlemlerim şu yöndedir:

Herkes duyduklarını, görebildiklerini birbiriyle paylaştı. Kulaktan kulağa oyunu gibi bir ağızdan çıkan söz başka bir yere ulaşana kadar çok değişti. Bilgi kirliliği sosyal medyayı sardı sarmaladı. Televizyon kanallarının gündüz kuşağını dolduran programlara çıkan bazı sözde uzmanlar, bilimsel bazı gerekçeler sunmaksızın kendilerince-sıfatlarını arkalarına alarak- limonlu maskelerden tuttun da çeşitli karışımlara kadar pek çok şeyi izleyicilere sundular.  İnsanlar daha da telaşlandı, ne iyi gelir bizlere, nasıl güçlendiririz bağışıklığımızı gibi sorulara bir yığın cevap birikti ellerinde. Oysa bizler, biraz durup; dinlendirelim zihnimizi, resmi açıklamaları dinleyelim, demeliydik sadece. Sağlığınız söz konusu olduğunda her kulağınıza geleni üzerinizde denemeyiniz, malum bilgi çağındayız ama kimse “doğru bilginin çağında” olduğumuzu da teyit etmedi.

Ülkemizin kültürel yapısı gereği oldukça güçlü komşuluk, akrabalık ilişkilerimiz var. Hayatın maddi ve manevi olarak getirdiği çeşitli sosyolojik değişimleri denklemimize eklediğimizde bu ilişkilerde çeşitli dönüşümler yaşandığını ifade edebiliyoruz. Bu ilişkilerin gücü belki aynı kalsa da ilişkilerin oluşma biçimi oldukça değişti. Örneğin iletişimin güçlü etkisinin olduğu sosyal bağlılık, teknoloji ile kuruldu. İşte bu süreçte aramıza koyduğumuz mesafelerin açığı, sağlımız hususunda olası riskleri azalttığı için tercih edilen sosyal medya ile kapatıldı. Duygu durumumuzun pozitif seyretmesinde güzel bir yönünü ortaya koyan sosyal medya, mesafeleri manevi olarak minimuma indirgeyebildi.

Bakalım süreç daha neler gösterecek, bir sonraki notlarımı sizlerle paylaşıncaya kadar hijyeni ve tedbiri kendinize çok görmeyiniz. Sağlıkla tamamladığımız her gün umudun aramızda olduğunun göstergesidir.

Melisa GÖNEN   26  03  2020

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,16% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2240,47% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44