Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


SURİYE´DE İŞLER KARIŞIK

SURİYE´DE İŞLER KARIŞIK


Fırat´ın doğusunda ne olduğu ve ne olacağı belirsizliğini koruyor. Kesin bir şeye karar verilmiş değil. İdlib de gözetleme merkezlerimiz var.  Ne hikmetse ABD ile güvenli bölge konusunda anlaşma yapılınca. Gözetleme merkezlerine Suriye ordusu saldırı yapmaya başladı. Suriye ordusu Rusya´nın haberi olmadan bu saldırıları yapmaz. Tayyip Erdoğan bu konuyu Putin ile telefonda görüştü. İstediği sonucu alamayınca yüz yüze görüşmek için Rusya ya gitti.

Görüşmeden sonra birlikte yaptıkları basın açıklamasında. İki liderin yüz ifadelerine dikkatli bakıldığında görüşmelerden iki liderinde memnun olmadığı anlaşılıyordu. Rusya Türkiye ile ilişkileri sıcak tutmaya çalışıyor. Ne kadar sıcak tutarsa tutusun. Önceliği Suriye´dir. Çünkü Suriye sayesinde Akdeniz´e indi. Ve Suriye ye çok büyük yardımlarda bulundu. Suriye´nin füze sistemini kurdu. Rusya´nın uçak gemisi senelerdir Suriye sınırları içerisinde. Onun için Rusya Türkiye ile menfaati gereği iyi ilişkiler içerisinde.

Rusya da yapılan görüşmelerde İdlib meselesi için geçerli bir netice çıkmamıştır. Rusya´yı yanımıza alabilmek için uçak alacağımızı ileri sürdük. Helikopter siparişi verdik. Tayyip Erdoğan helikopterin fiyatını sorduğunda 8 milyar arabada hediyesi deyince. Helikopter siparişi verildi gibi duruyor. Amaç helikopter değil Rusya´yı yanımızda görmektir. Bu davranış ABD ile aramızın açılmasına sebep oluyor.

Fırat´ın doğusunda yine Türkiye´nin isteği olmadı. İsteğimizde biraz direndik. Sonunda şimdilik böyle kabul edelimde onu zaman içersinde düzeltiriz denildi. Bu güvenlik bölge olayının altında PYD ve YPG´nin güvenliği ABD tarafından emniyet altına alınmış gibi gözüküyor. ABD´nin amacı bu örgütlere orada Kürdistan´ı kurdurmaktır. Onun için bu örgütlere her türlü yardımı yapıyor. ABD´nin bu bölgede bulunmasının sebebi Büyük Orta projesinin (BOP) un gerçekleştirilmesidir.

ABD´nin çabası kendisi için değildir. İsrail´in güvenliğini sağlamaktır. Fırat´ın doğusunda Kürdistan´ın kurulmasını bundan dolayı istiyorlar. Bu kadar yardımı bu terör örgütlerine yapmasının nedeni? İsrail içindir.  İsrail´in güvenliğini sağlamaktır. Bu terör örgütleri İsrail´in jandarmalığını yapacaklardır. Rusya bu terör örgütlerini alenen desteklemiyor gibi gözükse de? Bu örgütlere sıcak bakmakta dadır. Rusya da İran ve Türkiye üçü ilk yaptıkları toplantıya,  Rusya bu örgütleri de davet etmişti.

Türkiye´nin itirazı üzerine bu örgütler Rusya da olmalarına rağmen toplantıya alınmadılar. Rusya ve İran Esat´ın yanında yer alıyor. Türkiye ta baştan beri ABD´nin isteği ile Esat´ın karşısında yer alıyor. Türkiye, Rusya ve İran´ın üçlü anlaşma yapması. ABD´yi kızdırmıştır. Bu üçlü anlaşmadan sonra ABD ile aramız bozuldu. Rusya ve İran´ın üçlü anlaşma yapmasının sebebi ise Türkiye´yi Esat´a götürmektir. Bunu açıktan söylemiyorlar amma? Arada sırada üstü kapalı ima ediyorlar. Rus dışişleri bakanı bir ara şöyle dedi. ? Çözün Şam dadır? dedi. Bunun anlamı gayet açıktır. Esat ile masaya oturun demektir.

Şayet güney sınırımızda bir Kürt devleti kurulmasını istemiyor isek. Suriye ile anlaşma yapmaktır. Amma bu olayda öyle bir batağa saplandık ki? Çıkmak mümkün olmadığı gibi? Daha da bataklığa batıyoruz. Suriye olayında başımıza ne geldi ise ve gelecek ise Amerika yüzündendir. İşte bu yüzdende doğu Akdeniz de yalnız kaldık. Bu Suriye olayına bulaşmamız başından beri yanlış idi. Dünya durdukça Suriye ile sınır komşusu olacağız. Dünyanın bir ucundan olan birisinin sözüne bakarak Suriye ile dostluğumuzu bozmak hata idi.

  Bu batağa girdik çıkamıyoruz. Gelişmeler ülkemizin aleyhine tecelli ediyor. Artık Türkiye´nin huzurlu bir ülke olması her geçen gün daha da zorlaşıyor. Şunu unutmamak gerekir Türkün, Türk´ten başka dostu yoktur. Bu gerçek önümüzde dururken macera aramaya hiç gerek yoktu. Şimdi iyice yalnızlaştık. Allah sonumuzu hayırlı eder inşallah. Başka söylenecek sözümüz kalmadı. Bindik alamete gidiyoruz kıyamete. Allah sonumuzu hayır eyleye. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

                                              03- 09 ? 2019 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,54% 0,14
  • EURO

    34,88% 0,68
  • GRAM ALTIN

    2436,90% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4017,93% -1,36
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli

Balıkesir

23.04.2024

  • İMSAK 04:40
  • GÜNEŞ 06:13
  • ÖĞLE 13:12
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:01
  • YATSI 21:27