Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


SURİYE´DE İŞLER KARIŞIYOR

SURİYE´DE İŞLER KARIŞIYOR


Suriye de iki süper güç karşı karşıya gelmek üzere birisi BOP projesini gerçekleştirmek için mücadele ediyor. Biriside Ak denize inmek için mücadele ediyor. Rusya Suriye ye verdiği destek sayesinde adeta Suriye´nin yöneticisi gibi hareket ediyor. Bu iki süper güç savaşırsa bizim durumumuz ne olacak? NATO genel sekreteri Türkiye ye geliyor. Geliş nedeni acaba nedir? Rusya´nın yerinde yer almayın diye telkinde bulunmak için mi geliyor?

Yoksa Türkiye´nin nabzını yoklamak için mi geliyor? Çünkü bizim topraklarımız içerisinde Amerika´nın kullandığı iki tesis var. Birisi incirlik hava üssü, diğeri Kürecik radar üssüdür. Şayet bu iki süper güç bu gerginliği devam ettirirse biz kimden yana olacağız? Rusya Afrin´i Esat güçlerine teslim edin diyor. İktidarın Afrin´i kime teslim edeceği bellidir. Özgür Suriye ordusuna (ÖSO) teslim edecekleri kesindir. Çünkü ordumuz ile ÖSO müşterek hareket ediyor.

Hatta AKP genel başkanı Tayyip Erdoğan ? bana Esat ile görüş diyorlar. Ben katil birisi ile nasıl görüşürüm? diyor. Şimdi eğri oturalım doğru konuşalım. Bizim emniyet güçlerimizi, ordu personellerimizi ve vatandaşlarımızın katili olan Öcalan ile görüşülüyor da. Esat ile neden görüşülmüyor? Hem Suriye´nin toprak bütünlüğünden yanındayız deniyor. Ondan sonrada Afrin´i ÖSO verileceğinden bahsediliyor. ÖSO kimdir? Suriye yönetimine karşı isyan edenler değil mi? Afrin onlarda kalırsa yarın orada devlet kurarlar.

Devletin sınırlarını genişletmek isteyecekler. Esat ile savaşacaklar. O zamanda biz yine bu ÖSO´nun yanında mı yer alacağız? ÖSO´na Afrin verildiğinde Suriye toprak bütünlüğü diye bir şeyden bahsetmek mümkün olur mu? Afrin´in Esat yönetimine verilmesini Rusya istiyor. Ben Afrin´in ÖSO veriyorum dediğimizde Rusya ile ters düşmeyecek miyiz?  O zaman iki süper gücün yarattığı gergilikte ABD´nin yanında yer almış olmayacak mıyız? O zaman Rusya ile aramız bozulmayacak mı? Rusya ile bir sürü analaşmalar yaptık.

S-400 füzeleri için anlaşma yapıldı. Nükleer santral anlaşması yapıldı. Bir sürü ticari anlaşmalar yapıldı. Birde bu iki süper gün savaş başlatırlarsa incirlik üssünün durumu ne olacak? ABD´ye incirliği kullandıracak olursak. Rusya bizi hedef alacak. Kürecik ve incirlik üslerini Rusya´dan füze ile vurabilir. Suriye ye karşı en ufak bir hareketimizde Rusya´yı karşımızda buluruz. Suriye hava sahası Rusya´nın kontrolündedir. Bize hava sahasını açmamış olsaydı.

Biz Afrin´e giremezdik bunu göz ardı edemeyiz. Rusya´nın bu Suriye olayları başladığından bu yana bir uçak gemisi Suriye kara sularında. Şimdi ikinci uçak gemisini de Suriye kara sularına gönderiyor. Bu gerginlikte ABD´nin yanında yer aldığımız tekdirde İran´ı da karşımıza alırız. Burada en karlı çıkacak olan İsrail´dir. Arap ülkelerinin ne yapacağı belli olmaz. Her an ABD´nin yanında yer alabilirler. Biz Rusya´nın yanında yer aldığımızda Arap ülkeleri de bizim karışımızda yer alırlar. İşte dış politikada kararlık olmadığı için şimdi sıkıntı içerisindeyiz. Yalpaladık durduk bir ABD ile birlik olduk. Bir Rusya ile birlik olduk. İran, Rusya ve Türkiye üçlü ittifak yaptı. Rusya da ki bir toplantı da ittifak yapıldı. Hem Rusya hem de İran Esat´ın yanında yer aldıkları biliniyordu. Böyle olmasına rağmen bu ittifakı yaptık.

Ben o zaman bu ittifak Türkiye´yi Esat da götürür demiştim. Bir ara Rusya dışişleri bakanı ?Ankara ile Şam bir araya gelip görüşmelidirler. Çözüm orada olur demişti?. Şimdi Rusya Afrin Esat güçlerine teslim edilsin diyor. İran da bir ara böyle bir kelime sarf etmişti. ABD´nin yanında yer aldığımızda İsrail dahi bizi vurabilir. Bir kaşık aşım. Vah benim dertli başım diye bir söylem vardır. Şimdi ayni duruma düştük. Yukarı tükürsek bıyık, aşağı tükürsek sakaldır. Gel bakalım çık bu işin içinden nasıl çıkacaksan.  İyice çıkmaza girdik.

İktidarın vereceği karar çok önemli. Bakalım nasıl bir karar verecekler. Hemen Şam da Cuma namazı kılacaktık. Seneler geçti. Hala bataklık da debeleniyoruz. Ne işimiz vardı?  Suriye´nin iç işlerine karışıp da kendimizi ateşe atmaya hiç gerek var mıydı? Suriye olayına karşı çıkanlar nerede ise vatan haini ilan edilecekti. Ne oldu? O karşı çıkanların haklılığı bu gün hatırlamalıdır. Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 12-04- 2018 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8730,47%0,14
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,13% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,10% -0,09
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44