Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


SURİYEDE İŞLER KARIŞIYOR

SURİYEDE İŞLER KARIŞIYOR


Suriye de işler karışıyor. ABD başka telden çalıyor. Rusya başka telden çalıyor. Sözde biz ikisiyle de müttefikiz. ADB Fırat´ın doğuna PYD ve YPG´yi yerleştirmek istiyor. Rusya İBLİB de güvenlik sağlandıktan sonra Suriye ye teslim edilmesini istiyor. Türkiye şimdiye kadar teröristlerden temizlenen yerleri özgür Suriye ordusuna teslim etti.

Rusya PYD ve YPG için bir şey söylemiyor. Fakat Rusya da bunların o bölgede kalmalarından yana tavrı aşağı yukarı belli gibi duruyor. ABD başkanı TRAMP Türkiye´nin Fırat´ın doğundaki PYD ve YPG ye operasyon yapılmasın önlemek için. O talihsiz beyanını bunun için yaptı. Kürtlere saldırırlarsa ekonomilerini mahvederim. Beyanını operasyonu önlemek için vermiştir. Hâlbuki o bölgede her milletten gelmiş terörist gurupları var.

Bunu bildiği halde sırf PYD ve YPG´yi korumak için söylemiştir.  Cumhurbaşkanı ne diyor? ?Bölgeyi teröristlerden temizleyeceğiz. Sahiplerine teslim edeceğiz? diyor. Kime teslim edileceği bellidir. Özgür Suriye ordusuna teslim edilecektir. Hem Suriye´nin toprak bütünlüğünün sağlanmasından yanayız deniliyor. Özgür Suriye ordusu oralara yerleştirilirse Suriye´nin toprak bütünlüğü ortadan kalmış olmuyor mu?

Güvenli sahanın nasıl olacağı daha ortaya çıkmış değil. Ansızın gelebiliriz deniliyordu. Şimdi bu söylemden vazgeçildi. TRAMP o talihsiz beyanı verdikten sonra sanki Fırat´ın doğusu gündemden düştü gibi.32 km derinli 950 km uzunluk olacak olan bu güvenli bölgenin kontrolü kimde olacak belli değil. Arap ülkelerinden oluşacak askeri bir birliğin kontrolün de mi olacak? ABD bunu istiyor.

ABD güvenli bölgenin Türkiye´nin kontrolünde olmasına sıcak bakmadığı açıkça bellidir. ABD Fırat´ın doğusunda Kürt devletinin kurulmasından yanadır. Çünkü bu bölge petrol yataklarının en çok olduğu bir bölgedir. Buranın petrollerinin kendi kontrolünde olmasını arzuluyor. Rusya bu olaya sessiz kalıyor. Fakat terör örgütlerinden yana olduğu biliniyor. Hem ABD ile müttefikliğimizin devam etmesi için. ABD ile ticaret anlaşması yapıyoruz.

Ekonominizi mahvederim sözünden sonra ticaretin artırılacağını konuşmaya başladık. Böyle söyleyen kişi ile hiçbir anlaşma yapılmaz. Rusya, İran ile de üçlü bir ittifak yaptık. Bu ittifak ta başında yanlıştı. Hem Rusya, hem de İran Esat ile birlikteler. Biz ise Esat´a karşıyız. Buralarda güveni sağlama görevini üslendik diye övünüyoruz. IŞİD ile mücadeleyi biz üslendik. Birleşmiş milletlerde IŞİD ile mücadele edecek bir topluluk oluşturuldu. İlk anda bu topluluğa dâhil olmadık. Sonradan dâhil olduk.

Şimdi o topluluktan kimse kalmadı. İhale bize çıktı. IŞİD çok zamandır bizim topraklarda eylem yapmıyor. Şimdi biz IŞİD da saldırdığımız zaman bizim topraklarımızda eyle yapmaya başlarlar. Bunda düşünmemiz gerekir. Böyle bir olaya meydan vermemek için tedbirimizi almalıyız. Çünkü bu IŞİD gibi cani bir terör örgütü dünyada yoktur. Müslüman´ız diyorlar. Müslümanları katlediyorlar. Bütün devletler IŞİD ile mücadeleden kaçtı. Bizi IŞİD ile baş başa bıraktılar. Şimdi Fırat´ın doğusuna yapılacak operasyon askıya alındı.

İBLİB operasyonu gündeme geldi. ABD´ye incirlik hava üssü ve Kürecik radar üssü ile yaptıklarına karşılık vermemiz gerekir. ABD için bu iki üst çok önemlidir. İsrail´e saldırı yapılamıyorsa bu iki üst sayesinde yapılmıyor. Bilhassa Kürecik radar üssü ABD için çok önemlidir. Çünkü bütün orta doğuyu kontrolü altında tutuyor. Bu radar üssünün Küreciğe kurulmasının amacı İsrail´i koruma amaçlıdır. Sözde buranın komutanı bizden olacaktır. Bu radar üssü kurulurken iktidar buranın komutanı bizden olacak demişti. Fakat olmadı. ABD´li komutana teslim edildi. Bütün orta doğuyu gözetleyebilen bir radar üssüdür. Onun için bu radar üssü ABD için çok önem arz ediyor.

Elimizde böyle bir kozumuz varken. Bu kozu kullanmayı hiç düşünmedik. Kullanabileceğimizi de zannetmiyorum. Çünkü ABD ile aramızı bozmak istemiyoruz. Bir Rusya ya bir Amerika ya yaklaşıp duruyoruz. İki büyük gücün arasında olan bize oluyor. Bu güvenlik bölge sorunu nasıl çözüleceğini zaman gösterecektir. Ha 32 km ilerimizde terör örgütü olmuş. Ha da sıfır km de terör örgütü olmuş. Bir şey fark etmiyor. Arada tampon bir bölgenin olması gerekir ki güvenli bölge olsun. Olayların nasıl gelişeceğini zaman içerisinde göreceğiz. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 24-01-2019 Mustafa KOÇAL      

  • BIST 100

    8794,79%0,88
  • DOLAR

    32,34% 0,18
  • EURO

    35,08% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2237,19% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3955,10% 0,13
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44