Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


TANZİM SATIŞ

TANZİM SATIŞ


Belediyeler tanzim satış alanları açtı. Buna neden gerek duydular? Son zamanlarda sebze ve meyvelerin fiyatları yükseldi. Bu sebze ve meyvelerin fiyat artışının sebebinin aracılar olduğu kanısına varıldığı için. Onları aradan çıkarmak ve millete ucuz sebze ve meyve yedirmek için. Belediye tanzim satış yerleri açıldı. Bu sistemin süreceği seçim sonuna kadardır. Çünkü bu bir çözüm yolu değildir. Ortalıkta bir iddia dolaşıyor.

Pahalı alıp ucuza satıldığı iddiası var. Bu işi yapanlardan edindiğim bilgiye göre. Antalyalı bir kabzımaldan mal alan birisi ile konuştum. Kabzımalın anlattıklarını bana anlattı. Kabzımal benden aldıkları sebzeleri bir lira ucuza satıyorlar demiş. Bu fark kimin cebinden çıkıyor. Milletin verdiği vergilerden çıkıyor. Yine olan millete oluyor. Bu açık bütçeden kapanıyor. Antalya´dan getirme parası yine milletin sırtına yükleniyor.

Sattıkları ürünler den vergi alınmıyor. Belediye yer parası yok. Adam parası yok. Bunlar vatandaşın verdiği vergilerden karşılanıyor. Şimdi ucuz sebze ve meyve alanlar bu işten memnun gibi gözüküyor. İktidar geçmiş iktidarları benzin, tüp, yağ kuyrukları ile eleştiriyordu. Şimdi tarlada yetişen ürünlerin kuyrukları var. Devlet tüccarlık yapmaz diye Sümer banklar kapatmadı mı? Orduya falan ayakkabı yapan bir ayakkabı fabrika vardı İstanbul da. Şimdi ismini hatırlayamadım. O fabrikada bu iktidar döneminde kapatıldı.

Zannedersem fabrika Beykoz ayakkabı fabrikası idi. Devlet tüccarlık yapmaz diyenlere şimdi manavlığa başladı. Bu çaremidir? Asla çare değildir. Bu işten devlet zarar ediyor. Bazı vatandaşlar bundan istifade ediyor. Pekiyi bu tanzim satışlarından istifade edemeyenler ne olacak? Yine duyduğuma göre iki kilodan fazla vermiyorlarmış. Bizim milletimiz her şeye çare bulur. Ailede kaç kişi varsa kuyruğa giriyormuş.

Kuyrukta arka arkaya durmayıp, aralıklı mesafelerde duruyorlarmış. Soğuk ve yağmur demiyorlar kuyruklarda saatlerce bekliyorlar. Bu vatandaşlar şunu sorgulayamıyorlar. Bu duruma ülkeyi iktidar getirmedi mi? 2002 senesinde iktidar olduklarında. Dünyana tarım ürünlerinde ve havyasal ürünlerde kendi kendine yete bilen 7 ülkeden birisi idik. Nasıl bu duruma geldik? İktidarın yanlış tarım politikaları yüzünden bu duruma gelmedik mi? Bu iktidar 2002 de vaatte bulundu. Akaryakıttaki vergiyi %35´şe düşüreceğim dedi. Bu vaadini yerine getirmedi.

Fakat armatörlerin gemilerinin kullandığı mazotu onlara %50 ucuz verdi. Çiftçinin ve nakliyecilerin kullandığı mazotu da %50 ucuzlatsaydı. Ne çiftiler nede nakliyeciler sıkıntı içerisine girmezdi. Şimdi çiftçi ve nakliyeci dertli duruma gelmezdi. Çiftinin girdileri devamlı zamlandı. Tohum olayı başlı başına bir sorun oldu. Yerli tohum üretimi yasaklandı. Tohum dışarıdan gelir hale geldi. Her sene tohuma zam yapılıyor. Dışarıdan gelen bu GDO´lu tohumlar toprakta böcek yapıyor. Bu böcek ilacıda bu tohumları üretenlerden geliyor.

Şimdi ülkenin beka sorunu var diyorlar. Ülkenin beka sorununun ne olduğunu da söylemiyorlar. Bence ülkenin beka sorunu olan Bu GDO´lu tohumlardır. Çünkü hastalığın artmasının sebebi Bu dışarıdan gelen tohumlardır. Sebze fiyatlarının düşmesinin tek çaresi bu tanzim satışları değildir. Üretimi artırmaktır. Çünkü çiftçi ihtiyacından fazlasını ekmemeye başladı. Sebep girdilerinin artmasıdır. Çünkü zarar ediyor. Ne kadar az üretirse zararı o kadar azalıyor. Üreticilerin girdilerinde indirime gidilmelidir. Başta yerli tohum üretimi serbest edilmelidir. Milli tohumumuza dönülmelidir. Tohumdan vergiler kaldırılmalıdır. İlaç fiyatlarında indirime gidilmelidir.

Gübre fiyatları ucuzlatılmalıdır. Çiftçinin tarım aletlerin de kullandığı mazot ve nakliyecinin kullandığı mazot ucuzlatılmalıdır. Fazla üreten çiftçiler mükâfatlandırılmalıdır. Pancarda olduğu gibi cezalandırılma yerine taltif edilmelidir. Sulu tarım yapanların kullandığı su ucuzlatılmalıdır. Böylelikle üreticiler fazla üretmeye teşvik edilmelidir. Ancak fiyatlar böyle düşürülür. Belediye tanzim satış alanlarının hiç kimseye faydası yoktur. Bunların tek amacı seçim yatırımıdır. Şimdi bu yediğimiz hurmalar bir Nisandan sonra boğazımızı tırmalayacaktır. Çünkü bu satışlardan devlet zarar ediyor. Bu zararı çıkarmak için. Çok şeye zam gelecektir. Sorgulanacak tek şey ülkeyi bu duruma kimin getirdiğidir. Durumu buna göre değerlendirmek gerekir. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere. NE MUTLU TÜRMÜM DİYENE!

                                                                   18-02-2019 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44