Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


TARIM NASIL BİTİRİLDİ.

TARIM NASIL BİTİRİLDİ.


2006 senesin de yerli tohum ekimi yasaklandı. Yerli tohum ekenlere destekleme verilmedi.  Ülke İsrail´in GDO´lu tohumuna mahkûm edildi. Yerli tohum üretimi kesildi. Bu tarihten sonra tarımda gerileme başladı. A dan Z ye dışarıdan tarım ürünleri ithali başladı. İlk baş gösteren saman ithalatı idi. Bunun sebebi ise? Arpa, buğday ekiminin azalması idi. Çünkü saman arpa ve buğdayın sapında elde ediliyordu. Bu sene tarım ürünlerinde kriz baş gösterdi.

Fiyatlar aldı başını gitti. Bu durum baş gösterince İktidar bazı tedbirler almaya başladı. Çünkü enflasyon yükseldi. Üreticinin girdilerine zamlar yapıldı. Hali ile bu olay enflasyonu yükselti. Alınan tedbirler fayda vermedi. Tohumda dışa bağımlı, tarım ilaçları dışa bağımlı, gübre dışa bağımlı durumda.  Dolar yükseldikçe bunların fiyatları da yükseldi. Bu konuyu daha öncede yazdım. Bu gün bu konuyu tekrar yazmamım sebebi. Sosyal medyada izlediğim bir video sayesindedir.  Köylüler yerli tohumdan fide yetiştirmişler. Bu fideleri pazarda satmaya getirmişler.

Yetkililer bu günden sonra bu fideleri satmayacaksınız. Satmaya getirene 25 bin lira ceza kesilecek ikazında bulunuyorlar. Vatandaş ben dışarıdan gelen tohumu alamıyorum. Kendi yerli tohumundan yetiştirdim. Ben fidelere bu kadar emek verdim. Ben evimin geçimini bundan sağlamaya çalışıyorum diye isyan ediyor. Fakat 25 bin lira cezayı duyunca. Benim bu kadar param olsa? Ben neden bunlarla uğraşayım diye tepki gösteriyor. Ya beyler! Millet kendi yerli tohumundan bu fideleri üretti ise daha teşvik edilmesi gerekirken cezalandırılıyor.

Artık şu İsrail´in GDO´lu tohumundan vazgeçelim. Yerli tohum üretimine önem verelim. Adamları sattığı tohumdan tohum dahi üretilemiyor. Tohumu kısırlaştırmışlar. Bu şuna benziyor. Ana karnın da ki bir çocuğu kısırlaştırmaya benziyor. Adamlar ürettikleri tohumu almaya mecbur bırakıyor. Bir de bu GDO´lu tohumlar böcek üretiyor. Bu böcekleri yok etmek için kendi ürettikleri tarım ilacını da almaya mecbur bırakıyor. Bu ilaçların içerisinde Kanseri tetikleye maddelerin olduğu iddia ediliyor. Son senelerde kanser hastalığının artması da bunu doğrular durumda.

Kanser vakaları 2006 senesinden sonra artış gösterdi. İktidar bunu bir araştırmasın yaptırsın. İşte tarımımız böyle bitirildi. Birde köylü vatandaşların ikinci bir derdi var. Domuz köylüleri bıktırmış. Bazı ürünleri ekemiyor. Ektiklerinden de verim alamıyor. Domuzlar zarar veriyor. Ben bunları bir köylü vatandaştan dinledim. Buğdayımı yeşil olarak biçmek zorunda kaldım. Yoksa domuzla haşat edecekti dedi. Domuzlardan korkumuza bazı ürünleri ekemiyoruz dedi. Kendi malımı koruyamıyorum! Domuz girmesin diye tüfekle tarlamda nöbet tutuyorum.

Domuzu vurdurmuyorlar. Domuzu vurmak için belge alacaksın diyorlar. Belgeyi de para ile veriyorlar, diyor. Kendi malımı bile koruyamıyorum. Ormancılar engelliyor diyor. Ben iyi hatırlıyorum. Eskiden ekipler kurarlardı. Domuz avlamak için sürek avına çıkarlardı. Maalesef şimdi bu yapılmadığı gibi?  Köylüler kendi mallarını dahi koruyamıyor duruma gelmiş. Mısır, nohut, mercimek ekimi bu yüzden azalmış. Ziraat odaları bu meseleyi gündeme getirmelidir. Domuz sürek avına dönülmelidir.  Bu domuz olayını çok kişiden dinledi. Memlekete gittiğimde kendi kardeşlerim dahi bu meseleyi bana anlattı.

Benim memlekette iki dönüm sulana bilen bir arazim var. Kardeşlerim bir şeyle ekiyorlar. Fakat mahsul alamıyorlar. Domuzlardan kurtarmıyorlar. Kardeşimin birisi mısır ekti. Devamlı bahçede kaldı mısırı bekledi. Bir gece rahatsızlaşmış eve gitmiş. Sabah geliyor gece domuz sürüsü bahçenin altını üstüne getirmiş. Bir tane tadımlık mısır dahi kalmamış. Şimdi yonca ekiyor. Bu domuz olayı da bazı tarım ürünlerinin ekilmesini azaltıyor. Köylü bu olaydan çok muzdarip, buna mutlaka yetkililer bir çare bulmalıdır.  Hiç değilse kendi malını korumasına izin verilmelidir. Domuz vurmak için parasız vesika verilmelidir. Artık kendi öz tohumumuza dönmeliyiz. Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

15- 06- 2019 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44