Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


TARIM ÜRÜNLERİNDE

TARIM ÜRÜNLERİNDE


Türkiye tarım ürünlerinde kendisine yetebilen 5 ülkeden birisi iken şimdi tarım ürünlere ithal eden ülke durumuna geldi. 2002 senesinde 2,5 milyar dolarlık ithalat yapan ülke. Seneler ilerledikçe tarım ürünlerinde ithalat devamlı artmıştır.

2003 2016 seneleri arasında 126,5 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. 2014, 2015 ve 2016 senelerinde sırası ile 14,2 milyar dolar. 2015 14,5 dolar 2016 14,3 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. Bu duruma nasıl geldik. AKP iktidar olmadan önce vaat de bulundu. Mazot da ki vergiyi % 50 düşüreceğim dedi. İktidar oldu. Bu sözünü bir tek iş adamları için gerçekleştirdi. Armatörlerin gemilerinin kullandığı mazotu % 50 ucuzlattı.

Çiftçi köylü mazotu piyasadaki satış fiyatından alırken, armatörlerin gemileri % 50 ucuz almaya başladı. Çiftçinin ve köylünün kullandığı mazot devamlı artmıştır. Tarın ilaçlar devamlı artmıştır. Gübre devamlı artmıştır. Destekleme de olamayınca çiftçi ve köylünün ürettiği mahsul parada etmeyince. Her sene ekili tarım alanı azalmaya başlamıştır. Köylü çiftçi borçlandırılmıştır. Tayyip Erdoğan´ın ilk başbakanlık dönemlerinde borç yiğidin kamçısıdır. Diyerek milleti borçlanmaya teşvik etmiştir. İsteyene kredi verilmiştir.

Kredi kartı alımı kolaylaştırılmıştır. Eski dönemde kredi kartı almak kolay değildi. Emekliye falan kredi kartı verilmiyordu. Ben kendim halk bankasına kredi kartı almak için başvurdum. Ne iş yapıyorsunuz? Diye sordular. Emekliyim dediğimde kusura bakmayın emekliye kredi kartı vermiyoruz dediler. Bende doğru! Emekli hiçbir işe yaramaz. Emeklileri sabun yapmak gerekir dedim. Arkasından da ekledim. Beni sabun yapsalar bende inadımdan köpürmem diye onlara cevap vermiştim. Ayni zamanda kredi kartı almak için iki kefil istiyorlardı. Sonra ne kefil istediler. Nede ne iş yapıyorsun? Diye sordular.

Bankalar sokaklarda kredi kartı dağıtmaya başladı. Bir kişi 5-6 kredi kartı alıyordu. Böyle olunca millet kredi kartı ile geçinmeye başladı. Çiftçi köylü kredi kartı borcuna daldı. Millete balık yemesini öğrettiler. Balık tutmasın öğretmiş olsalardı. O borçlanmalar olmazdı. Çiftçi köylü devamlı ekiyordu. Girdileri pahalanınca mahsulü de para etmeyince zarar etmeye başladı. Şimdi köylünün tarlası ipotekli motoru icralık duruma gelince, kendi ihtiyacından fazlasını ekmemeye başladı. Ben hatırları arkadaşlarımız yaz aylarında çocuklarını memleketlerine gönderirlerdi.

Kışlık ihtiyaçlarını memlekette yaparlardı. Köyden şehre tarım ürünleri gelirdi. Çocuklarını gönderemeyenin ailesi kışlık ihtiyaçların getirirdi. Şimdi şehirden köye tarım ürünleri gidiyor. Eskiden köyden şehre giden tarım ürünleri. Şimdi nasıl şehirlerden köye gidiyor ise. Ülkemizde bir zamanlar bazı tarım ürünlerini ihraç ediyordu. Şimdi o ihraç ettiklerimiz ürünleri biz ithal eder olduk. Şimdi sizlere hangi tarım ürünlerini hangi ülkelere den ithal ediyoruz onun listesini veriyorum.

ARMUT: Şili, Arjantin, Çin, Güney Afrika,

ARPA: Ukrayna, Fransa, Rusya, Almanya,

AYÇİÇEĞİ: Moldova, Bulgaristan, Romanya,

ANTEP FISTIĞI: İtalya, Almanya, Mısır, İran,

BUĞDAY: Rusya, Kazakistan, ABD, Meksika,

ÇAY: Sri Lanka, Kenya, Endonezya, Çin, İran

DOMATES: Rusya, KKTC, Romanya, Ukrayna,

ELMA: Şili, Fransa, Bosna- Hersek, ABD,

ENGİNAR: Mısır, KKTC, Irak,

KURUFASULYA: Çin, Mısır, Arjantin, Peru,

SALATALIK: Rusya. Belarus, Gürcistan,

KABAK: Ukrayna, Rusya, Çin, G. Afrika,

PATATES: Hollanda, Almanya, Fransa, KKTC;

KURUSOĞAN: Hollanda, İran, Rusya,

YULAF: Ukrayna, Macaristan, Fransa, İspanya,

NAR: Rusya, Peru, Şili, İtalya, Kolombiya,

NOHUT: Meksika, Hindistan Arjantin bu ülkelerden bu tarım ürünlerini ithal ediyoruz. Hâlbuki bu tarım ürünlerinin çoğunda ihtiyacımız karşılayabiliyorduk. AKP´nin yanlış politikaları yüzünden saman, canlı hayvan ve hayvan ürünlerin dahi ithal eder hale geldik. Bir önemli mesele Kendi yandaşlarına ithal yaptırarak zengin türetirken kendi ülkemizin vatandaşını fakirleştirdik. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 09- 05- 2017 Mustafa KOÇAL

 

BERAT KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN. ALLAH SAĞLIKLI NİCE BERET KANDİLLERİ EDA ETMEYİ NASİP ETSİN.    

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44