Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


TEKNOLOJİ İNSANLIĞI DAHİ ÖLDÜRDÜ

TEKNOLOJİ İNSANLIĞI DAHİ ÖLDÜRDÜ


 

Teknoloji ilerledikçe insanların hayatları da alt üst oldu. Eskiden insanlar arasında yardımlaşma vardı. Birisi bir iş yaparken, ona herkes maddi ve manevi yardıma koşardı. Şimdi ise yardımı bırakın. Düşene bir tekmede dostlarından geliyor. Teknoloji ilerledi. Hastalık çeşitleri arttı. İnsanlar fakirleşti! Teknolojiye ayak uyduracağım diye insanlar bencilleşti. Sevgi saygı unutuldu! İnsanlar teknoloji kullanarak birbirini soyar duruma getirildi. Teknoloji sayesinde seçimlere bile hile karıştırıl oldu. Teknoloji sayesinde insanlar geçmişi unutup. Geçmişi kötüler hale geldi. Teknoloji kullanılarak yolsuzluklar artı. Teknoloji sayesinde uzaklar yakın oldu. Teknoloji kullanılarak insanlar zehirlenir hale geldi. Ne yediğimizi! Ne içtiğimizi bilemez hale geldik. Meyvelerin sebzelerin genleri ile oynanarak hiç bir şeyden tat alamaz hale geldik. Yediğimiz içtiğimiz şeylerden iyi besleneceğiz derken kötü beslenme ile karşı karşıya kaldık. Biraz bazı olayları açalım bakalım. Karşımıza neler çıkıyor.

Teknoloji sayesinde besin maddelerinin genleri ile oynanarak. Birileri zengin olurken, bizler çeşitli hastalıklara duçar olduk. Hastaneler eskiden bu kadar kalabalık olmazdı. Belli başlı hastalıklar vardı. Şimdi ismini yeni duyduğumuz hastalık çeşitleri ortaya çıktı. Böyle olunca tedavi çeşitleri arttı. Millet hastane kapılarında bekleşir oldu. Salatalığın, patlıcanın, biberin buzdolabında büyüdüğünü eskiden duyan var mıydı? Şimdi teknoloji sayesinde bunu görüyoruz veya duyuyoruz. Tavuğun yumurtasına dahi müdahale edilebiliniyor.

Teknolojinin bu kadar ileri olmadığı dönemde tarım insan gücüne dayalı yapılıyordu. Hali ile tarımda çalışanlar iş aramıyordu. Teknoloji ilerledikçe tarımda çalışanlar işsiz kaldı. Şehirlere göç etti. Şehirlerin nüfusu arttı. İşsizlik baş göstermeye başladı. Bilhassa köylerde birbirlerine maddi ve manevi destek verilirdi. Dayanışma ve yardımlaşma ile işler görülürdü. Artık o yardımlaşma ve dayanışma ortadan kalkınca. Birbirlerine karışı olan saygı ve sevgide ortadan kalktı. Böylelikler işsizlik oranı arttı. Diğer endüstriyel kollarda da teknolojiye geçildi. Oralarda 10-15 kişinin yaptığı işi makineler yapmaya başlatınca fukaralık arttı. Savaş araç ve gereçlerin dede. Teknoloji gelişince toplu ölümler gerçekleşerek bir yerde insanlık ölmüş oldu. Bir yeri füze ile vurularak kadın, erkek çoluk çocuk ayırt edilmeden toplu ölümler yaşanmaya başlandı. Eskiden savaşlar göğüs göğse yapılırdı. Hastanelere, okullara ve ibadet hanelere dokunulmazdı. Şimdi ise roketler ve füzelerle her yer vurulmaya başlandı.  Teknoloji gelişmeden önce yollar köprüler insan gücü ile yapılıyordu. Türkiye savaştan çıkıp Türkiye cumhuriyeti devleti kurulduktan sonra şehirler birbirine kara yolları ve demiryolları ile bağlanmıştır. Şimdi ise teknoloji sayesinde ve alt yapının hazırlanmış olması. Yol ve köprü yapımları daha kolay yapılır hale gelmiştir. İşte bu teknolojini gelişmesi ile yol yapımlarının kolaylaşması dahi siyasi malzeme yapılmakta dadır. Bu gün iktidarda olanlar bunları düşünmeden cumhuriyet döneminde hiçbir şey yapılmadı. Bu gün biz şu kadar yol yaptık diye övünmeye başlamışlardır. Şehirleri birbirine yollarla bağlı olmayan bir ülke durumu varken. Ayrıca harpten yeni çıkmış bir ülkenin imkânları nispetin de yolar yapılmış iken, hiçbir şey yapılmadı demek insaf ölçülerine sığmaz. Ülkenin elindeki imkânları kullanarak yapılabilinecek olanların en azamisi yapımlaştır. Bunu dahi siyaset malzemesi olarak kullanılıyor. Bizim yaşımızda olanların hepsi o günleri görmüş kişileriz. Bu teknolojinin gereçlerini kullananlar. O günün insanlarının çektikleri çileleri bilmezler. Ülke harpten çıktığı için adım adım kalkınma göstermiştir. Bilhassa 1950 den sonra daha hızlı kalkınma hamlesi gösterilmiştir. Teknolojinin bu kadar ilerlediği bu günlerde dahi o zamanın kalkınma hamlesine ulaşılamamışlardır.

Teknolojiye ayak uydurmaya çalışmakta vatandaşı fakirleştirmiştir. Bizim çocukluğumuzda lüks lambaları vardı. İsmi üstünde bunu kullanmak lüks sayılırdır. Radyo belli kişilerin evlerinde vardı. Onlarda memur olanlardı. Bizler gaz lambaları ile yetiştik. Soba dahi yoktu. Şimdin şömineleri kullanılırdı. Önün ağustos ayı olurdu. Arkan ocak ayı olurdu. Sonra odun sobaları devreye girdi. Odun kömür derken bu gün teknoloji sayesinde doğal gaz ile ısınıyoruz. Binek olarak eşekler ve atlar kullanılırken. Bugün herkesin evinin önünde arabası vardır. Radyo belli kişilerde varken bu gün herkesin evinde teknolojinin gelişmesi ile iki üç tane televizyon var. Çok değil 1970 yıllarda televizyon almak için sıraya giriliyordu. Bu gün istediğin zaman istediğin kadar televizyonu alabiliyorsun. Haberleşme manyetolu telefonla yapılırken. Ve telefon almak için aylarca sıra beklenirdi. Otomatik aramaya geçildi. Teknoloji tekâmül geçekleştirerek cep telefonuna geçildi. İnternet ağı kuruldu. Dünya ile iletişim kurmak sağlandı. Bunlar teknolojinin iyi taraflarıdır. Bitkiler üzerinde yapılan teknoloji çalışmaları maalesef insanların hayatı üzerinde etkili oldu. Meyvelerin, sebzelerin genleri ile oynanarak verim yükseltildi. Fakat besin değerleri düştü. Organik olan sebze meyve in organik oldu. İnsanların hayatları tehlikeye atıldı. Savaş araç ve gereçlerinin teknoloji ile gelişmesi insanların hayatlarında olumsuz etkiler yaptı. Bu gün soygunlar dahi teknoloji kullanılarak yağılıyor. Bunlarda teknolojinin kötü taraflarıdır. İnsanlar teknolojiye ayak uydurmak için fakirleşirken. Bazıları da in organik gıda maddeleri ile dermansız hastalıklara duçar oldu. İnsanları var edende yok edende teknolojidir durumuna getirildi. Saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 12 ? 11- 2015 Mustafa KOÇAL         

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44