Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


TEMİZLİK İMANDANDIR

TEMİZLİK İMANDANDIR


Temizlik deyince kıyafetlerimizin temizliği evimizin temizliği aklımıza gelir. Fakat kalp temizliği bütün temizliklerden üstündür. Kalp temiz olunca diğer temizlikler kalp temizliğinin etkisi altında kalır. Kalp temiz oldu mu? Gerisi çok rahat gelir. Temizlik ilk önce aileden başlar. Anne baba temiz olunca çocuklarda temiz olur. Evin temiz olması çevreyi de etkiler.

Çünkü o temizlik insanın ruhuna işlemiştir. Doğayı hep temiz görmek ister. İmanlı insan temizliği ön planda tutar. Doğayı temiz tutmak insanların elindedir. Pis ve kirli bir doğa insanın içini karartır. Ben her sabah göçmen evleri ile Adnan menderes arasındaki çevre yolunda yürüyüş yapıyorum. Böyle bir pislik görmedim. Ellerine ne geçti ise yol kenarına atmışlar. Herkes bir yeri nasıl görmek isterse öyle bırakmalıdır.

Af edersiniz. Ben böyle bir pislik görmedim. Pet şişeye çiş yapılmış yol kenarına atılmış.Lafa geldi mi? Mangalda kül bırakmazlar. Biz şöyle temiziz böyle temiziz derler. Aslan yattığı yerden belli olur derler. Temizlik imandansa çevremizi ve doğayı temiz tutalım. İnsanları sevelim, doğayı sevelim, hayvanları sevelim, bitkileri sevelim. Bunlar bize Allah’ın emanetleridir. Emanete ihanet etmeyelim. Bazı yerlerde caddeleri su basıyor. Ne den olduğunu hiç merak ettiniz mi? Caddelere, sokaklar atılan kâğıt parçaları, sigara izmaritleri plastik şeyle, poşetler lagarları tıkıyor.

Cadde su ile kaplanıyor. Çok fazla bir yağmurda iş yerlerine su girebiliyor. Herkes evinin önünü temizlerse her taraf temiz olur. Araba kullanırken lütfen dikkat edelim. Hayvanları ezmemek için biraz dikkatli olalım. Size can veren Allah o hayvanlara da can vermiş. Bugün Atatürk parkının girişinde otopark var. Onun önünde bir kaplumbağayı ezmişler. Bir gün önce eski Edremit caddesinde bir kediyi ezmişler. Kediler kolay kolay ezilmez. Minareden at ayaklarının üzerine düşer. Araba çarpması ile ileri veya hava sıçrasa ölmesi mümkün değildir. Maalesef teker altında kalıyor. Kedilerinayaklarının üzerine düşme özellikleri vardır.

Peygamber efendimiz (S.A.V)namaz kılarken secde yapacağı yere bir yılan geliyor. Bir kedi bunu görüyor. Hemen fırlıyor yılanı ağzına alıyor. Yılanı oradan uzaklaştırıyor. Peygamber efendimiz kedini sırtını sıvazlıyor sırtın yere gelmesin diyor. Kediyi yüksekten atsanız ayaklarının üzerine düşer. Tekme vursanız yine ayaklarının üzerine düşer. Temizliğe lütfen dikkat edelim.

Doğayı temiz tutalım. Herkes kapısının önünü temizler ve önüne gelen sert madde taş gibi şeyleri yoldan alırsa bu işler düzelir. Bir yeri nasıl görmek istiyorsanız. Öyle bırakmaya gayret ediniz. Araba kullanırken dikkatli olalım. Acele etmeyelim. Hiç gelmedi diyeceklerine geç geldi desinler. Lütfen hayvanları da korumaya çalışalım. Her canlının doğumu olduğu gibi, ölümü de olacaktır. Ölümleri sizden olmasın. Vadesi ile ölsün. Sebep siz olmayın. Doğayı temiz tutalım doğa insanlara Allah’ın emanetidir. Saygılarımla.

Türküm, doğruyum, çalışkanım, ilkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe, durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! Ne mutlu demokratım diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

                                                               15- 10 -2021 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44