Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


TEZEK YAKACAĞIZ

TEZEK YAKACAĞIZ


/resimler/2015-12/5/2318313244518.jpg

Rusya doğalgazı keserse ne olur noktasına gelince tezek yakarız diyen bir vatandaşın bu söylemi. Gündeme oturdu. Bu millet tezekte yaktı. Bizde tezek yaktın zamanında. Bunun ayıplanacak hiçbir tarafı yok. Tezek yakıldığı zaman ülke kendisini daha yeni toparlamaya başlamıştı. Ülke kalkınma hamlesine yeni başlamıştı. Günün konusu tezeği köylüler bilir. Şu an yazdan tezek yakmak için hazırlanmayan tezek bulamaz.

Tezek büyükbaş hayvanlarından çift tırnaklı olan hayvanların dışkısının kurutulması ile elde edilir. Maliyeti sıfırdır. Kış gününde bu tezeğin kuruması zorlaşır. Onun için şu an tezek yakmak mümkün değildir. Ancak kışın tezek yakmayı düşünenler hazırlığını yazdan yapmıştır. Şimdi tezek yakarız demek. Palavranın ta kendisidir. Bunu söyleyen yöneticiler tezeğin ismini duymuş olanlardır. Artık Türkiye o zamanki Türkiye değildi. Ülkenin zenginleri çıkmış. Teknoloji ilerlemiş. Bizim tezek yaktığımız zamanlarda kazamızın zengini memur olanlardı. Şimdi ülkemizde dünya dolar milyarderleri arasına giren 45 kişi var. Böyle bir duruma gelmiş ülkede tezek yakmaktan bahsedilemez. Millet çile çekmeye alışkandır. Doğru bu millet çok çileler çekti.

Çekmeye de devam ediyor. Enerji konusunda bu kadar bağımlı olmamızın sıkıntısını şimdi çekiyoruz. 90´sanlı yıllarda enerji konusunda dışa bağımlılığımız % 50 idi. Bu gün dışa bağımlılığımız % 75 oldu. Kendi doğal kaynaklarımız atıl duruma getirilerek. Doğalgaza dönüştük. Doğalgazı yalnız ısınmadan kullanmıyoruz. Kullandığımız elektriğin % 48´ni doğalgaz ile üretiyoruz. Sanayide de doğalgaz kullanılıyor. Rusya doğalgazı keserse kullandığımız elektriğin % 48´ni kaybedeceğiz. Bu ülkeyi sıkıntıya sokacaktır. Hani bir söz vardır. Taşıma su ile değirmen dönmez derler. Kullandığımız doğalgaz boru hattı ile geliyor.

Katardan alacağımız doğalgazın boru ile gelmesi mümkün değil. Çünkü sıvı doğalgaz alınacak. Bunu tankerler ile getirmek durumundayız. Onun için doğalgazın maliyeti artacaktır. Buda vatandaşların ekonomi durumunu etkileyecektir. Kullandığımız doğalgazın % 55´şini Rusya´dan alıyoruz. Bu kadar doğalgazı başka yollardan temin etmek zordur.  Doğalgazı nerelerden alıyoruz. İran % 18 Azerbaycan  % 12 Cezayir  % 8 Nijerya´dan % 3 bu doğalgaz aldığımız yerlerin içinde ülkemize boru ile gelen tek yer Rusya´dır.

Diğer ülkelerden aldığımız doğalgazlar taşıma ile geliyor. Enerji bakımından en çok bağımlı olduğumuz ülke Rusya´dır. Rusya enerji anlaşmalarını iptal ettiği an işimiz çok kötü. Elektrik üretimi, sanayi durma noktasına gelir. Bu işler tezek yakarız demekle olacak işler değildir. Nükleer elektrik santralı yapımını dahi Ruslara verdik. Nükleer santralı kendimizin yapma imkânı yok. Her taraftan Rusya ya bağımlıyız. Elektrik üretiminde bilinen kaynaklarımızı kullanmıyoruz. Hidroelektrik, rüzgâr, jeotermal, güneş, linyit gibi kaynakları devreye sokulursa elektrik üretiminde dışa bağımlılıktan kurtuluruz. Enerji stratejik bir sektördür. Böyle bir sektörde özelleştirme yanlıştır. Elektrik üretimin % 75´şi özelleştirilmiş durumda.

Özel sektör yatırım yapmaz. Ancak kazancına bakar. Onun için bazı özelleştirmelerden vazgeçmemiz gerekir. Tezekten buralara kadar geldik. Rusya´ya bu kadar bağımlı durumda iken, Rusya ile aramızın bozulması bizi her konuda etkileyecektir. Gerginliğin zararı en çok ülkemizi etkileyecektir. Uzun sürede Rusya´yı da etkiler. Amma kısa süre için etkilenecek olan ülkemizdir. Onun için Rusya ile aramızın düzelmesi ülkemizin menfaatinedir. Gerginliği düşüreceğimiz yerde daha da gerginleştiriyoruz. Başbakan yaptığı son konuşmasında daha önce yaptığı konuşmaları unutarak, özür dilemeyeceğiz dedi. Daha önce ılımlı beyanlarda bulunuyordu.

Rusya bizim dostumuz diyordu. İçeride bu kadar efeleniyoruz da. Dışarıya neden yumuşak beyanlarda bulunuluyor. Rus uçağı olduğunu bilseydik böyle olmazdı. Demek bir özür niteliği taşımıyor mu? Putin ile görüşmek için. Çeşitli yollara başvurulmadı mı? Hem yetkililerle görüşmek için çaba harcanıyor. Hem de özür dilenmeyecek deniliyor. Bu işten siyasiler çekilmelidir. Çünkü siyasilerin konuşmaları birbirini tutmuyor. Bu iş iki ülkenin askerlerine ve diplomatlarına bırakılmalıdır. Onlar kendi aralarında bu olayı çözerler.

Doğuda olan olayları gündemde olan Rusya gerilimi için unutuyoruz. Doğuda devlet terör karşısında adeta çaresizliğe düştü. Bir ilçeye giremez durumda. Bir ilçeye girmek için. Bu kadar zorlanılıyorsa işler iyi gitmiyor demektir. Durum böyle iken şimdi birde güney sınırlarımızda emniyet almak durumundayız. Çünkü güney sınırımızı kontrol altına alacağız diye söz verdik. Millet bu durumları gördükçe karamsarlığa kapılıyor. Millet geleceğinde emin olmadığı için endişeleniyor. Allah sonumuzu hayır eylesin. Güvenlik güçlerimize güç kuvvet versin. Allah ülkemizi her türlü musibetlerden korusun. Saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 05 ? 12- 2015 Mustafa KOÇAL 

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44