Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


TÜRKİYE BÜYÜMÜYOR

TÜRKİYE BÜYÜMÜYOR


Türkiye büyümüyor yerinde sayıyor.  Büyüyen ülke cari açık vermez. Üretim olmayan bir ülkede büyüme olur mu?Türkiye 2015 senesinin ilk 5 ayında 4,5 milyar cari açık vermiş durumda.  Böyle giderse sene sonunda cari açık daha da artacaktır. Ülkenin sanayisi, tarımı, hayvancılığı dibe vurmuş durumda.  Ekonominin iyi olduğunu söyleyenler neye dayanarak ekonomi iyi diyorlar. Anlamak mümkün değil.

Ekonomisi iyi olan ülkede üretimde artış olur. Ekonomiye katkısı olan üretici şirketler ortaya çıkar. 15 senenin ekonomiye katkısı olan şirketlerin sıralamasına bakın. 20 şirket devamlı 20 içersin da kalmıştır. Bu 20 şirketin arasına bir tane şirket ilave edilmemiştir. Bu 20 şirketin sıralaması aşağı yukarı her sene aynıdır. Üretime katkısı olan şirketleri teşvik edemezseniz büyümeye katkıyı sağlatamazsınız.

Rekabet edecek ortam yaratılması gerekir. Böyle olunca da şirketlerin faaliyet sıralaması da değişmeyecektir. Yeni oluşan şirketleri teşvik edeceksiniz. Rekabet edebileceği imkânlar sağlayacaksınız ki. Ülke sıralamasında kendine yer bulabilsin. Bazı şirketler Türkiye de üretimi bıraktı.  Mamullerini Çin´e yaptırıyorlar. Ülkenin bu sarmaldan kurtulması gerekir.  Sıralamada ye alan 20 şirketi yerinden edebilecek.

Şirketler çıkarılmalıdır. Böyle ekonomide büyümeyi sağlamak mümkün değildir.  Devlet ihaleleri verirken çok dikkat ederek dengeleri sağlamaya çalışmalıdır.  İhaleleri devamlı birisine veya ikisine verirseniz rekabeti sağlayamazsınız. Üretimi artıracak olan rekabet ortamının yaratılmasıdır. Ülkemizde ihale alacak kişiler ihale kanununa uydurulmuyor. Kanunlar ihale alacak kişiye uyduruluyor. Onun içinde aşağı yukarı her ihale de kanun değişikliği yapılıyor. Rekabet yaratacak olanlar ihaleye giremiyor ki rekabet edecek ortam bulabilsin.  Sanayinin durumu içler acısı. Sanayi bu durumda iken ekonomiye fazla bir katkı veremez.  Ekonomiye tarım dan da katkı gelmiyor.

İktidar seçim propagandaları sırasında tarımda Avrupa birincisiyiz diye kendisine göre bir övünç gibi gösterdi. Allah aşkına bütün tarım ürünlerini dışarıdan alan bir ülke nasıl olurda tarımda Avrupa birincisi olur?  Bu ülke tarım ürünlerinde kendi kendini idare edebilen 5 ülkeden biri idi. Fakat şimdi buğday, arpa, mısır, mercimek, nohut, pamuk gibi aşağı yukarı bütün tarım ürünlerini dışarıdan ithal eder duruma geldik. Tarımdan ekonomiye destek gelmiyor. Seçim sürecinde başbakanın tarımda Avrupa birincisiyiz demesine inanmayın. Çünkü en basitinden saman ithal eden bir ülkenin birinci olması mümkün olmaz.

Hayvancılık da durum ekonomiye katkıda bulunacak durumda değildir. Canlı hayvan ithal eden bir ülke olduk. Bu iktidar döneminde ülkede hep ilkler yaşanmıştır. İlk defa bu iktidar döneminde dışarıdan kurbanlık hayvan ithal edildi. Halen dışarıdan et ürünleri ithal ediliyor. Şimdi sanayisinden, tarımından ve hayvancılığından destek gelmeyen bir ülkede büyüme olur mu?  Birbirimizi kandırmayalım. Ülkede büyüme olmuyor. Ülke yerinde sayıyor. İktidar geçmiş iktidarları kötülemekten başka bir iş yapmıyor. 

Büyümenin olmadığı bir ülkede ekonominin iyiliğinden bahsetmek hayalcilik olur. Ekonomisi iyi olan bir ülkede cari açık olayı yaşanmaz. Hâlbuki ülkemiz her sene cari açık veriyor. Borçla borç ödeyen bir ülke durumuna geldik. Her sene iç ve dış borcumuz artmakta. Borcun ödenmesi mümkün olmayan bir duruma gelmek üzereyiz. Borcu ödemek için ihracat yapılması gerekir. İhracat yapmak için de üretimin artması gerekmekte dedir. Bizde üretim yok. Tüketim aldı başını gidiyor. Üretim yerleri açma yerine tüketim merkezi olan Alışveriş merkezleri açılıyor. İktidarın en çok önem verdiği AVM açmaktır. Hâlbuki AVM´ler tüketim merkezidir. Büyümeye meyilli olan ülkeler. Tüketim merkezleri yerine. Üretim merkezleri açarlar. Bizde ise tam tersi yapılıyor. Bol bol AVM açılıyor.

Ondan sonrada büyüyoruz deniliyor. Ekonomi iyi diyenler oluyor. Ülkede ne büyüme var. Ne de ekonomimiz iyi. Ülkenin ekonomisini allak bullak ettiler. Artık yeni hükümetten beklentilerimiz olacak. Hele bir hükümet kurulsun bakalım ekonomiyi toparlamak için ne önlemler alacak göreceğiz.  Saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!  24- 06 ? 2015 Mustafa KOÇAL

 

 

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44