Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


TÜRKİYE UÇTU

TÜRKİYE UÇTU


Referandum sürecinde başkanlık gelecek Türkiye uçacak dediler. Nasıl uçacağını söylemediler. Zaten o süreçte söyledikleri orada kaldı. Söylediklerinden bir tanesinden dahi bahseden yok. Türkiye uçacak dediler. Uçmadı dersek yalan söylemiş oluruz. Rusya başkanı Putin ile görüşmeye gidildi. Hindistan´a gittiler.

Şimdi de Amerika başkanı ile görüşmeye gidecek cumhurbaşkanımız. Bir heyet şimdiden görüşme zemini hazırlamak için. Cumhurbaşkanından önce ADB gitti. Önemli kişiler gitti. Genelkurmaya başkanı, MİT müsteşarı, cumhurbaşkanını danışmanı ve adalet bakanı bunlar cumhurbaşkanından önce gittiler. Öncü gurup olarak, cumhurbaşkanı yanında kimleri götürecek bilmiyoruz. Acaba bu görüşmeler Suriye deki durumun görüşülmesi için midir? Veya iki ülke arasında son zamanlarda bozulan aranın düzeltilmesi için midir?

Yoksa şarkıcının kocasını kurtarılması için midir? Adalet bakanı Bekir Bozdağın açıkladığı gibi.  Gülenin geçici olarak tutuklanması için midir? Adalet bakanın gülen için yeni delillerin verileceğini söylüyor. Yüzlerce delil gönderildiğini söylememişler miydi? O deliller tutuklanması için yeterli değil miydi? Hani Türkiye ye gönderilmesi istenmişti? Şimdi geçici tutuklanması isteneceğini adalet bakanı söylüyor. Ben iktidarın cani gönülden Güleni istediklerini zannetmiyorum. Türkiye uçacak dedikleri konu bu değildi.

Referandumda söylenen uçacak kelimesi. Gelişme, kalkınma ve vatandaşın refaha kavuşması idi. Fakat vatandaşın yılbaşında almış olduğu zammı geri alan bir uçma oldu. Enflasyon uçtu. Nerede ise enflasyon şampiyonu olduk. Bu enflasyonun yükselmesi de domatese bağlandı. Geçtiğimiz senelerde de enflasyon yüksek idi. Memur, işçi ve emeklilere enflasyon farkı ödememek için. Enflasyon düşük gösterildi. Bu sefer enflasyona kötü yakalandılar.

Enflasyon neden yükseldi. Akaryakıta devamlı zam yapılması enflasyonun yüksek çıkmasında etken olmuştur. Ayrıca üreticinin girdileri yükseldi. Artık çiftçi ihtiyacı kadar ekmeye başladı. Enflasyonun daha da yükselmesi kaçınılmaz olmuştur. Yukarıda enflasyonun yükselmesi domatese bağlandı demiştim. Eskiden domates üreticisi kendi tohumunu kendisi elde ediyordu. Şimdi domates tohumunu dışarıda almak durumundadır. 

Eskiden üretici kendi ürettiği domatesten tohumunu elde ediyordu. O domatesin tadına doyum olmuyordu. Yerken hakikaten güzel bir kokusu oluyordu. Şimdi tohum dışarıdan geliyor. Üretici bu tohumdan domates fidesini elde ediyor. Sonra bu fideleri tarlasına ekiyor. Fakat bu elde ettiği domatesten tohum alamıyor. Tohumu üretenler öyle bir şey yapmışlar ki. Bu tohumdan fide elde ediyorsun.

Fakat yetiştirdiği domatesten tohum elde edemiyorsun. O domates tohumu kısırlaştırılmış, tohumu üremiyor. Tohum bir defaya mahsus olmak üzere meyvesini veriyor. O tohum ölüyor. Bir daha üretemiyorsun. Bu neye benziyor. Hamile bir kadının doğmamış çocuğunu anne karnında iken kısırlaştırıyorsun demektir. Çocuk doğuyor fakat çocuğu olmuyor. Kısırlaştırılmış olarak doğuyor. Domates tohumu da kısırlaştırılıyor. Her şey dışarıdan ithal edildiği müddetçe çiftçinin ve köylünün kalkınması mümkün değildir. Sizlere domatesi örnek verdim.

Bunu bana üreticinin birisi anlattı. Bende hayretler içerisinde kaldım. Enflasyon arz talep meselesidir. Enflasyon üretimle düşer. Maliyeti yüksek olan bir şeyin satışı da yüksek olur. Bir ürün düşünün fabrika maliyeti yüksek olduğu için. Az üretiyor. Bunun fiyatı yüksek olur. Az üretilenin fiyatı daima yüksektir. 10 bin tane üretilsin bir şey. Bunun satış fiyatı bu üretime göre belirlenir.

10 bin yerine 50 bin tana üretmiş olsa. Fiyatı daha düşük olacaktır. Bazen bu olayla karşılaştığını olmuştur. Özellikler ilaçlarda bu durum çok yaşanıyor. Bir ilacı arıyorsunuz bulamıyorsunuz. Bir yerde bulduğunuzda fiyatı sizi ürkütüyor. Neden bu kadar pahalı?  Dediğiniz de ise aldığınız cevap. Fabrika bunu az üretiyor olur. Şimdi enflasyon neden uçtu anladınız mı? Ülkede üretim devamlı düşüyor. Üreticiler borç içerisinde olduğu için. Fazla üretim yapamıyor. Bilhassa meyve ve sebze üreticilerinin girdileri yüksek olduğu için. Fazla üretim yapamıyorlar. Türkiye´nin uçmasını beklerken Enflasyon uçuverdi. Olan vatandaşa oldu. Aldıkları zam enflasyon ve artan vergilerle cebinde uçtu gitti. Saygılarımla.

  Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenler.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 08- 05- 2017 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44