Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


ÜÇ TREN KAZASI OLDU

ÜÇ TREN KAZASI OLDU


Bu tren kazaları Pamukova, Trakya bölgesinde ve Konya da olmuştur. Bu tren kazaları, tedbirsizlikten olmuştur. İki türlü ölüm vardır. Birincisi eceli ile ölmek. İkincisi tedbirsizlik yüzünde olan ölümlerdir. Buna da eceli kaza denir. Günlük yaşantımızda yapacağımız işlerde mutlaka tedbir almalıyız.

Hazreti Ömer(RA) bir gün peygamber efendimiz (SAV) me ya Resul Allah ben devemi bağlamadan yatsam olur mu der. Peygamber efendimiz sen deveni bağla, ondan sonra Allah´a tevekkül ol der. Yani tedbirini al der. Yine âlimlerden birisi ?komşunu sev fakat bahçe duvarını yapmayı ihmal etme? diyor. Bu âlimde tedbiri almayı ihmal etme diyor.

Gelelim tren kazalarına.  Birinci tren kazası Pamukova da meydana geldi. İktidar İstanbul Ankara arasında hızlı tren seferlerini başlattı. Bu gün gibi hatırlıyorum.  İstanbul´dan kalkış istasyonunda. Dönemin ulaştırma bakanı ve dönemin başbakanı ?bizim acelemiz var. Onun için bu hızlı tren seferlerini başlatıyoruz? diyerek hızlı trene bindiler ve siren çalarak alkışlar arasında yol çıktılar. Hattı zatında bu gün ülkemizde seferde olan trenler hızlı tren değildir. Hızlandırılmış trendir. Saatte 250 KM yol yapar.

Esas hızlı tren saatte 600 KM yol yapan trenler hızlı trendir. Bu İstanbul´dan Ankara ya sefere başlayan hızlandırılmış trenin alt yapısı yapılmamıştı. Artık İstanbul Ankara arasında bu tren çalışmaya başladı. Bir müddet sonra bu hızlandırılmış tren Pamukova mevkiin de raydan çıkarak kaza yaptı. 40 civarında vatandaşımız hayatı kaybet bunlar eceli kaza ile hayatlarını kaybetmiştir. Çünkü hızlandırılmış trenin alt yapısı hazırlanmamıştı. Sonra aradan seneler geçtikten sonra. Alt yapısı yapıladı. İstanbul Ankara seferlerine başlandı. Olan garip iki makiniste oldu.

İkinci tren kazası Trakya bölgesinde oldu. Kazaya yağmur sebep oluş. Dere yatağına köprü yapılıyor. Dolgu malzemesi ile dolduruluyor. Biraz fazla yağmur yağınca sel geliyor. Dolgu malzemesini sel götürüyor. Raylar havada kalıyor. Kaza bundan dolayı oluyor. Burada hayatını kaybedenlerde Eceli kaza ile hayatlarını kaybetmişlerdir. Bu menfezi yapan kim ise? Dolguyu korumak için. Oraya bir duvar yapsaydı. Bu kaza olmazdı. Demir yollarında yol kontrolü yapan ekip vardır. Bunu kaldırmışlar. Yol kontrolü yapan ekip kaldırılırsa böyle olaylar kaçınılmaz olur. Burada hem ihmal var. Hem de geçmiş olaylardan ders almamak var.

Şimdi gelelim Konya da ki iki trenin kafa kafaya çarpışmasına. Bu teknoloji döneminde böyle bir kazanın olmasını mantık kabul etmiyor. Yol kontrolüne çıkan vagon neden bilgisayar sistemi ile kontrol edilmiyor. Sinyalisyon sistemi diye bir sitem var. Nerede raylar üzerinde tren var bun gösteriyor. Bu konu ile ilgili bana birisi bir video gönderdi. Ben şaşırdım kaldım. Tek bir raylar üzerinde. Trenler karşılıklı gidip geliyor.

Karşılaşma noktalarında ray ayrılıyor tren başka bir raya geçiyor. Karşılaşacağı tren geçtikten sonra tekrar ana yola geçiyor. Her hangi bir aksilik olursa sistem trenin otomatik olarak durduruyor. Sinyalisyon sistemi böyle olayları önlüyor. Bu sistem Konya da yapılmamış. O zaman daha basit olan yol neden kullanılmıyor? Geçen gün bizim Adnan menderes mahallesine bizim oraya belediye arabası çok geç geliyor. Toplu taşımada bekleyip duruyoruz. Araba gelecek diye. Genç bir bayan elinde telefonu bakıp duruyor.

Araba şimdi baş çeşme mezarlığını önünde dedi. Meğer arabayı telefonundan takip ediyormuş. Böyle bir sistemi neden yol kontrolüne giden vagonda kullanmazlar? Ulaştırma bakanı bu Sinyalisyon sistemi olmazsa olamazımız değil diyor. Teknolojiyi Kullandıkları uçaklarda kullanıyorlar da burada neden kullanmıyorlar? Bu Sinyalisyon sistemi yapılmadan neden açılışı yapıldı? İnsan canı bu kadar ucuz mu?

O zaman teknolojinin bütün imkânlarının kullanıldığı uçaklar neden tercih ediliyor? Teknoloji imkânlarından yöneticiler istifade ediyor ise. Vatandaşın kullandığı trende de bunun kullanılması gereklidir. Üç tren kazasında hayatlarını kaybedenler eceli kaza ile hayatlarını kaybetmişlerdir. Hepsine Allah rahmet eylesin. Mekânları cennet olsun. Allah ailelerine sabırlar versin. Böyle işler aceleye gelmez.

Proje yapılırken ne gibi tedbirler alınacak ise onlar gösterilmiştir. Proje tam olarak yapılmadan o işletme işletmeye açılmamalıdır. Bu projeyi yapan mı projeyi tam uygulamadı mı? Yoksa teslim alanlar Projeyi eksik mi teslim aldılar? Üç kişinin gözaltına alınması bu olayı kapatmaz. Projeyi yapan ve teslim alanlarda bu işten sorumludur. Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 17-12-2018 Mustafa KOÇAL  

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,17% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2246,71% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44