Hedef (GÜNDEM)


Üç adayın ortak noktası...!

Üç adayın ortak noktası...!


 Ergün AYDOĞAN  21 Temmuz 2014 Pazartesi

Aslında HDP adayı Selahattin Demirtaş, üç cumhurbaşkanı adayı arasındaki farkı söyledi; adaylardan hiç birimiz halkın tümünü kucaklamıyor, temsil etmiyoruz dedi.

 

Seçimlere çok az bir süre kaldı. İddialar ve tartışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

 

Üç aday da tanıtım toplantısını İstanbul’da yaptı.

 

Üç adayın yaptığı tanıtım toplantısında söylenenler, yaşananlar, katılanlar tartışılmaya devam ediliyor.

 

Sokaktaki algıda üç adayla ilgili; her birinin farklı handikapları olduğu yönünde.

 

Ortak kanı üç adayında Cumhuriyetle, cumhuriyetin değerleriyle barışık olmaması…

 

Hiçbir aday beni temsil etmiyor diyen seçmen çoğunlukta.

 

Selahattin Demirtaşın; Demokrasi, insan hakları ve özgürlükler ile ilgili vurgusu benimsenmekle birlikte, bugüne kadar ayrışmayı çağrıştıran, bölgesel taleplerle ilgili kamuoyunda oluşan algı yıkılabilmiş değil.

 

Demirtaş ve Erdoğan’ın yeni, sıfır Anayasa değişikliği talebi örtüşüyor.

 

İçeriği; çok dilli, çok kültürlü, birden fazla kurucu halk tanımının yer aldığı, özerklik, federatif yönetim talepleri de örtüşüyor mu o bilinmiyor!

 

Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ nin başına seçilmek için yapılan tanıtım toplantısında ‘Türk Bayrağı’ nın’ olmaması kabul edilebilmiş ve anlaşılabilmiş değil.

 

Demirtaşın; ‘Ülkenin bayrağı hepimizin bayrağı bayrak, ülkeyi hepimizi temsil ediyor, herkesin ona sahip çıkması, ona saygı göstermesi gerekir’ sözünün arkasından bayrak geçmişte; yasa dışı işleri yapan, karanlık güçlerin pis ve karanlık işlerini gizlemek, bir tarafın üzerinde baskı unsuru olarak kullanıldı, bayrağı siyasi bir sembol olarak göstermeyelim sözleri pek inandırıcı bulunmamış.

 

Evet, geçmişte birileri bayrak üzerinden siyaset yapmış, bayrağı pis, karanlık işlerini örtme aracı olarak kullanmış, kullanmak istemiş olabilir. Bunu yapanlar asla tasvip edilemez, edilmemeli. Yapanlar kınanmalı cezalandırılmalı, tecrit edilmeli. Bu davranışlar bayrağın değerini önemini azaltmaz, azaltmamalı.

 

Bakın bugüne kadar en ağır sözlerle eleştirdiğiniz, bazen hakaret düzeyine yükselttiğiniz Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ nin başına, en ulvi makama adaysınız. Demokrasiye olan inancınız gereği halk seçerse Cumhurbaşkanı olacaksınız, olabilir siniz de!

 

Demokrasi, temel hak ve özgürlükler, insan hakları, barış, kardeşlik vurgularınızın üzerine, emperyal güçlere karşı birlik beraberlik, ayrışmadan bir arada yaşama vurgusunu ekler, inandırıcı olursanız neden olmasın!

 

Evet, vatandaşın kafası karışık!

 

Üç adayın da Türkiye Cumhuriyeti’ nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e, ülkenin bayrağına karşı olan mesafeli duruşları, vatandaşı tedirgin etmektedir.

 

Adayların söylemleri bu yönde olmayabilir ama, eylemlerine bakıldığında her üç adayında bugüne kadar numaralı cumhuriyetçilerden bir farkının olmadığı, o yönde eylem ve hazırlıklarının olduğu, vatandaş tarafından ciddi olarak endişeye sebep olmaktadır.

 

Tabi bazı yanlışlar kutuplaştırmalar da vatandaşı germektedir.

 

Erdoğan’ın Vizyon Toplantısının içeriği, söylemlerinin eskiliği, eksikliği, bugüne kadar söylenenlerden farklı bir söyleminin olmadığı, sürekli tekrarlanan ifadeler olduğu söylenebilir, eksik bulunabilir, eleştirilebilir. Bu son derece doğaldı.

 

Ancak katılımcılar ile ilgili özellikle katılan sanatçılarla ilgili yapılan eleştiriler anlaşılabilmiş değil.

 

Demokrasi diye yola çıkıp, kendi toplantılarına katıldığında saygı duyulması beklenen davranışa, rakibinin toplantısına katıldığında saygı duymak gerekir. Bir ülkenin sanatçıları aldığı davete icabet ediyor diye eleştirilmesi demokrasi adına doğru değildir.

 

Bende beğenelim beğenmeyelim, sanatçılara yapılan eleştirileri haksız buluyorum. Kitleleri arkasından sürükleyen sanatçılardan, ülke sorunları ile ilgili daha duyarlı davranış beklemek hakkımız ancak, hiç kimse düşüncesinden dolayı suçlanamaz, suçlanmamalı diye düşünüyoruz.

 

Soru, görüş ve düşünceleriniz için; ergun.aydogan@yahoo.com.tr


  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44