Erhan GÖÇMEN Göçmen/yorum


ULAŞIMDAKİ KALİTE, ZARURİ VE ACİL DURUMLARDA KENDİNİ GÖSTERİYOR

ULAŞIMDAKİ KALİTE, ZARURİ VE ACİL DURUMLARDA KENDİNİ GÖSTERİYOR


Hangi açıdan bakarsak bakalım bugün bir ülkedeki ulaşım ağı olarak kara, deniz, hava ve demiryolu fotoğraflarına bakıldığında bir bakıma o ülkenin gelişmişliği adına oldukça isabetli fikirler alınabileceğini düşünüyorum.

      Bu gün ulaşım olarak ülkemizin hangi noktasına gidersek gidelim başta çevre yolları olmak üzere hemen hemen 81 ilimizin duble yollarla birbirine bağlandığını söyleyebiliriz. Ve baktığımızda her yıl trafiğe çıkan bir milyonu aşkın araç sayısıyla günden güne yoğunlaşan kara yolları trafik ağımızın bu yapılan duble yollar ve ilave olarak yeni yapılan otobanlar( çok da eleştiriler yapıldı, yapılıyor) sayesinde şimdilik ihtiyaçları karşılayabildiğini söyleyebiliriz. Şimdilik diyorum çünkü bugün İstanbul- Bursa- Eskişehir güzergâhı ile Ankara- Kırıkkale ve Samsun gibi her gün biraz daha artan nüfus, sanayileşme ve fabrikalaşma nedeniyle yurdumuzun önemli illerindeki trafiğin yavaş yavaş eskiden olduğu gibi yine yoğunlaşmaya ve ağırlaşmaya başladığını ve yeni yeni ihtiyaçların aranmaya başladığını görüyoruz.

 Demem o ki insan yaşamının olduğu her yerde başta sağlık olmak üzere kamu görevleri, ticari ve turizm faaliyetleri, eğitim ve nakliye gibi ulaşım ihtiyaçları devam etmektedir.

   Örneğin bir kaza olduğunda 112 ambulanslarının veya itfaiye gibi yangın söndürücü vasıtaları gibi acil durumların yanı sıra sade vatandaş olarak bizlerin zaruri ihtiyaçları ile gece gündüz hayatları yollarda geçen sürücü vatandaşlarımız için duble yol ve otobanların sağlıklı bir trafik sürüşü adına büyük ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

   Zaruri ihtiyaç derken yaklaşık 5 yıl önce Erzincan’da bulunan torunumun ani rahatsızlandığında THY’dan bulabildiğim biletle Bursa’dan 1.20 saatte Erzurum’a ve oradan bulduğum bir araçla Erzincan’a 4 saatte nasıl ulaştığımı bugün bile inanamadığımı söylemek isterim. Yine aynı uçuşta buldukları ucuz biletlerle Erzurum üniversitelerine giden öğrenci kardeşlerimle de tanışmıştım. 20 saatlik otobüs yolculuğu yerine 1.5 saatlik çok kısa ve de ekonomik olarak ucuz uçak yolculuğunun özellikle ailesinden uzaktaki bir öğrenci için çok değerli bir ulaşım olduğunu düşünüyorum.

    Yine annesinin rahatsızlığı için tatilde olduğu Bodrum’dan İstanbul’a yeni otobandan adeta uçarak nasıl geldiğini ( önceleri körfez geçiş köprüsünü çok eleştirmişti) anlatan kıymetli arkadaşıma da buradan selam ediyorum.

    Bu yazıyı neden yazdığıma gelince; Yaklaşık 5 aydır Erdek Bandırma arası yol tamiratı nedeniyle Tatlısu-Bağfaş - Bandırma arasındaki yaklaşık 5 km. yolun bir bölümü trafiğe kapalı biliyorsunuz. Duble yolun diğer tarafı ise pilastik borularla ortadan ikiye bölünerek trafiğin tek şerit üzerinden devam ettirildiğini görüyoruz.

      Örneğin yine bu tamiratı yapılan yol üzerinde önümüzde olan ağır tonajlı bir vasıta nedeniyle konvoy olarak yavaş yavaş yol alırken biraz arkamda bir 112 ambulansın sirenlerini çalarak yol almaya çalıştığını fark ettim. Ben dahil arkamdaki araçlar da yol verecek ama hem karşıdan gelen uzun bir konvoy var hem de yolu açacak önümüzde geniş bir alan yok. Ama sağ olsun KAMYON ŞÖFÖRÜMÜZ ZOR DA OLSA ARACINI SAĞA ÇEKEREK DURDU VE BİZ DAHİL ARKADAKİ VASITALARA YOL AÇARAK 112’ye yol açtı. Bende tırın yanından geçerken el kol sallayarak bu güzel davranışı için sürücümüze teşekkürlerimi sundum..

   Belki 3-5 dakikayı küçük görenlerimiz olabilir ama bazen benimde başıma geldiği gibi O BİR-İKİ dakikanın önemi hayati olabiliyor. Böylesi anlamlı davranışların mutlaka takdir edilmeli diyorum.

  Bu arada çok sı9kça karşılaştığımız gibi böylesi dar yollarda sabırsız ve aceleci olan vatandaşlarımızda oluyor. Örneğin karşıdan gelen araçlara rağmen hızla sollama yaparak kazalara davetiye çıkaran çok şanslı sürücülerimiz gibi.  

     Böylesi tehlikeli fotoğraflara baktığımda ülke olarak son yıllarda yurt genelinde yapılan duble yolların faydasını çok daha iyi anlıyorum. Zaman ve parasal tasarrufu bir tarafa bırakarak insan yaşamı için ne kadar gerekli ve sağlıklı yollar olduğunu bugün şehirlerarasında azalmakta olan trafik kazalarından anlayabildiğimizi düşünüyorum. Elbette yol önemlidir ama sürücü olarak sabırlı ve yollarda dikkatli olmanın da her şeyin üstünde olduğunu mutlaka bilmemiz ve de uygulamamız gerekiyor.

   Yine sevinerek ifade edelim ki, toplum olarak  büyük çoğunluğumuzun kurallara uyduğunu, kent içi ve dışındaki yollarda özenli davrandıklarını da söylememiz gerekiyor..

  • BIST 100

    8986,9%2,05
  • DOLAR

    32,32% 0,22
  • EURO

    35,05% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2282,87% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli

Balıkesir

28.03.2024

  • İMSAK 05:27
  • GÜNEŞ 06:52
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:49
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:54