Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


ÜLKENİN GÜNDEMİ KAZ DAĞLARI

ÜLKENİN GÜNDEMİ KAZ DAĞLARI


Kaz dağlarında neler oluyor? Buna en doğru cevabı verecek olan iktidardır. Çünkü ülkede yabancılara petrol ve maden arama yetkisini veren iktidardır. Hem Petrol arama hem de maden arama kanunlarında yapılan değişiklikler ile yabancı şirketlere tanınan imtiyazlar yerli şirketlere tanınmamıştır. Petrol arama kanununda yapılan değişiklikler ülkeye doğru dürüst menfaat sağlamamakta dadır.

Yabancı şirketlere öyle imtiyazlar verilmiş ki. İstedikleri her yerde petrol arama yetkisine sahipler. Stratejik öneme haiz olan yerlerde dahi petrol arama yetkisine sahipler. Eski petrol kanununda savaş durumunda yabancı şirketler çıkardıkları petrolün tamamını ülkeye bırakırlar maddesi kaldırılmış.  Yani ülkenin menfaatine olacak hiçbir şey yok. Maden kanununu incelemedim durum petroldekinin ayni olduğu kanısındayım.

Şunu söyleyebilirim. Bu iktidar döneminde maden aramada yabancılara en fazla yetki verilen dönemdir. Gelelim kaz dağlarındaki olaya. Kaz dağlarında ki doğa katliamının ne boyutta olduğunu bilen yoktu. Çünkü bu kaz dağlarında zeytin ağaçları kesilecek diye iddialar ortaya atılmıştı. Bu olay iki üç sene önce idi. O zaman zeytin ağaçları kesilmeyecek. Ancak yol açmak için kesilecek olanlardan başka ağaç kesimi olmayacak denildi.

Şu an kaz dağlarındaki durumun ortaya çıkması tesadüf olmuştur. Uçaktan o bölgenin fotoğrafının birileri tarafından çekilmesi ile ortaya çıkmıştır. Bu fotoğraf basında çıkması ile millet bu olaydan haberdar olmuştur. Duyarlı vatandaşlar kaz dağlarına akın etti.  Bu olayı görüp de için yanmayan olamaz. Bu olayın faturası ülkeye çok pahalıya mal olur. Bu olay sanki iktidarı hiç ilgilendirmiyormuş gibi davranıyor. Bir insan bu kadar duyarsız olabilir. İşin içersinde sıyrılmak için orayı CHP vermiş demezler mi?

Öyle ya AKP iktidar olalı daha üç ay oldu. Öyle duyarsız işler yapılıyor ki? Ülkene yabancı bir işletmeci gelmiş. Bu şirkete maden arama yetkisi vermişsiniz. Bu şirket oralarda ne yapıyor diye kontrol yaptırılması neden düşünülmüyor? Geniş bir alanda ağaç katliamı yapıldığı tesadüfen ortaya çıkıyor. Şayet bu şirket orada neler yapıyor diye kontrol edilmiş olsaydı. Bu günkü durum oluşmazdı. Bu olay şunu gösteriyor. Saldım çayıra Mevla´m kayıra düşüncesi ile ülke yönetiliyor demektir. Bir sürü ruhsat verilmiş. Belki bu bölgeyi kurtarmak mümkün olmaya bilir. Fakat diğer bölgeleri kurtarmak mümkün olabilir.

Ülkenin her yerinde kaz dağlarındaki bu doğa katliamına tepki var. Fakat iktidar öyle tutarsız şeyler söylüyor ki? Sanki bu ülkenin iktidarı değilmiş gibi söylemlerde bulunuyorlar. Kimsenin inanmayacağı bir söylemde bulunuyor. Burayı CHP vermiş deniyor. Bu ağaçlar kesilene kadar nerede idiniz? Demek! İktidar tarafından söylenmiş olması duyarsızlığın göstergesidir. Adama sorarlar? Siz neden bu şirket ne yapıyor diye neden kontrol etmediniz?

Bu söylem artık olan olmuş sizi ilgilendiren bir şey yok demektir. Duyarsızlık örneğidir.   Kaz dağlarının bulunduğu bu bölge doğa harikasıdır. Sağlık deposudur. Ülkenin birçok yerinden hastalık nedeni ile bu bölgeye geldiği ortadadır. Ayrıca doğa harikası ve oksijen deposu bir bölgedir. Denizden içeriye doğru 3-4 kilometre gittiğinizde. Sıcak su kaynaklarının bulunduğunu görürsünüz. Sıcak su kaynaklarını geçiyorsunuz. Soğuk su kaynakları ile karşılaşıyorsunuz. Çok kısa mesafeler içerisinde bu üç doğa harikasını görmek mümkündür.

Otoyollar, köprüler, millet hastaneleri, tüneller para ödemeden yap işlet modeli ile yaptırılıyor. Yer altı kaynaklarımız ise yabancılara satılıyor. 1970´li yıllarda Almanya da maden mühendisi olarak çalışan bir ahbabım vardı. Bir gün bana Almanya kendi kömür ocaklarındaki kömürü çıkarmaz.  Dışarıdan kömür alırlar dedi. Neden diye sordum?  Bir gün gelecek kömür ocaklarında kömür bitecek. Bizden sonra gelen nesiller kömürü o zaman çıkarsınlar diyorlarmış. Başka ülke gelecek nesillerini düşünerek yer altı kaynaklarını kullanmıyor.

Biz ne yapıyoruz? Yer altı servetlerimizi yabancılara çıkarın bize % 7-8 par verin diyerek yer altı servetlerimiz ile yabancıları zengin ediyoruz. Topraklarımızdaki altını çıkaramıyorsak dursun gelecek nesiller çıkarsın. Neden başkalarına yer altı servetlerimiz peşkeş çekiliyor? Kaz dağlarında altından başka uranyum olduğu iddiası da var. Bu çıkarılacak altın bu bölgeyi öldürecektir. Çünkü altını siyanür ile ayrıştıracaklar. Bu bölgenin toprağı zehirlenecek, suyu zehirlenecek. Kesilen binlerce ağacın yerinde ağaç yetişmeyecek.

Havası temiz, toprağı ve suyu temiz. Yeşillik orman alanlarını çorak hale getirmeye kimsenin hakkı yoktur. Bu kaz dağları hiçbir kurumun ve kuruluşun malı değildir. 80 milyonun malıdır. Kaz dağları için verilen maden arama ruhsatları iptal edilmelidir. Buradan gelecek altına tamah edilerek. Çorak bir bölge haline getirilmesine izin verilmemelidir. Bu kaz dağlarının sahibi 80 milyondur. Vicdanı olan bu olaya izin vermez. Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

                                                 17-08 ? 2019 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44