Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


ÜLKENİN TEK SORUNU NİKÂH MI?

ÜLKENİN TEK SORUNU NİKÂH MI?


Ülkenin onlarca sorunu varken. İktidar müftülüklerin nikâh kıymasın ile uğraşıyor. Aileden sorumlu bakanları dahi bu olaya karşı çıkıyor. Milletin temsilcisi muhalefet karşı çıkıyor. Vatandaşlar karşı çıkıyor. İktidar ile destekçisi Bahçeli ilada bu kanun çıkacak diyor. İktidar ?biz milletin isteklerini yerine getiriyoruz? diyor. Şimdi millet istemiyor. Neden? Milletin istemediği bir şey millete dayatılıyor? Millete bazı şeyler unutturmaya mı çalışılıyor? Müftüler nikâh kıyacak deniyor. Bu müftülükler demektir. Müftülük kadrosunda olan imamlarda nikâh kıyacak demektir.

Geçtiğimiz hafta içersinde sosyal medyada vardı. Bir imam ?ananızla evlenmenize engel yoktur? diyordu. Şimdi bu imam mı nikâh kıyacak? Herkesin bir cemaati var. Bu cemaatlerin söylemlerinin hepsi birbirinden farklıdır. Birisinin kara dediğine. Bir diğeri beyaz diyor. Böyle fikir ayrılığı olan kişilere böyle bir görevin verilmesi yanlıştır. Amaç laikliğin altını oymaktır. Bu olayla ne yapılmak istendiği de belli değildir. 1926 senesinde Atatürk´ün çıkardığı Türkiye cumhuriyeti medeni kanunu mu ortadan kaldırılacak. Osmanlıdaki mecelle ye mi dönüş olacak.

Bu çıkarılacak kanunla tecavüzcülere yol açılmış olacak. Duyduğumuza göre tecavüz eden kişi.   Tecavüz ettiği kişi ile evlenecekmiş. Bu tecavüzcüleri cesaretlendirmektir. Bir bayanın istemediği bir kişi ile evlenmesinin yolunu açacaktır. Ülkenin onlarca sorunu varken. O sorunlar giderilmeye çalışılmıyor. Sorun yaratacak meseleler gündeme getiriliyor. Bu kanun bu kadar üzerinde durulmasının mutlaka birilerinin işine yarayacak bir durum var demektir. Dirsek temasında oluna cemaatlerin birisinin isteği olabilir. Çıkar amaçlı bir mesele olma ihtimali kuvvetle muhtemel. Ya Osmanlıdaki mecelle ye dönüş olacak.

Çünkü bu cemaatler kadının okumasını çalışmasını istemiyor. Çünkü bir cemaat mensubu kadınlar ümmetin başını belası demişti. Sanki kendisi bir kadından dünya ya gelmemiş? Bir kadınla evlenmemiş? Kadılar okumasın derler. Eşini doktora götürdüğünde bayan doktor ararlar. Ya bunu söyleyende hiç mi aklı yok? Kadın okumazsa kadın doktor nasıl olacak? Eskiden bir ailede evin reisi olan erkek çalışırdı. Diğer aile efradı evde otururdu. Şimdi çoluk çocuk çalışıyor. Yinede aileler borç içerisindeler. Kıt kanaat geçinebiliyorlar.  Osmanlıdaki mecelleye bakıldığında bir erkeğin birden fazla kadınla evlenmesine izin veriliyor.

Çünkü padişahların saraylarda haremleri vardı. Kızlar 9 yaşında evlendirilebiliniyordu. 1926 sensinde çıkarılan medeni kanunla. Erkeklerin bir kadından fazlası ile evlenmesi yasaklandı. Kızların evlenme yaşı 17 erkekleri evlenme yaşı 18 olarak belirlendi.

Suriye sorunu ortada duruyor. Girilen bataktan nasıl çıkılacağı belli değil. Çıkmak da mümkün değil. Her geçen gün batağa biraz daha batıyoruz. Barzani kuzey Irakta baş belası, bu sorunun çözümü nasıl olacak belli değil. Barzani yakında Kürdistan devletini kuracağız demiş. Kerkük karışmak üzere Barzani Kerkük´e PKK´lıları göndermiş. Biz söylüyorduk da bize inan olmuyordu. Bu Barzani teröristin ağa babası deniyordu. Böyle olmasına rağmen iktidar bu Barzani´yi baş tacı yapıyordu. Türkiye seninler gurur duyuyor diyerek onu şımartıyordu. PKK´ya her türlü yardımı yapıyordu. Topraklarında PKK´yı barındırıyordu.

Böyle olmasına rağmen iktidar Barzani den vazgeçmiyordu. Şimdi geldiğimiz nokta bakalım bize neleri gösterecek. Bana kalırsa kurulacak Kürdistan´ı ilk tanıyanda biz oluruz. Kerkük de Türkmenler zor durumda. Irak merkezi hükümeti Kerkük´ü kuşatmış durumda. PKK ve Peşmerge ile her an savaş çıkma ihtimali var. İran sınır kapılarını kapattı. Bizde bir hareket yok. Ne sınırımızı kapattık. Nede petrol boru hattının vanasını kapattık. Türkiye ne yapacağına karar vermiş değil. Yalnız şu söylem beni düşündürüyor. Barzani vazgeçerse biz yine o kardeşlerimizin yanında oluruz söylemi beni düşündürüyor. İnşallah ben yanılmış olayım. Bu soru ortada dururken. Müftülerin nikâh kıyması üzerinde durulması kadar yanlışlık olamaz.

İçeride PKK ile sorular çözülmüş değil. Emniyet güçlerimize her gün tuzak kurup saldırıyorlar. Ekonomi deseniz dibe vurmuş durumda. Para yok. Vatandaşı ölümden kurtarıyorlar. Sıtmaya mahkûm ediyorlar. Asayişsizlik almış başını gidiyor. Sokakta hiç kimsenin can güvenliği yok. Her taraf maganda ile dolu. Milletin psikolojisi bozuk. Kimseye güven kalmamış. Güvenlik güçleri işin içerisinden çıkamıyor. Her gün bir yerlerde olaylar oluyor. Bunları bir kenara bırakın nikâhı kim kıyacak ile uğraşın. Şimdiye kadar nikâh konusunda soru oldu mu? Olmadığına göre şimdi bütün sorunların önüne. Neden? Nikâh sorunu geçti. O zaman referandum yapın. Kimin istediği istemediği ortaya çıksın. Onda yapmazlar çünkü bu nikâh sorununa çoğunluk hayır diyor. Saldım çayıra Mevla´m kayıra.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 16-10-2017 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44