Zeki KARADENİZ (NETLİ-YORUM)


Uyarı

Uyarı


Toplumsal duyarlılık sahibi bir çok dostumuz yaşanması olası olumsuzluklara karşı bizi uyarıyor. Bunlar çoğu kez çevresel olumsuzluklar, kimi zamanda yaşamsal olumsuzluklar olarak önüme çıkıyor.

Ayyıldız mahallesinden Hüseyin, kuşluk vakti arıyor. ``Abi hayırdır, itfaiyeler o tarafa geçti mazallah`` uyarıyı aldığım gibi Tatlısu Jandarmasını arıyorum. Henüz soruyu yöneltmeden telefonun öbür ucundaki komutan ``Abi önemli bir şey yok, yol kenarında küçük bir ot yangınıydı. Büyümeden söndürüldü.`` Sistem böyle sürüp gidiyor, kendi kedime söyleniyorum, ``Niye yakarlar?`` diye,

Yangın gerçekten çok kötü bir şey, birçok yangını yakından izledim, söndürme çalışmalarına katılan ormancıların yaşadıkları meşakkati gördüm, atlattıkları yanma tehlikelerini yakından izledim.

Bunlardan biriside geçtiğimiz yıl Tatlısu beyaz evlerde ve Büyükbakraç ile Küçükbakraç`ın kesiştiği noktada evlere dayanan yangındı.

Özellikle beyaz evlerdeki yangın`ın söndürülme noktasında iki helikopter bir söndürme uçağı idi.

Mükemmel, hayranlık uyandırıcı bir performanstı, saatlerce süren mücadelede Helikopterler Beyaz evler koyundan, Uçak ise Düzler koyundan doldurduğu depolarını fidanlıkları yakıp kavuran ateşin içine boca ediyordu.

Merakımı yenemeyip Düzlere gittim söndürme uçağının su ikmalini yakından inceledim.

Gerçek versiyon hiçbir zaman sanal elemdeki gibi olmuyor, sonuçta gerçek ve riski yüksek dalışlar uçağın Düzler koyunda 90 derece bir manevrası ardından rotasını Hamamlı yönüne doğru çevirerek denizin üzerini yalayarak depolarını doldurması o anda o bölgede balık avı için dalmış olabilecek insanlar adına büyük tehlike oluşturacaktı.

Allahtan düşüncelerimiz boşta kaldı, hem yangın söndü hem de körfezden su tedariki yapıldığı anda her hangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

Bu yaz geçen yaza göre biraz daha rüzgar hakimiyetinin fazla olduğu bir sezon o nedenle korkularımız daha fazla, rüzgarlar küçük alevleri önü alınmaz büyük yangınlara dönüştürmesi.

Önceki akşam gün batımında Tatlısu`ya davete gidiyorum. Önümde küçük bir otomobil ayni hızda seyrediyorum, otomobilin sürücüsü bir ara parmaklarının arasına kıstırdığı yanan izmaritini, tırnak volesi ile yola fırlatıyor.

 Aman allahım o ne!.. yola düşen izmaritten çıkan alev değil otu, ormanı yakar.

Az daha gidiyoruz, yolumuz da, seyrimizde ayni arkadaş bir sigara daha yaktı, her ne hikmetse herhalde otomobilin için küçük sigara da rutubetli ki, yanma problemi yaşanıyor. Hareket ayni sigarayı tutan eli otomobilin dışında bu kez sigarasının külünü boşaltıyor...

Araba temiz kalsın da, ot, ortam, orman kimin umurunda işte yangınların çıkmasında oluşan nedenlerden sadece küçük bir ayrıntı.

Yolun üzerinde pırıldayarak yakmaya kuru bir cisim arayan sigara korlarından ısınmış olmalıyım ki ! bu kez ön sağ koltukta oturan hanımefendi camı açıyor, iki elini camdan dışarı sarkıtıp sol elindeki su şişesini boşaltarak elerini yıkıyor!...

Aslında ellerini yıkamıyor, Arkasında seyretmekte olan benim yüzümü yıkıyor!...

Yarabbi şükür akşam banyomuzu da böylece yapmış oluyoruz.

Şoför okullarına tavsiyemdir. Lütfen ehliyet verdiğiniz kursiyerlerinize önce toplum bilinci aşılayınız, Elinde direksiyon, ayağında pedal canavarlar yaratmayınız...

Sık sık söndürülmek durumunda kalınan yangınların neden yol kenarlarından başladığını şimdi daha iyi anlıyorum.

Hoşçakalın...

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44