Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


VATANDAŞ VEZİR

VATANDAŞ VEZİR


Padişahlardan birisi vezirini yanına almış. Halk arasında biraz dolaşalım diye saraydan çıkmışlar. Epey dolaşmışlar. Şehre yakın köyleri de görmek için şehre yakın köyleri dolaşıyorlarmış. Bir köyün girişinde kapının önünde oturan bir genç kız görmüşler.  Padişah kıza selam vermiş. Bize su verir misin demiş. Kız koşarak içeri girmiş suyu getirmiş ikram etmiş. Padişah “evde kimse yok mu” demiş. Kız “yok” demiş. “Baban nerede” kız “babam biri bin yapmaya gitti”. “Annen nerede” “annem biri iki yapmaya gitti” demiş. Padişah “eviniz güzel amma bacası yamuk” kız “bacası yamuk amma dumanı doğru çıkar” diyor. Padişah “sana bir kaz göndersem tüylerin yolar mısın”? “En ince tüylerine kadar” diyor. Vedalaşıp ayrılıyorlar. Ertesi gün padişah veziri makamına çağırıyor. Dün bir kıza köyde bazı sorular sordum. Verdiği cevapların anlamını biliyor musun? Vezir bilmiyorum diyor. Yarına kadar o soruların cevaplarını öğrenmezsen seni vezirlikten azat ederim. Ne yapsın vezir telaşla yola düşmüşmüş. Soluğu kızın köyünde alıyor. Kıza “dün padişah sana sorular sordu. Verdiğin cevapların anlamını biliyor musun? Biliyorsan bana anlamlarını söyle” diyor. Kız “her cevap için 10 altın isterim”.  Vezir tamam diyor. Başlıyor soruları sormaya. Babam biri bin yapmaya gitti dedin. Babam çiftçi tarlaya tohum ekecek bir atacak bin alacak. Pekiyi anneni sordu. Biri iki yapmaya gitti dedin. Annem ebe doğum yaptırmaya gitti. Biri iki yapacak.  Eviniz güzel amma bacası yamuk dedi. Sende dumanı doğru çıkar. Bana sen güzelsin amma gözlerin şaşı dedi. Bende sen benim güzelliğime bak dedim. Sana bir kaz göndersem tüylerini yolar mısın dedi. En ince tüylerine kadar dedin. O da sizdiniz vezirim diyor. Kız 40 altını alıyor.

Bu hikâye’yi şunun için anlattım. Günümüzde vatandaş vezir, iktidar padişah bizi kurumlara soyduruyorlar. Doğu Anadolu ve güney doğu Anadolu illerinde kaçak elektrik kullanımı gündeme geldi.

Bazı illerdeki kayıp kaçak elektrik oranları, bu rakamlar 2009 sene sonu itibarı iledir.

Mardin % 72. Şırnak % 70. Batman % 66.  Diyarbakır  % 65. Urfa % 50

Hakkâri % 64. Van % 57. Ağrı % 55. Muş %50. Bitlis % 44. Siirt % 38

Iğdır % 36. Bingöl % 25. Kars % 22. Erzurum % 16. Artvin % 13.

Gümüşhane % 13. Giresun %12. Gümüşhane %13.Kilis % 11.Mersi% 11

      Ardahan % 11. Bayburt %11.Malatya %11.Tokat % 11.Boğaziçi % 11(İst)

Tunceli %11. Trabzon %10. Yozgat %11. Yalova % 10. Ordu % 10.

Antalya % 10. Bartın % 10. Çorum % 10. Karaman %10. Sinop % 10.

Zonguldak % 9. Düzce % 9 Balıkesir % 8,5 diğer şehirler 8’in altında olan illerdir. Bu kayıp kaçak elektriğin son yıllarda daha da artığı söyleniyor. Bazı illerde resmi dairelerden başka elektrik faturası ödenmediği iddia ediliyor. 2011 seçimlerinde Tayyip Erdoğan güney doğu Anadolu illerinin birisinde. “ Bu bölgede kaçak elektrik kullanımı artı, kaçak elektrik kullanmak haramdır” demişti. Buda son senelerde kayıp kaçak elektrik oranını artmış olacağını göstermekte dedir. 2011 seçimlerinde başbakan olan Tayyip Erdoğan “kaçak elektrik kullanmak haramdır” diyor. Pekiyi haram elektrik kullananların parasını başkalarının sırtına yüklemek haram değil midir? Elbette haramdır! Bizi bu harama neden ortak ediyorsunuz?

Bu kayıp kaçak elektrik ödemeleri mahkemelik oldu. Ve mahkeme bu paranın alınmasının haksızlık olduğuna karar verdi. Ayrıca geriye dönük olarak alınan bu paraların iade edilmesini de karara bağladı. Bazı vatandaşlar bu paraların geri ödenmesi için tüketici derneklerine başvurdu. Şimdi enerji bakanı kanun getiriyor. Tüketici derneklerinin bu faaliyetinden haberdar olan enerji bakanı bu paranın alınması için formül aramaya başlamıştı. Nihayet bu kayıp kaçak elektrik parasının alınmasını temin etmek için. Kanun teklifi hazırlamışlar. Bu parayı allem edecekle kallem edecekler alacaklar. Ve bu paraların geri iadesini ve alınmaması için. Mahkemeye başvurular da yasaklanıyor. Yasaklarla, yolsuzlukla, yoksullukla mücadele ettiklerin söyleyen iktidar değil miydi?

Bunun yanında haksız alınan telefon faturalarında ki aylık ücret parasının alınmasını kanunlaştıran iktidar değil miydi? Bankların hesap işletim adı altında aldıkları 50 TL için. Alınmaması için Kendilerine müracaat edenlerin müracaatlarını geri çeviren iktidar değil mi? Yukarıda bahsettiğim hikâye aynen bizim bu günkü durumumuza uymuyor mu? Vatandaş olarak biz veziriz. İktidarda padişah bizi kurumlara soyduruyorlar.  Elektriğe yine zam yapılacakmış. Kayıp kaçak elektriği bu kanunla bir birimin içersine gizleyecekler. Adı kayıp kaçak olmayacakta elektrik nakillerinde buharlaşan elektrik parası diyecekler. Ben bunu bir örnek verdim. Kılıfına uyduracaklar. Nasıl minareyi çalan kılıfını da hazırlarmış aynen öyle olacak. Ondan sonrada emekliler ve memurlar zam aldık diye sevinecek. Memur ve emekliler hala AKP’ye oy veriyor. Ondan sonrada geçinemiyoruz diye dertleniyorlar. Yukarı tabakanın refah içersinde yaşamasını sağlayanlar. Emekliler ve memurlardır. Oy vermesinler, AKP iktidar olamaz. İki paket makarna yarım ton kömür yardımı alırlar. Ondan sonrada ülkenin ve çocuklarının geleceğini düşünmezler.  Artık aklımızı başımıza almalıyız. Bu işin sonu hiç iyi gözükmüyor. Bundan sonra vatandaş her şeye ortak olacak. Maliye bakanı seçimden sonra vergiyi tabana yayacağız diyor. Taban kimdir garibanlardır. Bindik alamete gidiyoruz kıyamete Allah sonumuzu hayır eyleye. Saygılarımla. 29 – 01 – 2015 Mustafa KOÇAL

 

 

 

 

  • BIST 100

    8730,47%0,14
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,13% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,10% -0,09
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44