Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


VERGİ ZAMMI İNDİRİLECEK

VERGİ ZAMMI İNDİRİLECEK


Konuya girmeden önce konu ile ilgili bir hikâye ile başlayalım. Padişahlardan birisi adamlarını toplamış şu kadar zam yapın demiş. Padişahın emri üzerine zam yapılmış. Aradan biraz zaman geçmiş. Adamlarını yine çağırmış. Gidin halkın arasında dolaşın. Zamlara tepki var mı bakın demiş. Gitmişler halkın arasında dolaşmışlar. Gelmişler Padişaha rapor vermişler. Vatandaşların hepsi işinde gücünde, hiç olumsuzluk yok demişler. Padişah biraz daha zam yapın demiş. Yine padişahın emrine göre zam yapılmış. Yine adamlarına emir vermiş yine dolaşın gelin demiş.

Bu olayın 4-5 defa daha tekrarlanmış. En son gitmişler yine kontrol etmişler. Hemen geri gelmişler Padişahımız efendimiz halk coşmuş sokaklarda çığınlar gibi eğleniyorlar demişler. Padişah hemen zamları geri alın. Bunlar çıldırma alametleri demiş zamların çoğunu geri almışlar. İktidarda yaptıkları vergi zamlarına gelen eleştiriler karşısında % 40 dan aşağıya çekileceğini beyan ettiler. Fakat oranını açıklamadılar. Bir iddia var, % 25´şe düşürüleceği şeklinde.

Esas açıklama birkaç gün içerisinde yapılacak. Bu zamlara bazı şeyler ölçü alınarak yapılır. Enflasyon göz önünde bulundurulur. Memura, emekliye yapılan zam dikkate alınarak. Vergi zammı yapılır. Bunları dikkate almadan, benim şu kadar paraya ihtiyacım var diyerek zamlar kafaya göre yapılamaz. İktidarın savunduğu bir nokta var. Ben vatandaşımı enflasyona ezdirmeyeceğim diyor. Diyor da? Bunu türlü yollarla kılıfına uyduruyor. Enflasyon sepetine fiyatı hiç yükselmeye veya binde bir kullanılan şeyleri koyuyor. Vatandaşın temel kullanım maddelerini koymuyorlar.

Memur ve emekliye verdikleri zamları buna göre veriyorlar. Kendi maaşlarına yapılan zamları 12 ay üzerinden yapıyorlar. Memur ve emekliye gelince 6 ay üzerinden yapıyorlar. Örnek verelim. Kendilerine % 10 zam yapıldığını düşünelim. 12 ay boyunca maaşlarını % 10 zamlı olarak alıyorlar. Memur ve emekliye gelince %3 ilk 6 ay. İkinci 6 ayda bir % 3 daha zam veriyorlar. Sorarsanız memura emekliye % 3 +3 toplamda % 6 zam verdik diyorlar. Bunlar % 6 zammı 12 ay almıyorlar ki? Bunu 12 aya göre yaptığında. Memur ve emekliye % 4,5 zam vermiş oluyorlar.

Memur ve emeklinin % 1,5 zammı güme gitmiş oluyor. Bu sene yapılan zam enflasyonun çok altındadır. Enflasyonu % 9 olarak sıfırladık deniliyor. Vergilere yapılan zam memur ve emekliye yapılan zammın üzerine çıkmamalıdır. Zaten memur ve emekliye yapılan zam enflasyonun çok altındadır.  Motorlu taşıtlar vergisine % 40 zam açıklandı. Yukarıda anlattığım hikâyede olduğu gibi vatandaşın çıldırma noktasına geldiğini gördüler. Zamlarda indirime gedeceklerini açıkladılar. Amma oranını açıklamadılar. Vatandaşın gazını aldılar.

Bu vergilerin oranı ne kadar olacağı belli değil. Fakat ben şundan eminim Motorlu taşıtlar vergisine %40 zam yatılar. İndirime gidileceği söylendi. Yüzde kaça indirirlerse indirsinler. Bu indirdikleri oran kadarını bu vatandaşın cebinden alırlar. Benim tahminim bu yönde. İnşallah ben yanılırım. Benzin, mazot, elektrik, doğalgaz, sigara ve içkilere yapacakları zamla o % 40 mutlaka vatandaşın cebinden alacaklardır. Çünkü kuyunun suyu bitti. Ülke dışarıdan borç alacak yer bulamıyor. Bir ülke savunmasına harcayacak parası kalmadı ise bu çok vahim bir olaydır. Ellerindeki paranın kıymetini bilmediler. Har bulup harman savurdular. Yaptıkları hiçbir şeyden karlı çıkamadılar. Yap işlet modeli ile yaptırılan bütün tesislerden zarar ediliyor.

Eski iktidarların yaptığı iki köprünün geliri yap işlet ile yaptırdıkları köprüye gidiyor. Verdikleri garanti tutturulamayınca garantinin farkı hazineden ödeniyor. Osman gazi köprüsü her gün zarar yazıyor. Şimdi gel de Libya da Kaddaf´nin muhaliflerine uçaklarla gönderilen paralara yanma. Suriye batağına giden paralara yanma. Bunlara harcanan paralar ülkeyi bu duruma getirmiştir. Buralara harcanan paralar ile bu ülkeye en az 50 fabrika yapılırdı. Hem üretim olurdu. Dışarıdan ithal yapmazdık. Hem de ülkede işsizlik kalmazdı. Sıkı bir para politikası izlenmiş olsaydı.

Ülke bu duruma düşmezdi. Bunlar olmadığı gibi elimizdeki tesisleri sattık. Üstelik ülkenin borcu bu noktaya gelmezdi. Ülkenin borcu ödenecek gibi değil. Çünkü her sene cari açık yükseliyor. Çünkü her şeyi ithal eder hale geldik. Şimdi et fiyatlarını düşürmek için. Dışarıdan canlı havya ithalatı yapılacak. Bir ülkede üretim olmazsa o ülkenin ilerlemesi mümkün değildir. Referandumdan sonra uçak gemisi yapacağız demişlerdi. Bunu yapmaları mümkün değil. Ne ile yapılacak. Savunmaya harcama yapmak için. Vergileri artırdılar. Birde bunu alenen söylüyorlar. Düşman olan ülkeler şimdi bize gülüyorlardır. Bu vergilerden gelen parayı savunmaya harcayacağız demek. Ülkemiz topraklarında sözü olanların ayranını kabartır.

Vah Türkiye´m vah seni bu hallere düşürenlerin yatacak yeri yok. Tarım ürünlerinde kendi kendini idare edebilen 7 ülkeden biri idik. Şimdi bütün tarım ürünlerini ithal eder olduk. Düşüne biliyor musunuz? Saman ithal ediyoruz. Canlı havya ithal ediyoruz. Bu ülke benim ülkem mi diye zaman zaman düşünür hale geldik. Çünkü bu ülke böyle değildi. Her şeyin çivisi çıktı. Zenginler ülkeden kaçmaya başladı. Çünkü geleceğinden emin değiller. İktidara bakarsan en güvenilir ülkeyiz. Huzur adası diyorlar. Huzur adası bu ise vay bizim halimize. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! 

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 04- 10- 2017 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    8794,79%0,88
  • DOLAR

    32,34% 0,18
  • EURO

    35,08% -0,25
  • GRAM ALTIN

    2237,19% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3955,10% 0,13
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44