Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


YAP İŞLET NELERE MAL OLUYOR

YAP İŞLET NELERE MAL OLUYOR


Yap işlet modeli ile yapılanlar nelere mal oluyor. İktidar CHP genel başkanına ne diyordu? “Ey Kılıçdaroğlu senin bunlara aklın ermez. Cebimizden beş kuruş çıkmıyor” diyordu. Yapılan tesislere birde garanti verilince. Yapan şirket için ballı börek oluyor. Sabiha Gökçen hava limanı Malezyalı Malaysia Airports Holdings Berhad isimli bir kuruluşa yaptırılmış.

Sabiha gökçen hava limanını kullanımı 20 sene bu Malezyalı kuruluşa aittir. Bu yap işlet modeli ile yapılan diğer mefruşatlarının yapımcı şirkete ait olduğunu bilmiyorduk. Bunu yeni öğrenmiştik bende bunu köşemde sizlere izah etmiştim.  Fakat bu Mefruşatların hakikaten işletmesi yapımcı şirkete ait olduğundan emin değildim. Şimdi artık emin oldum. Bu hava limanında 50 iş yerinin işletmeciden kiraladıkları yerlerin kiralarını ödeyemediği için. İşletmeci firma tarafında ihbarname gönderilmiş. Burada en düşük kira bedeli 10 bin Euro imiş. 

2019 senesinde 35 milyon olan yolcu sayısı 2020 senesinde 16 milyona düşmüş. Fakat kaç yolcu sayısı garanti verildiği belli değil. İşletmeci firma 50 hizmet veren iş yerlerine noter kanalı ile kiralarını ödemelerini, aksi takdire de icra ve haciz işlemi başlatacakları söylemiş. Bu hizmet veren işyerleri. Borçlarını ödeyemedikleri için kapatılma noktasına gelmişler. Bu durumda borçlarını ödemeleri mümkün gözükmüyor. Bu yapımcı firma icra ve haciz işlemi başlatacağını söylüyor. Bu haciz işlemi başlatıldığında.

Bu 50 hizmet vermeye çalışanların. Varlıklarına haciz işlemi yapıldığında. Ellerinde ki varlıkları elden gidecektir. Bu 50 kişinin malvarlıkları elinden alınarak fakirlersınıfına eklenecektir. Bunların zararını kim karşılayacak? Buda yap işlet modelinin bir eseri olacaktır. Bu nasıl bir yap işlet modelidir ki? Yaptığı yerlerde bulunan iğneden ipliğe her şey onların oluyor.  Bu Sabiha Gökçen hava limanının kendine ait hiçbir mal varlığı olmaz mı? Bu hava limanı için. Yapımcı firmaya birde yolcu garantisi verilmiş ise? İşte o zaman papazı bulduk demektir. Çünkü 2019 senesinde 35 milyon yolcu sayısı varken. 2020 senesinde 16 milyona düşmüş. Arada 19 milyon fark var. Her yap işlet modelinde garanti verildi.

Sabiha Gökçe hava limanınada mutlaka garanti verilmiştir. Şehir hastanelerinedahi garanti verildiğine göre. Bu hava limanına da mutlaka garanti verilmiştir. Bunun için nasıl bir garanti verildiğine dair bir bilgi yok.  Yap işlet modeli ile yapılar yerler sayesinde çocuklarımız bile borçlandırılmıştır. Bu yap işlet modeli nelere sebep oluyor gördünüz mü? Daha nelere şahit olacağız. Yabancı sermeye gelsin diye çaba harcanıyor. İşte yabancı sermaye böyle bir şey. Sırtına binmeyeceği eşeğin önüne ot atmazlar. Milli yapımdan şaşmayacaksın. Geçmişte ülkeye tesis yapanlar. Tesisleri milli yapmışlardır. Gerçi onlardan da elimizde bir şey kalmadı. İktidar önüne geleni sattı. Arkasına gelenide kapattı.

Elimizde milli varlığımız diyecek bir şeyimiz kalmadı.

İnadına kanal İstanbul’u yapacağız deniyor. Bu kanal İstanbul da yap işlet modeli ile yapılacak. Kanal İstanbul da işletilecek bir şey var mı? Gemi geçişleri olacak diyenler olabilir. Parasız geçiş varken. Paralı geçişi neden tercih etsinler? Kanal İstanbul’un projesinde Trakya bölgesi var. Bunu daha önce yazmıştım. Saygılarımla.

Türküm, doğruyum, çalışkanım, ilkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi, özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe, durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! Ne mutlu demokratım diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

05 -04 -2021 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,54% 0,29
  • EURO

    34,72% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2492,20% 0,33
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli

Balıkesir

19.04.2024

  • İMSAK 04:47
  • GÜNEŞ 06:18
  • ÖĞLE 13:13
  • İKİNDİ 16:57
  • AKŞAM 19:57
  • YATSI 21:22