Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


YARGIDA REFOM YAPILACAK -2-

YARGIDA REFOM YAPILACAK -2-


İktidar Berat Albayrak istifa ettikten sonra. Sanki yeni iktidar olmuş gibi hareket etmeye başladı. Ekonomide ve yargıda reform yapılacağını söyledi.  Ülkeyi ekonomide ve yargıda reform yapılacak durma siz getirmediniz mi? 10 gün önce ekonomi tip yapıyor. En iyi durumdayız deniliyordu. Demek oluyor ki durum iç açıcı değilmiş ki? Reform yapmaya karar veriliyor. 

Şimdi yargıda reform yapılacak. Anayasa mahkemesinin verdiği kararı onaylamayan ve anayasa mahkemesi kapatılsın diyen bir ortakla bunlar nasıl yapılacak. Adalet kanunlarla sağlanamaz. Demokrasi, şefkat, saygı, hoşgörü olmadan adalet sağlanamaz. Demokrasi haklarını almak için eylem yapanlara güvenlik güçleri vasıtası ile engel olunursa adalet sağlanamaz. Bu olay hoşgörüye dayanır. Güvenlik güçleri ancak orada eylem yapanları korumak için kullanılır. İşte demokrasi ve hoş görü burada çok önemlidir.

Fikir özgürlüğü getirilecek mi? Konuşan Türkiye ye geri getirilecek mi?  Birisi bir şey söylüyor. Hemen gözaltına alınıyor. Elde delil olmadan gözaltına alınıyor. Sonra delil toplanıyor. Gözaltına alınmakta bir kural olmalıdır. İnsanların onuru ile oynanmalıdır. Gece eve baskın yaparak gözaltına alınmaz. Gecenin bir yarısında eve baskın yapılarak gözaltına alınıyor. Polis gözaltına alınacak kişinin kafasından bastırarak. Bütün komşularını seyrettiği böyle bir olay. O kişinin onurunu zedelemektir. Gözaltına alınacak kişi davet edilir.

Davetine icabet etmezse o zaman baskın yapılır. Kaçma durumu olan kişiler zaten belidir. Adaleti sağlayacak Kanunlar değildir. Yöneticilerin davranışlarıdır. Bunun olması içinde. Demokrasi, şefkat, saygı, hoşgörü şarttır. En ufak bir eleştiri için soruşturma açılırsa. Bunun amacı insanları kanunsuzluğa sevk eder.  Devleti yönetenlerin şefkatli ve hoşgörülü olmaları gerekir. Gözünün üzerinde kaşın var diyene hemen soruşturma açılması doğru değildir. Yöneticiler Şefkatli, saygılı ve hoşgörülü olursa. Bu vatandaşa da sirayet eder.

Bugün sakaklarda ki olayların yegâne sebebi hoşgörüsüzlüktür. Her gün cinayetler işleniyor. Hem de sudan bahanelerle. Bunun sebebi insanların birbirine karşı sevgisi, saygısı ve hoşgörüsü olmadığındandır.  Ülkede adaletin olmadığını iktidar yeni fark etti. Hâlbuki Avrupa insan hakları (AİHM) mahkemesinin verdiği tazminat cezalarına bakıldığında ülkede adaletin olmadığını anlamak mümkündür.  Avrupa da AİHM ne en fazla ceza ödeyen ülke Türkiye’dir. Adaletin tahsis edilebilmesi için. Demokrasin, şefkat, sevgi, saygı ve hoşgörünün ön planda tutulması şarttır.

Ülkede haksız yere tutuklanan ve ceza alan binlerce kişi var. 15 Temmuz da ihbar üzerine tutuklanıp. Aylarca hapis yatan ve ordudan ihraç edilen bir subay berat ediyor. Geçmişten gelen haklarının hiç birisi verilmiyor. Berat kelimesi hiçbir anlam taşımıyor. Böyle bir adalet olmaz. Devlet vatandaşlarının haklarını korumakla mükelleftir.  Bu durumda olanların hakları verilmelidir. Evet yargıda bir çarpıklık var. Bu inkâr edilemez. Önce anayasa mahkemesinin saygınlığının kazandırılması gerekir. Anayasa bir ülkenin kuruluş yasasıdır.

Yöneticiler anayasa mahkemesinin kararlarını tanımazsa. Anayasaya göre kurulurmuş olan bir alt mahkeme. Anayasa mahkemesinin kararını tanımazsa burada bir çarpıklık var demektir. İnşallah yapılacak bu yargı reformda bu çarpıklıklar giderilir. Mahkemeler anayasanın 138’ci maddesine göre karar verirler. Dünkü yazımda bu anayasa maddesini yazmıştım. Yapılacak reform ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! Ne mutlu demokratım diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!   16- 11-2020 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

26.04.2024

  • İMSAK 04:35
  • GÜNEŞ 06:08
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:04
  • YATSI 21:31