Önder Balıkçı (YAKAMOZ)


YENİ HABER kapandı, haberiniz var mı?

YENİ HABER kapandı, haberiniz var mı?


Balıkesir´in en eski ikinci günlük yerel gazetesi YENİ HABER, aralıksız yayınlandığı 52 yılın ardından makinelerini susturmak zorunda kaldı.

32 yıl süreyle her kademesinde görev yaptığım, son olarak da genel yayın yönetmenliği ve sorumlu yazı işleri müdürlüğünü yürüttüğüm, Nihat Özbek´in sahipliğinde, Bandırma´da günlük olarak yayımlanan GERÇEK GAZETESİ kapandığında nasıl büyük üzüntü duyduysam, aynısını YENİ HABER´in, yayın yaşamına son vermesi nedeniyle yaşadım.

GERÇEK Gazetesi gibi YENİ HABER´de de büyük emeklerim vardı. Yeni Haber de, GERÇEK gibi sosyal demokrat ve Atatürkçü bir çizgide yayın yapıyordu.

40 yılı aşkın süredir haberlerim, köşe yazılarım, söyleşi ve röportajlarımla destek verdiğim, Bandırma ve yöresi sorumluluğunu üstlendiğim YENİ HABER´de, çok önemli dostluklar kurdum. Başta gazetenin kurucusu olup, 2011 yılında, 79 yaşında aramızdan ayrılan Ekrem Balıbek ile ağabey-kardeş gibiydik. Birbirimizi hiç kırmadık. Birçok üzüntü ve sıkıntımızı paylaştık.

?Sarı Basın Kartımı? ilk olarak YENİ HABER adına aldım. O dönemde, Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğü´nü yürüttüğüm GERÇEK Gazetesi´nin ebadı, basın kartını almam için yetersiz kalıyordu. Bu nedenle Ekrem Balıbek, bana, ?Önder, ne üzülüyorsun, sana bizim gazeteden basın kartı alırız. Zaten kadromuzda ve künyemizde yer alıyorsun? demişti. Şimdi yıllardır cebimde onur ve gururla taşıdığım ?Sürekli Basın Kartı?nın ilk adımını böyle atmıştım.

Gerçekten Balıkesir ve ülke sevdalısı, çok dürüst bir kalem olan Balıbek´le anılarımızı yazmaya kalksam sayfalar sürer.

YENİ HABER´in çatısı altında tanıdığım sayısız dost var, hangisini anlatayım.

Babasının vefatının ardından gazeteyi yaşatmak için oğlu Esen Balıbek kolları sıvadı. İçtenlikle belirteyim ki, o günden bu yana sevgili Esen´in bu görevi bence layıkıyla yerine getirebileceğini hiç düşünmemiştim. Ama tüm ekonomik zorluklara karşın başardı ve gazeteyi 1 Temmuz 2019´a dek getirdi. Yalnız gazeteyi yaşatmakla da kalmadı. YENİ HABER adına çeşitli paneller ve etkinlikler düzenledi. Belgeseller hazırladı. Babasının yazılarının yer aldığı kitap bile bastırdı. Bu etkinliklere ben de konuşmacı veya moderatör olarak destek verdim.

Hiç unutmuyorum. Benim moderatörlüğümde, YENİ HABER´in kuruluş yıldönümü olan 17 Ocak´ta, 2016 yılında bir panel düzenlenmişti. Gazetenin 49. kuruluş yıldönümü kutlanıyordu. ?Değişen medya düzeni ve köşe yazarlığı? konulu panele konuşmacı olarak Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Cumhuriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Satmış ve Fox Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk katılmışlardı. O gün, gazetenin imtiyaz sahibi sevgili Esen Balıbek, etkili konuşmasının bir bölümünde şöyle demişti:

?Açık söyleyeyim, dilerim 50´yi buluruz diyordum. İnanın çok zor oluyor. Babamızın neler yaşadığını hepimiz biliyoruz ama o çok dirençliydi. Biz daha ne kadar direnç gösterebiliriz bilmiyorum. Her yıl tekrarlıyorum ama inanın hiç kolay olmuyor. Aklınıza gelmeyecek sayıda sorunla mücadele ediyor, ?Hadi canım, bu da mı diyeceğiniz ve neredeyse hiç motivasyon olmadan sadece bir mirası yaşatmak gayesiyle mücadelemizi sürdürüyoruz. Etrafımızda olup bitenden etkilenmeden, başkalarının çıkar sağladığı başlıklara bulaşmadan, eğilip bükülmeden mücadeleyi sürdürmek?Söylemesi kolay, gelin bir de bana sorun. Evet, artık 49. yıla başlıyoruz. Yine her yıl burada söylediğimiz gibi ülkemiz koşulları gazetecilik yapmaya elverdiği sürece sürdüreceğimizi düşünüyorum. Ancak yaşananlar ileriye umutla bakmamızı sağlamıyor. Hatta ürkütüyor.?

Gazetenin kuruluş yıldönümü olan 2016 yılında bunları söylemişti, sevgili Esen.

Aradan geçen yıllarda yerel medyanın omuzlarındaki yük çok daha fazla arttı. Bu yükün altından kalkmak kolay değildi. Çünkü sevgili Esen´in dürüst karakteri, birçok gazete sahibinin başvurmak zorunda kaldığı ?dümenler?i çevirmeye de uygun değildi. Zaten istese bile kişiliği buna elvermezdi. Hiçbir çalışanının maaşını vermemezlik etmedi. Hatta birçok yerel gazete çalışanına göre daha yüksek ücretler verdi. Tabii ki, baba yadigârı gazetesini yaşatmak için hep asıl mesleği olan mimarlıktan kazandıklarıyla takviyede bulunmak zorunda kaldı. Ama bir yere kadar. Artık elindeki birikimleri de eridiği gibi zarar etmeye başlayınca kaçınılmaz son geldi.

Gazetenin son sayısının yayınlanacağı 1 Temmuz 2019 günü, beni telefonla arayarak, ?Ağabey, yarın gazeteyi kapatıyorum. Sana da bilgi vereyim? deme inceliğini gösterdi. Kendisine, ?Kapatmak yerine acaba devretsen daha mı iyi olurdu?? diye sorduğumda, ?Ağabey, bir ara aklımdan geçtiyse de vazgeçtim. Çünkü o zaman gazete, başka bir ismin sahipliğinde çıkacaktı. Yayın çizgisi ne olacaktı, bilemeyiz. Belki de babamın yayın çizgisinin tamamen dışında olacaktı. Bunu göze alamaz ve babamın mirasına, gözü gibi sevdiği gazetesine ihanet edemezdim. Baba mirasımı ayaklar altına alamazdım. Babamın gazetesini satarak, YENİ HABER´i yaşatmak için verdiğim paraları geri alma durumuna düşmek bana yakışmazdı? yanıtını almıştım. Bu yanıt karşısında gözlerim yaşarmıştı. Bence de ona bu yakışırdı.

Kim ne derse desin, sevgili Esen Balıbek, YENİ HABER ile ilgili tüm sorumluluklarını yerine getirdi, kalbi rahat olsun.

Son söz. YENİ HABER kapandı. İlkeli bir yerel gazete daha artık yok. ?Şarlatan? ve gazeteciliği değil, sadece çıkarlarını düşünen gazete sahipleri ve yöneticileri sevinebilir!

  • BIST 100

    9045,38%2,71
  • DOLAR

    32,31% 0,20
  • EURO

    35,03% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2292,57% 0,68
  • Ç. ALTIN

    3840,99% -0,36
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli

Balıkesir

28.03.2024

  • İMSAK 05:27
  • GÜNEŞ 06:52
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:49
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:54